avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Compenta expertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Compenta expertiza

Un expert tehnic judiciar, poate efectua o expertiza asupra valorii consolidarii unui imobil, dupa intocmirea unui proiect tehnic, avand la baza studii de arhitectura ( nu studii despre structura imobil)?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:33, 10 Ianuarie 2013
Presupun ca va referiti la competenta nu la compenta (ce este ?!).
Specializarea expertului tehnic judiciar numit de catre instanta de judecata este in functie de obiectivele stabilite de catre instanta, la care trebuie sa raspunda expertul.
Daca este vorba de valoarea (lei, rezistenta consolidare, pericol/ riscuri de prabusire, etc.) consolidarii unui imobil, poate fi necesar cate un expert tehnic din specializarile: ctii., arhitectura, contabilitate, etc.
Scuze, am vrut sa scriu competenta dar nu stiu daca acest este relevant.
Cert este ca intr-un proces, s-a numit un expert tehnic judiciar. Acesta a solicitat efectuarea unui proiect tehnic pentru remedierea deficientelor constatate.
Expertul desemnat insa nu a tinut cont de proiect, inlocuind unele cantitati sau calitati ale materialelor ( ex. fier beton de grosine 6 fata de 10, beton de B50 fata de beton de 250, etc). intrebarea este daca, expertul desemnat avand specializare arhitectura, este competent sa efectueze o astfel de expertiza avandca obiect stabilirea valorii de subfundare a imobilului.
Detaliati - "Cert este ca intr-un proces, s-a numit un expert tehnic judiciar. Acesta a solicitat efectuarea unui proiect tehnic pentru remedierea deficientelor constatate."
Ce specialitate judiciara are expertul ? Cine a intocmit/ avizat proiectul tehnic solicitat (specialitatea tehnica a individului/ institutiei) ? Ce motivare a prezentat in raportul sau de expertiza, expertul judiciar, pentru a proceda la inlocuirea unor materiale din proiectul respectiv ?
Competenta expertului este data de obiectivele fixate de catre instanta de judecata, obiective la care trebuie sa raspunda exertul.
Pentru a se pronunta asupra valorii de subfundare a unui imobil, orice expert (constructor, arhitect, contabil, etc.) trebuie sa aiba la dispozitie, pe langa proiectul tehnic, un proces verbal de lucrari ascunse semnat de dirigintele de santier, devize si plati efectuate, normative specifice acestor lucrari.
Expertul judiciar este singurul in masura sa aprecieze elementele de proiect tehnic (motivand acest lucru), care ii sunt utile pentru intocmirea raportului de expertiza tehnica.
Orice raport de expertiza tehnica poate fi contestat daca exista elemente/ documente, martori, care sa sustina/ sa motiveze solicitarea de a se contesta, facuta de catre una din partile in proces.
Ce specialitate judiciara are expertul ?

- Constructii civile, industriale si agricole, Evaluarea proprietatii imobiliare

Cine a intocmit/ avizat proiectul tehnic solicitat (specialitatea tehnica a individului/ institutiei)


Proiectul a fost intocmit in baza unui raport de expertiza MLPAT, de catre un specialist proiectant in materie de structuri. Proiectul dupa intocmire a fost verificat si avizat de catre expertul care a efectuat initial raportul de expertiza MLPAT. In urma acestor documentatii alt expert desemnat de catre instanta care are specializarea - Constructii civile, industriale si agricole, Evaluarea proprietatii imobiliare, in baza acestor documentatii a efectat evaluarea costurilor de subzidire a imobilului.

Oricum daca in proiect se mentioneaza efectiv cantitatile si calitatile materialelor, expertul evaluator nu a tinut cont de acestea ( au fost inlocuite calitatea betonului, cantitatea de fier beton, manopere necesare efectuarii lucrarii, etc). Intrebarea este daca acesta avea competenta de a stabili costurile de subzidire. Nu cred ca o astfel de expertiza de evaluare de poate detalia pe un nr. de 4 file.
Faceti observatii la raportul de expertiza si solicitati ca expertul sa motiveze inlocuirile facute, cand a facut evaluarea, respectiv - calitatea betonului, cantitatea de fier beton, manopere necesare efectuarii lucrarii, etc. Ce acte normative a avut in vedere ?
Daca obiectivul stabilit de catre instanta era evaluarea costurilor de subzidire si a raspuns documentat la acest obiectiv, precizand actele normative avute in vedere, iar instanta a fost de acord, expertul desemnat avea competenta.
Nu cred ca nr. de pag. redus, pe care s-a facut evaluarea este un criteriu pentru a contesta expertiza.
Aveti alternativa de a solicita in scris instantei de judecata, sa incredinteze o contraexpertiza (motivand de ce solicitati acest lucru) unui alt expert tehnic judiciar si de a solicita acceptul si dvs. pentru un expert parte, din aceeasi specialitate cu expertul desemnat de catre instanta pentru efectuarea contraexpertizei.

Alte discuții în legătură

Expertiza evaluare subzidire TDorina TDorina Printre altele, intr-un proces civil, instanta a dispus efectuarea unei expertize tehnice extrajudiciare, avand ca obiect stabilirea valorii de consiolidare a ... (vezi toată discuția)
Cine poate efectua o expertiza judiciara prin care se stabileste care este valoarea de consolidare a unei fundatii la imobil? TDorina TDorina Intr-un proces s-a dispus efectuarea unei expertize judiciare pentru a se stabili care este valoarea de consolidare a unei fundatii la imobil. Poate un expert ... (vezi toată discuția)
Evaluare costuri subzidire carmen_rusu carmen_rusu Printr-o expertiza, expetul tehnic judiciar a cosntatat ca imobilul are o fundatie atipica, intre 25-30 cm. Totodata a constatat existenta si altor vicii. ... (vezi toată discuția)