avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Studiile universitare si stagiul de cotizare pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Studiile universitare si stagiul de cotizare pentru pensie!

La multi ani dragii mei!

In prezent sunt angajat la o Companie Nationala si concomitent sunt la facultate la o Universitate de Stat, sunt la buget, cursurile la zi! Perioada aceasta de 4 ani contribuie in plus la stagiul de cotizare pentru pensie! Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:50, 7 Ianuarie 2013
Art. 49 din Legea nr.263/2010:
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c......
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
...

Asadar, daca in timpul ce sunteti student sunteti angajat nu veti putea benefica de perioada studiilor ca si stagiu de cotizare asimilat la pensie ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu ani facultate stanca123 stanca123 daca facultatea este de 5 ani iar eu m am angajat din anul 4, primii 3 ani de facultate se considera vechime in munca? (vezi toată discuția)
Decizie pensie fara toti anii de facultate aidu aidu Am primit decizia, in care au fost retinuti aproape 11 ani vechime, dintre care 5 asimilati (facultate). Cand am depus dosarul am anexat 1 singura diploma de ... (vezi toată discuția)
Contributii pensie lacrima2 lacrima2 Am absolvit, in anul 1997, un colegiu universitar - anii de studii superioare de 3 ani pot fi inclusi in stagiul de cotizare pentru pensie? (vezi toată discuția)