avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... N-am gasit notar care sa accepte revocarea unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

N-am gasit notar care sa accepte revocarea unei procuri fara nr .autentificare

Niciun notar n-a acceptat ca tatal meu sa dea declaratie de revocare a procurii data nepoatei lui pentru terenul in indiviziune ,deoarece nu are nr de autentificare si numele notarului la are s-a facut acea procura.
De la Infonet am fost informata ca se poate revoca procura si fara nr autentificare si notarul care refuza sa primeasca declaratia de revocare a procurii de la tata ,sa dea cerere de respingere si motivul pentru care refuza
Ce este de facut in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 14:44, 12 Noiembrie 2017
In speranta ca veti gasi un notar care sa va incheie revocarea unei procuri, va sfatuiesc sa o comunicati (personal cu obligatia semnaturii de primire, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin executor judecatoresc etc.) mandatarului pentru opozabilitate.
Neavand nr. de autentificare si numele notarului care a incheiat acea procura, in momentul in care un alt notar da incheiere de autentificare unei revocari a acelei procuri, acesta..notarul..... cred ca este obligat sa o transmita (revocarea) sau sa instiinteze notarul care a incheiat-o, ori neavand aceste elemente, nu stiu cat de "autentica" , "in sensul legii" ar putea fi considerata o asemenea procura! Ii lipsesc elementele esentiale de identificare....zic si eu, acum....
Cunosc acest fapt deoarece, de exemplu, in situatia vanzarii unui imobil in baza unei procuri, notarul este obligat sa verifice (in maxim 2 zile) daca acea procura mai este valabila si nu a fost revocata intre timp!

Av. Cermak Iuliana

Notarul poate verifica dacă o procură a fost revocată nu doar pe baza numărului autentic, ci şi pe baza datelor de identificare a mandantului - numele şi CNP. Apoi, nu e treaba celui chemat să autentifice un act de revocare să cerceteze dacă actul revocat este sau nu autentic, dacă este sau nu lovit de nulitate, dacă - dacă - dacă... Oricum, nu procura va fi înregistrată în RNPR, ci actul revocator. Înseamnă că dacă eu vreau să revoc procura dată cuiva prin chiar conţinutul noii procuri, nu o pot face deoarece nu-mi aduc aminte la ce notar am autentificat procura pe care doresc să o revoc? E din Kafka, nu vă supăraţi.

Pe mine nu mă interesează ce obligaţii are notarul cu privire la verificarea revocării unei procuri atunci cînd mandatarul vrea să se folosească de ea. Mă interesează care este textul de lege care îl împiedică să autentifice actul de revocare în condiţiile date.
Exista un astfel de text de lege care iti interzice sa revoci o procura de vanzare a unui teren pe motiv ca n-ai datele de autentificare ale acesteia?
S-ar parea ca o persoana care a dat procura cuiva sa-i vanda terenul etc si dupa ani s-a razgandit dorind sa-i revoce procura ,in caz ca n-are o copie dupa procura sau alte elemente de identificare ale acesteia,este obligat impotriva vointei lui sa astepte ca mandatarul sa-i instraineze bunul fara sa se poata impotrivi in vreun fel.
Ce argumente as mai puta aduce unui notar sa accepte declaratia de revocare a procurii cand toti mi-au spus pana acum, vreo 4 notari,ca fara datele de autentificare a procurii nu poate fi revocata?
Intre timp nepoata cauta cumparatori si noi nu putem face nimic sa o impiedicam.
Revocarea nu trebuie să îmbrace neapărat forma autentică. Puteţi să vă adresaţi unui executor judecătoresc, solicitîndu-i să notifice mandatara cu privire la faptul că mandantul i-a revocat procura cu privire la vînzarea acelui teren. Sigur, ea va putea folosi în continuare procura, dar va răspunde faţă de mandant, care va putea cere daune interese.

Puteţi trimite un exemplar din notificare Camerei notarilor publici, cu solicitarea de a fi comunicată tuturor notarilor din camera respectivă.

Pe lîngă toate acestea, solicitaţi notarului acea încheiere de respingere şi puneţi-i în vedere că vă veţi îndrepta inclusiv împotriva lui pentru refuzul autentificării actului de revocare în situaţia în care mandatara va vinde terenul în temeiul procurii pe care doriţi să o revocaţi. Cred că se va gîndi de două ori, precum croitorul păţit, înainte de a tăia o dată.
Asta ar putea fi o solutie dar actul scris in sine de revocare unde sa-l intocmeasca daca nu voi gasi un notar dispus sa-l autentifice?
Se poate la un avocat sau chiar la executorul judecatoresc sa dea declaratia de revocare,cu nr inregistrare,pe care ulterior i-o comunica nepoatei?

Alte discuții în legătură

Revocare procura dianarotaru dianarotaru parintii mei au vrut sa revoce o procura prin urmatoarea procedura: avocat pentru notificare dupa aceea la executor judecatoresc si pe urma trimiterea ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am încheiat o promisiune de vânzare pentru un teren ... matrix73 matrix73 Bună ziua! Am încheiat o promisiune de vânzare pentru un teren în anul 2014 în calitate de mandatar al vânzătorului, având procură specială de ... (vezi toată discuția)
Valabilitate procura pentru vanzare? alexberi alexberi Pentru o Procura de Vanzare, exista o limitare a dreptului de valabilitate? Procura este inregistrata la notar si prin ea Vanzatorul mandateaza o persoana ... (vezi toată discuția)