avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Regulament scolar preuniversitar
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Regulament scolar preuniversitar

Buna seara,

Am o nelamurire referitoare la Regulamentul scolar.

Copilul meu este in clasa a zecea, la un liceu evaluat al treilea pe oras (media de admitere a elevilor in clasa a noua a fost cuprinsa intre 9 si 10). Cu toate acestea, profesorii nu au incredere in ei sa le dea tezele acasa ca sa le vada parintii (lipsa de respect fata de elevi), iar daca un parinte cere in mod expres sa vada lucrarile, tezele, i se raspunde ca Regulamentul scolar stipuleaza ca parintele trebuie sa vina la liceu si sa consulte lucrarea in prezenta profesorului.

Eu am servici si 23 de zile de concediu. Sa ma invoiesc pentru fiecare lucrare inseamna sa-mi distrug concediul, si chiar relatia cu sotul. Dar m-am lovit de o lipsa de intelegere inacceptabila. Domnii profesori au concediu 3 luni pe an, iar cele 8 ore pe care sunt obligati sa le faca zilnic, le completeaza acasa, unde nu ii controleaza nimeni, si nici nu se pot intalni cu parintii elevilor.

Eu consider o astfel de atitudine ca un dispret fata de obiectul muncii, fata de elevi si parinti. Nu imi este respectat dreptul de a-mi ajuta copilul, si nu i se respecta copilului dreptul de a fi ajutat de parinti. Nici un liceu din Romania, chiar si privat, nu garanteaza o buna pregatire doar cu ajutorul profesorului de la clasa. Si atunci cum pot eu sa incredintez viitorul copilului meu unor profesori care au cate 30 de elevi intr-o clasa, profesori stresati de conditiile economice in care traim cu totii?

Va rog sa-mi spuneti cum se poate rezolva problema aceasta. La romana nici elevii macar nu au vazut teza, iar ora prevazuta in regulament de discutare a tezei nu este respectata.

Va multumesc pentru raspuns,




Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 23:27, 8 Ianuarie 2013
în opinia mea (desigur, vor mai fi și alte opinii), problema ce vă nemulțumește s-ar putea ”trata” regulamentar (dacă tot are un regulament intern de funcționare acea școală) cam astfel :
1) solicitați accesul la studiul respectivului regulament intern ;
2) notați ceea ce vă interesează ; ceea ce se petrece de fapt și NU în drept ; drepturile și obligațiile părintelui și elevului, idem diriginte-profesor ; Consiliul de administrație - conducere etc;
3) solicitați în scris să vi se acorde drepturile părintelui+elevului și așteptați răspunsul (30 zile de la primirea Cererii dvs);
4) dacă nu vă ia nimeni în seamă, rețineți încălcările regulamentului de către școală, profesorul ”X”, ”H”, ”T” și conservați ceva probe.Pe baza acestora adresați o plângere I.S.J.
Notă: nu puteți solicita ceva contra regulamentului, spre exemplu : predarea lucrării de teză către părinți prin elevi susținând că ”incredere in ei sa le dea tezele acasa ca sa le vada parintii (lipsa de respect fata de elevi),” Cine-și asumă responsabilitatea ”pierderii” tezei ?! Profesorul, elevul sau părintele care, probabil NU primește de la elev acea teză ? Mai ales că : regulamentul ori, NU prevede așa ceva, ori, chiar interzice.
5) consider corectă afirmația dvs. ”iar daca un parinte cere in mod expres sa vada lucrarile, tezele, i se raspunde ca Regulamentul scolar stipuleaza ca parintele trebuie sa vina la liceu si sa consulte lucrarea in prezenta profesorului.” și legală din punctul de vedere al unității școlare ;
6) există un ”Portofoliu al elevului”, ar fi bine să-l puteți studia : acolo veți ”descifra” unele ”taine” și cu privire la ”nemulțumirea” (sper să nu vă supere expresia) dvs.;
7) orice unitate de învățământ românesc, are un diriginte al clasei : ar fi bine dacă ați putea să-l contactați și să vă ”confesați” acestuia cu impedimentele ce vă confruntați, interesul și dorința dvs. în calitate de părinte conștient și iubitor al copilului ce-l aveți în acea unitate de învățământ, de viitorul copilului dvs. ;
8) mai există și un director la toate unitățile de învățământ românesc, responsabil pentru tot ce se petrece în interiorul acelei unități de educație.Abordați-l cu prietenie și tactică și veți reuși soluționarea cazului.
Nu pot spune mai aprofundat ca să nu fiu interpretat altfel de vreun moderator.
Vă doresc succes și să auzim de bine !
Am trecut peste faptul ca a primit nota 2 in loc de absenta pentru ca o profesoara s-a simtit jignita ca a plecat jumatate din clasa de la ora dumneaiei (copilul meu nu avea nici o absenta). Daca avea un pistol ii impusca, asa cum se intampla in America?

Am trecut peste amenintarea dirigintei adresata parintilor care nu vor sa plateasca fondul scolii ca vor trebui sa faca o cerere catre director in care sa motiveze refuzul platii fondului scolii.

Dar peste privarea dreptului de a-mi ajuta copilul nu pot trece. Cum sa-l ajut daca nu vad ce a gresit in lucrare? El zice ca a facut bine. Si daca eu termin serviciul la ora 5, iar liceul se inchide la 3, cum pot ajunge altfel decat luandu-mi mereu cate o zi de concediu. Etc, etc.

Regulamentul nu este lege, este orientativ. Si elevii au dreptul la respect, nu numai profesorii.
Respectul trebuie sa fie reciproc, altfel nu exista.

Ma intereseaza daca Romania a aderat la normele europene scolare. Daca aveti o documentatie, un link...

Si am uitat sa spun ca unii profesori se invoiesc de la ore, fara a fi inlocuiti si fara a recupera orele. Nu am auzit sa fie pedepsiti pentru asta, asa cum sunt elevii.

Gaina are doua picioare egale. Stangul e mai egal decat dreptul.

Ultima modificare: Marți, 8 Ianuarie 2013
ceapraga, utilizator
A.
pt. postarea dvs. din : Marti, 8 Ianuarie 2013, 16:08
1) încercati stufosul : [ link extern ] ;
2) în sistemul românesc/România, bântuie mai multe ''boli'', printre institutiile bântuite, am putea arăta cu degetul si către educatie.Sistemul este bolnav de la cap spre picioare, iar picioarele sunt fără ciorapi si încăltăminte indiferent de anotimp (asa se întâmplă si în acea unitate scolară : cum sunt conducătorii României, asa este si sistemul de educatie!) : cred că NU are rost să continui. Mă doare inima dar n-am ce face !
3) contestati în scris (si solicitati nr. de înregistrare ori, expediati-o recomandat cu Confirmare de primire) abuziva notă 2 primită în dar de la domnia sa, profesorul jignit?! Mare-i Grădina Domnului !
4) ati putea să-i adresati o petitie înregistrată respectivei unităti scolare prin care-i solicitati baza legală cu fondul scolii.Au obligatia de a vă răspunde în 30 zile de la primire.
5) puteti contesta acel regulament dacă aveti dovezi că este abuziv ;
6) dacă acea unitate scolară ar fi sub controlul legii (si nu paralel cu legea) si ar avea un management corespunzător, NU s-ar întâmpla cele postate de dvs.;
7) ati putea depune o plângere bine motivată/documentată la MECTS, adresată direct ministrului educatiei, d-lui., Remus Pricopie, cu toate informatiile ce le detineti privind fenomenele interioare/modul defectuos al managementului scolar din respectiva unitate de educatie, inclusiv acel cadoul cu nota 2 al d-nei profesoare.Dacă va fi interes din partea statului de drept, s-ar putea să se miste ceva. Încercarea, moarte n-are!
B.
pt. postarea dvs. din : Marti, 8 Ianuarie 2013, 18:30
1) prost management : ar trebui trimis la plimbare managerul acelei unităti scolare. Iresponsabilitatea/incompetena/delăsarea/compromiterea/dezinteresul etc nu fac casă bună cu un adevărat manager al educatiei ;
2) acel regulament intern e valabil atât pt. manager cât si pt. cadrele didactice : dar acolo NU ARE cine să-l pună în aplicare.

[S-au editat doar semnele aparute in urma folosirii anumitor diacritice]
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2013
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O chestiune legata de liceu maestrulvlad maestrulvlad In primul rand imi cer scuze daca nu am postat unde trebuie.In al doilea rand doresc sa va adresez o intrebare, poate unii dintre voi ma puteti ajuta.Am un ... (vezi toată discuția)
Profesor abuz in serviciu ioana19 ioana19 Buna ziua. Daca un porf,are boala pe mine,si pot demonstra ca din cauza aia imi da note mici,desi stiu si invat,multai bine decat restul,se face vinovat de ... (vezi toată discuția)
Identitate falsa ContSters173837 ContSters173837 Daca un diriginte trimite in locul unui elev pe o alta persoana sa sustina teze,lucrari de control,etc.pentru a putea promova elevul ce munceste in strainatate ... (vezi toată discuția)