avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIU DE ODIHNA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIU DE ODIHNA

Buna ziua,

La firma care lucrez seful meu nu mi-a acordat concediu de odihna pe motiv ca nu are cine sa ma inlocuiasca dar totusi m-a pus sa fac o cere de concediu ca sa fie acoperit in caz de control si ca ''vedem cum o s-o rezolvam, probabil c-o sa iti platesc concediul''.Acum la sfarsit de an a venit cu codul muncii si mi-a spus ca nu se platesc concediile decat in caz de demisie si ca cine nu a luat concediu pe parcursul anului l-a pierdut.Intrebarea mea este daca eu mai pot face ceva in acest sens?Vreau sa va spun ca exista posibilitatea de a-mi recupera cererea de concediu de odihna deoarece am acces la o parte din acte.
Va multumesc si va doresc SARBATORI FERICITE!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:40, 29 Decembrie 2012
Seful dvs. nu a inteles sau nu vrea sa inteleaga acea prevedere din codul muncii. Acesta prevede ca zilele cuvenite de concediu de odihna trebuie efectuate fizic si nu compensate in bani, cu exceptia cazurilor in care raportul de munca inceteaza si atunci e logic ca nu mai pot fi efectuate si trebuie compensate. Cazurile cand nu se efectueaza tot concediul sunt multe dar exista solutii de compromis prin care toate partile sa fie multumite. Partea haioasa e ca in acte seful va platit concediul din moment ce v-a inregistrat si operat cererea, in schimb nu v-a platit orele pe care le-ati muncit cand erati in concediu. Sustrasul actelor nu e o solutie, nu va avantajeaza cu nimic si in plus e infractiune. In schimb puteti sa-l reclamati la ITM. Daca va considera o persoana de neinlocuit rezolvati acest aspect pe cale amiabila, poate sa va dea banii sub forma de prima, tichete cadou, zile libere platite anul viitor, etc. Daca este fair-play si nu doar incerca sa-si pacaleasca angajatii sigur gaseste o solutie de a rezolva aceasta problema.

1. Nu stiu ce v-a aratat din Codul muncii dar nu are dreptate angajatorul.

2. Codul muncii spune:

Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.

(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.

(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Art. 149
Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.


3. Asadar:
- CO pe 2012 se poate lua si in 2013;
- Compensarea in bani a CO se face la incetarea contractului individual de munca indiferent sub ce forma a incetat acesta (nu numai prin demisie).

4. Daca aveti probleme cu angajatorul in privinta CO faceti o sesizare la ITM.
Un salariat a refuzat sa-si efectueze tot concediul de odihna aferent anului 2012. E legal?
Este legal ca un salariat sa nu-si poate efectua integral CO intr-un an de zile ... potrivit Codului Muncii, salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
A avut timp berechet sa si-l ia, numai ca n-a vrut (de-a naibii, nu de alta, sa vada superiorii cata silinta isi da...asta asa, offtopic ). Multumesc

Alte discuții în legătură

Recuperare bani pe concediul de odihna neefectuat dragos_te28 dragos_te28 cum iti poti recupera banii pe concediul de odihna de anul trecut? (vezi toată discuția)
Cerere co pt anul trecut seby_red_dogg seby_red_dogg Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca stiti cumva vreo reglementare noua prin care se spune ca nu mai trebuie intocmita cerere pentru concediu de odihna pe anul ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna elyt2004 elyt2004 Daca nu imi pot efectua in intregime concediul de odihna si intru in concediu de maternitate si apoi in cei 2 ani pt ingrijirea copilului,beneficiez de zilele ... (vezi toată discuția)