avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... paternitate si munca in strainatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

paternitate si munca in strainatate

In situatia in care sotul meu se afla in concediu pentru ingrijirea copilului pana la doi ani , poate lucra legal in afara granitelor tarii ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:39, 31 Decembrie 2012
Nu poate lucra legal in afara granitelor tarii daca se afla in CCC.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

Art. 16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin.(1), respectiv la art.5 si art.9 alin.(4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...

2. Asadar pe perioada CCC trebuie sa nu obtina venituri profesionale si sa locuiasca in Romania impreuna cu copilul, in caz contrar i se suspenda plata indemnizatiei pentru CCC.
Cred ca sunt incidente si prevederile art.16 alin.2 lit.h din OUG nr.111/2010:
(2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin.
(5) şi (6) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
.....
h) în situaţia în care beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 12;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului delia3 delia3 Buna , am nascut o fetita in 09 03 2013, am avut concediu postnatal pana in 01.07.2013, inseamna ca ccc trebuie sa fie pana in 01.07.2015 ???? Am primit o ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului florinplaton florinplaton O persoana care este angajata si care pe langa asta mai are deschisa si o activitate independenta PFA, masura 141 poate beneficia de indemnizatie pentru ... (vezi toată discuția)
Se poate cumula indemnizatia pentru ccc cu alte venituri? mamica84 mamica84 Buna ziua, Ma intereseaza sa stiu daca in situatia in care sunt in crestere copil (24 luni) as vrea sa ma inscriu ca presedinte sau vicepresedinte la sectii ... (vezi toată discuția)