avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cine poate fi acceptat ca martor in procesele civile?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cine poate fi acceptat ca martor in procesele civile?

Buna seara
Cine poate sa-mi raspunda daca un cuscru poate depune marturie in procesul civil pentru cuscrul sau proces pe care -l are acesta cu niste vecini.Prin cuscru intelegem tatal baiatului si tatal fetei tinerilor casatoriti.Daca nu care este baza legala si daca da de asemeni.
Un judecator nu a admis acest lucru si vreau sa vad daca e normal.El spunea ca sunt afini si nu este permis dar eu nu cred acest lucru.
Cu deosebita stima respondentilor
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:31, 18 Ianuarie 2014
C.proc.civ.
art. 315 - Persoanele care nu pot fi ascultate ca martori

(1) Nu pot fi martori:
1. rudele și afinii până la gradul al treilea inclusiv;
2. soțul, fostul soț, logodnicul ori concubinul;
3. cei aflați în dușmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părți;
4. persoanele puse sub interdicție judecătorească;
5. cei condamnați pentru mărturie mincinoasă.
(2) Părțile pot conveni, expres sau tacit, să fie ascultate ca martori și persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 1-3.

Art. 317 - Persoanele scutite de a depune mărturie
(1) Sunt scutiți de a fi martori:
1. slujitorii cultelor, medicii, farmaciștii, avocații, notarii publici, executorii judecătorești, mediatorii, moașele și asistenții medicali și orice alți profesioniști cărora legea le impune să păstreze secretul de serviciu sau secretul profesional cu privire la faptele de care au luat cunoștință în cadrul serviciului ori în exercitarea profesiei lor, chiar și după încetarea activității lor;
2. judecătorii, procurorii și funcționarii publici, chiar și după încetarea funcției lor, asupra împrejurărilor secrete de care au avut cunoștință în această calitate;
3. cei care prin răspunsurile lor s-ar expune pe ei înșiși sau ar expune pe vreuna din persoanele arătate la art. 315 alin. (1) pct. 1 și 2 la o pedeapsă penală sau la disprețul public.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 1, cu excepția slujitorilor cultelor, vor putea totuși depune mărturie, dacă au fost dezlegate de secretul de serviciu ori profesional de partea interesată la păstrarea secretului, în afară de cazul în care prin lege se dispune altfel.
(3) Vor putea, de asemenea, depune mărturie și persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 2, dacă autoritatea sau instituția pe lângă care funcționează ori au funcționat, după caz, le dă încuviințarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notarul - poate fi martor ? viktorV viktorV 1. Notarul de stat - poate fi martor în procesul civil, tocmai pentru constatarea nulității absolute a înscrisului pentru care el însuși, a semnat ... (vezi toată discuția)
Mediator si avocat in aceeasi speta albastrelbyo albastrelbyo Buna ziua, domnul x in calitate de mediator a participat la o mediere,s-a semnat procesul verbal ca partile nu s-au inteles si problema respectiva se va ... (vezi toată discuția)
Declaratie leusan leusan In cazulunui pr civil(partaj)cand partea opusa ,paratul s-a opus a avea calitatea de martor sotul reclamantei dar acesta totusi este singurul care cunostea ... (vezi toată discuția)