avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... declaratie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

declaratie

In cazulunui pr civil(partaj)cand partea opusa ,paratul s-a opus a avea calitatea de martor sotul reclamantei dar acesta totusi este singurul care cunostea aspecte esentiale din proces , sotul poate da o declaratie notariala pe proprie raspundere referitor la anumite fapte (sume de bani chelt in spitale cu medicamente, inormintari,pomeni,refuzulparatului de a participa,participare,cronologia evenimente, batai aplicate defunctului de catre parat) pe care sa o anexeze la dosar?

Poate tine judecat cont de ea?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dorin Voicilas , Avocat 12:06, 29 Decembrie 2012
Cod Procedură Civilă, Dovada cu martori
Art. 186. - Cand instanta a incuviintat dovada cu martori, ea va dispune ascultarea acelora care au fost propusi prin cerere si intampinare.
In cazurile prevazute de art. 138 pct. 2 si 4, lista martorilor se va depune, sub pedeapsa decaderii, in termen de 5 zile de la incuviintare.
Inlocuirea martorilor nu se va incuviinta decat in caz de moarte, disparitie sau motive bine intemeiate, in care caz, lista se va depune in termenul si sub pedeapsa mai sus-aratate.
Decaderea din dovada cu martori pentru neindeplinirea obligatiilor prevazute de art. 170 se acopera daca acestia se infatiseaza la termenul sorocit pentru ascultarea lor.

Art. 189. - Nu pot fi ascultati ca martori:
1. rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv;
2. sotul, chiar despartit;
3. interzisii si cei declarati de lege incapabili de a marturisi;
4. cei condamnati pentru juramant sau marturie mincinoasa.
Art. 190. - In pricinile privitoare la starea civila sau despartenie se vor putea asculta rudele si afinii mai sus-aratati, in afara de descendenti.
Art. 191. - Sunt scutiti de a fi martori:
1. slujitorii cultelor, medicii, moasele, farmacistii, avocatii, notarii publici si orice alti muncitori pe care legea ii obliga sa pastreze secretul cu privire la faptele incredintate lor in exercitiul indeletnicirii;
2. functionarii publici si fostii functionari publici, asupra imprejurarilor secrete de care au avut cunostinta in aceasta calitate;
3. cei care prin raspunsurile lor s-ar expune ei insisi sau ar expune pe vreuna din persoanele aratate in art. 189 la punctele 1 si 2 la o pedeapsa penala sau la dispretul public; in aceste cazuri, motivul de scutire va fi dovedit prin juramant.
Persoanele aratate la punctele 1 si 2, in afara de slujitorii cultelor, vor fi obligati sa depuna daca au fost dezlegate de indatorirea pastrarii secretului de cel interesat sau autoritatea interesata la pastrarea lui.

Art. 192. - Presedintele, inainte de a lua marturia, va cere martorilor sa arate:
1. numele, indeletnicirea, locuinta si varsta;
2. daca este ruda sau afin cu una din parti si in ce grad;
3. daca se afla in serviciul uneia din parti;
4. daca este in judecata, in dusmanie sau in legaturi de interes cu vreuna din parti.
In primul rand paratul nu poate fi in acelasi timp si parat si martor. Se poate cere interogatoriul paratului, care este cu totul altceva.
Cat priveste declaratia data in fata notarului - in partaj nu este indicata o astfel de declaratie, deoarece nu este relevanta fiind un act juridic subiectiv, declarativ de drepturi. Judecatorul urmareste contributia fiecarei parti in vederea partajarii bunurilor, iar o declaratie notariala nu este concludenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine poate fi acceptat ca martor in procesele civile? ContSters310776 ContSters310776 Buna seara Cine poate sa-mi raspunda daca un cuscru poate depune marturie in procesul civil pentru cuscrul sau proces pe care -l are acesta cu niste ... (vezi toată discuția)
Martorii in proces szabo doinita doina szabo doinita doina as dori sa aduc in fata instantei 2 martori care sint mama si fiu si care nu sint rude cu decedatul bunic al meu care a fost condamnat politic si nici cu ... (vezi toată discuția)
Martor stefan69 stefan69 buna seara ! La prima infatisare de divort,reclamanta s-a prezentat cu un martor ,cu care ,eu parat am fost de acord .S-a hotarat audierea martorului la ... (vezi toată discuția)