avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1455 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... In RO, Statul e separat de Biserica?!
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

In RO, Statul e separat de Biserica?!

Primind o invitatie la "inaugurarea” "Anului Darwin”, am aflat ca in RO nu se preda in scoli teoria evolutionista... Chiar e adevarat?! Nu tine de stiinta? Sau, e interzisa stiinta in scolile romanesti?
Nu doar natiunea americana (cum zice Obama) e "compusa din crestini, musulmani, evrei si hindusi dar si persoane nereligioase”, ci si natiunea romana – cel putin, asa credeam: ca exista libertate religioasa, deci am dreptul sa aleg a fi... adept al stiintei!
Unii vor sa fie "fiii lui Dumnezeu”; de ce sa nu le permitem celorlati sa fie „fiii maimutzei”?!

In RO, nu exista separare intre stat si biserica... Icoanele se etaleaza in scoli...publice si laice! Italienii, americanii, de ex, isi tin cursurile religioase in asa-zisele "scoli de duminica”, unde merg numai cei care doresc (si au "puncte” in plus fatza de cei care nu frecventeaza aceste cursuri).
O teorie stiintifica nu e predata in scoli – in mileniul III?! Parca nu-mi vine sa cred, de aceea ma avant aici – poate degeaba...

Religia nu e, totusi, o chestiune intima de care nu trebuie sa facem parada? Nu am dreptul la conceptii nereligioase, sau macar desprinse de dogme?

Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor prevede, la Art. 9, neutralitatea institutiilor publice:
(1) In Romania nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale in fatza legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fatza de vreun cult.
OARE?

(Euronews) Recent, un tribunal din Spania a decis (in Nov 2008) ca scoala publica din Valladolid – unde a fost reclamata prezenta crucifixelor, va trebui sa le retraga din salile de curs si din spatiile publice ale scolii. Decizia a fost data deoarece s-a aratat ca simbolurile religioase amplasate in scolile publice contravin caracterului secular si neutru al statului prevazut de Constitutie. Procesul a fost inceput in 2005...

Erata: I-am pus si titlu de clasa! E vorba de "separat"!:">
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2009
trope_doi, utilizator
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 15:21, 12 Februarie 2009
Tot de la APADOR-CH citire:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat că finanţarea unor activitaţi ale cultelor religioase, de la buget, nu constituie o violare a libertaţii de conştiinţă a contribuabililor (Darby c. Suediei, cererea cu nr. 11581/85, hotărârea din 23 octombrie 1990).

...bisericile din majoritatea statelor europene sunt scutite de la plata multor taxe , inclusiv cele pe proprietăţile imobiliare.

În sistemul de strictă separaţie a statului de biserică, cum este cazul Franţei ...statul nu alocă subvenţii niciunei entităţi religioase şi nu plăteşte salarii clerului... (DAR totusi)... studile au relevat că în realitate statul subvenţionează în mod substanţial Biserica Romano-Catolică.Concluziile studiului conduc către ideea că şcolile private catolice au fost finanţate cu aproximativ 9.2 milioane de euro din fondurile publice.
Mai mult, se pare că statul acordă scutiri de taxe diverselor religii şi finanţează sistemul de sănătate a preoţilor .Totodată, autorităţile locale finanţează cheltuielile de cazare a 16.000 de preoţi romano-catolici . Suma se ridică la 54 milioane euro anual.

De obicei, în ţările în care există religii de stat, aşa cum este cazul Greciei (Biserica Ortodoxă) şi Portugaliei (Biserica Catolică), cetăţenii contribuie la finanţarea cultului dominant prin intermediul sistemului de colectare a taxelor. Acest lucru se întâmplă fără acordul prealabil al acestora. Plătitorii de taxe aparţinând altor sisteme religioase sunt în acest caz dezavantajaţi, întrucât ei nu pot fi exoneraţi de taxă şi nici nu o pot direcţiona către religia de care aparţin.

Statul austriac şi respectiv german oferă posibilitatea bisericilor recunoscute să impună o „taxă de enoriaş”. În cazul în care membrul unei comunităţi religioase recunoscute nu plăteşte această taxă, el poate fi dat în judecată de către biserica de care aparţine. Pentru a evita plata taxei, un număr semnificativ de enoriaşi au renunţat formal la religia de care aparţineau.

Etc. Etc. Pentru mai multe detalii: [ link extern ]

Pe scurt, m-am saturat de toate impresiile ...dupa ureche care vad numai in Romania tot ceea ce ar trebui sa inceapa sa vada in propria ograda.

Vrea cineva sa priceapa ceva? ... sa pofeasca pe malurile Dambovitei! (cand pe-aci se darmau biserci nu se prea sinchisea nimeni, acum se pare ca cineva se uita crusis pentru ca le ...reconstruim ori le revopsim pe-alea de-au mai ramas.).

Ma intorc din nou la Paler (Dumnezeu sa-l odihneasca!) - Daniel Cristea Enache "Convorbiri cu Octavian Paler" Ed. Corint, p. 85

"Am citit cu stupoare un articol semnat de redactorul sef al ziarului "Die Welt" unul din aparatorii caricaturilor care i-au infuriat pe musulmani, articol reprodus de Evenimentul zilei. Fraza cheie suna astfel: " Dreptul de a lua in deradere ceea ce avem mai sfant reprezinta chiar miezul nenegociabil al culturii occidentale , nicidecum un simptom al decadentei asa cum cred pesimistii"
Limpede nu? Cu ajutorul libertatii de expresie putem spune vasazica, azi, ca intradevar, "valorile nu mai valoreaza nimic"!. Putem rade de ele cum ne place.

Pai! In acest caz, ce ne mai poate invata pe noi romanii Europa? . Noi putem da lectii oricui despre "dreptul de a nu avea nimic sfant". Putem ajuta inclusiv Occidentul sa-si consolideze "miezul nenegociabil al culturii sale", caci nici o tara de pe batranul continent nu dispune de harul de a lua in deradere orice, de a stoarce bancuri din orice tragedie. Cine poate concura cu bascalia de pe malurile Dambovitei? Nimeni. Aici n-avem rivali.

Avem, se pare, nefericita capacitate de a pune un gratar cu mititei pe orice golgota.

Ultima modificare: Miercuri, 11 Februarie 2009
romascanu, moderator
trope_doi a scris:
De Pasti am vazut un obicei ciudat... Oameni varstnici, grasi sau slabi, femei si barbati, chiar si copii, in biserica treceau in 4 labe pe sub o masa. Dumnezeule! Pt ce se practica idiotenia aceasta?
Pt ce se impung credinciosii ca vitele cand se duc la moaste sau dupa "apa sfintita” in jurul vreunei biserici? Din dragoste pt Dumnezeu? Nimeni si nimic nu ma va convinge ca aceia nu sunt "copiii maimutzei”! Acestia chiar sunt "copiii maimutzei”, dar li s-a spalat creierul de-a lungul timpului si acum se considera credinciosi...
Pt asta trebuie studiata religia in scoli?

Iti apreciez opiniile si le-am gasit, pana acum, foarte pertinente...
Dar modul de discriminare, felul grotesc in care ai infatisat o practica ortodoxa, felul in care ai inceput subiectul nu ma poate face sa raspund rational si fara preconceptia primei pagini... Sincer, immi pare rau...

Obiceiul acela se numeste, in termeni popularo-bisericesti, trecerea pe sub aer... iar masa este pusa nu ca simbol, cat ca un obstacol material asa incat toti credinciosii sa se aplece pana la un anumit nivel. Imi amintesc satisfactia de a le vedea pe unele persoane scrijelindu-si genunchii ca restul oamenilor numai inainte de Paste, la unele Danii... radeam pe infundate cu bunica... Ortodoxa prin excelenta, inteligenta ca fata de la tara...

Cred ca e un obicei desuet, caduc... dar e parerea mea si, pentru ca sunt oameni care ii inteleg esenta, ca bunica mea, nu cred ca este drept sa spun ca oameni grasi, batrani, fac un lucru idiot.
Eu nu-l inteleg si, deci, nu e pentru mine sa-l apreciez...
BUnica insa, la 70 de ani, cu artrita reumatoida, primavara inainte de paste, sezon de ploi uneori, cand si un pas e dureros pentru ea, se apleaca umila, ajutandu-se de maini, caci altfel nu mai poate, si inainteaza greoi pe sub masa aia de scanduri... mi-o amintesc, inainte era verde, azi e din scandura de brad, nevopsita... macar miroase mai bine.

E jignitor sa spui astfel de lucruri despre obiceiurile unor oameni, caci in orice credinta e cineva ca bunica mea...
Sunt de acord cu ideile despre incurajarea ortodoxismului in tara noastra, dar nu pot intra obiectiva in discutie, pentru ca nu pot incuraja niciodata sa stabilim un echilibru omorand ce-i prea mult intr-un taler al balantei...
Macar pentru bunica mea...

Bunica mea a trait intr-o perioada cand taranul lupta pentru biserica lui din sat, pe cand apara sa nu-i fie demolata, asa crezi tu ca cineva le-a spalat creierul?
Daca eu as sustine in postul asta ca cineva te-a orbit, ca te-a subjugat in sustinerea ineptiei ca ortodoxismul e religie de stat, cat de frumos, elegant si obiectiv ai reactiona?

Dupa cum spuneam, ne vedem europeni numai cand ne convine, tot ce e romanesc e de aruncat la gunoi...
Nu contest ce afirma CEDO... Nu ar putea sa hotarasca altfel, si nu insist asupra motivelor. Ideea este ca Statul sa acorde bani si drepturi fara discriminare.

Imi asum criticile. Bine, am exagerat, dar din dorinta de a intari ideea ca pt a crede in existenta divinitatii nu este nevoie de suport material sau de ritualuri... Dumnezeu citeste in suflet, nu are nevoie de aceste manifestari – ar vrea, poate, ca oamenii sa se gandeasca la EL in fiecare zi si sa se comporte ca niste fii ai Lui... Cuvantul Lui nu cere ritualuri fizice!

Deci, Franta, fosta "cea mai mare fiica a bisericii” nu e tocmai un stat laic, incepand cu 1906...

In Grecia, dar si in Anglia, deja "se vorbeste” despre a fi separate cele doua institutii: Statul si Biserica...
In Italia, un profesor din Terni a luat crucifixul de pe perete in timpul orei sale si, fiind acuzat, s-a aparat ca nu exista nicio o lege care sa oblige la mentinerea acestuia in scolile publice si, in plus, afisarea acestuia poate fi considerata ca o forma de discriminare la locul de munca. O asociatie italiana chiar se plange de "dictatura Vaticanului”...

Ceea ce am constatat in aceste zile – si multumesc tuturor celor care au intervenit si datorita carora am "cautat” tot mai adanc... – a fost ca, la nivel international (cel putin al U.E.) pare a se urmari ceva mai mult decat "separarea” Statului de Biserica – ceea ce denota cu totul altceva decat ceea ce am vrut sa subliniez cand am initiat subiectul... Dna Romascanu a scris despre asemenea "idee” in unul dintre mesaje si... am urmarit firul oferit de dansa. Nu renunt la ideea unui echilibru in... cunoastere, dar pare – cel putin – ca se urmareste o laicizare (si nu sunt de acord – dar cine sunt, sa fiu sau nu de acord?).

Atunci cand Statul (oricare Stat... laic, daca tot ati largit perspectiva) nu va mai aloca bani cultelor religioase se va vedea mai mult din Adevar...
Bineinteles ca Statul Roman nu va fi mai cu motz in aceasta privinta (cum se dovedeste in alte cazuri). Probabil ca gresesc interesandu-ma numai ceea ce se intampla in RO...

Fiecare enorias sa contribuie, chiar si lunar (in RO se contribuie anual) cu o suma de bani, pentru intretinerea preotului paroh, pt conservarea lacasului... Dar daca am constata ca totul tine... pana la bani? Foarte putini enoriasi participa la unele colecte care se organizeaza uneori, in sate mai ales...
Ceea ce se intampla in statele austriac si german mi se pare cat se poate de corect – cel putin la o "prima vedere” – si... credinciosii au dovedit ca... ce? In nici un caz ca sunt buni crestini...

Nu-mi place sa stiu ca se imbogatesc popii (nu toti, stiu sigur) in detrimentul celor chiar au nevoie de sustinere materiala... Acum, ca tot e criza, s-au micsorat chiar si salariile medicilor – dar s-a umblat la cele ale "marilor preoti”?

Consider ca din banii pe care ii obtin Bisericile ar trebui sa fie repartizati mai multi catre oamenii dezavantajati de... mediul in care s-au nascut. Dar nu exista interes, cu adevarat, si motivul nu e numai "lipsa banilor”. In schimb, se cumpara clopote electronice si vesminte stralucitoare pt popi, sisteme de sonorizare exterioare (ca se aude slujba pana la... moschee).

Corect: cand se daramau biserici au reactionat foarte putini pt a-si apara credinta, dar dupa razboi multi viteji se-arata! Si, daca tot e la moda azi, de ce sa nu construiasca o biserica sub balconul unora? De ce sa se planga acestia de danganitul clopotelor, de chiotele nuntasilor sau de bocetele care razbat din unele cortegii funerare? Dar, cainii latra, caravana trece...

Poate ca imi lipsesc cateva doage... dar ma revolt (nu numai) cand aflu despre diverse forme de discriminare! Poate vinovat e regimul comunist, care a lovit puternic 3 generatii, incercand sa tina populatia „la egalitate”... Nu stiu. Atunci, gura celor care vorbeau despre drepturi era inchisa cu pumnul; azi, cei care vorbesc sunt lasati sa o faca pana li se usuca gura...
Dar, de n-as fi crestin-ortodox ma intreb ce as simti in anumite situatii... Poate ceea ce am simtit cand o persoana din alta tzara mi-a spus ca nu sunt din RO, pt ca "aia nu sunt...” blonzi

"Valorile valoreaza” – dar a avea acces si la alte... conceptii despre lume si viata nu tine, oarecum, de valoarea... cunoasterii?
Cred ca am deviat de la subiect, de bunavoie, de data aceasta...
Va multumesc tuturor.
Desi mi-a facut placere sa citesc acest topic, am o veste pentru dvs.: din toamna, teoria lui Darwin va fi reintrodusa in programa scolara, dupa 3 ani de "absenta". :)
Dna Gabriela Pintea,
"vestea” pe care mi-ati impartasit-o ar putea fi de bine... Paradoxal - as scrie - in timpul acestei discutii dna Romascanu m-a orientat spre o directie la care nu m-as fi gandit, si care incepe sa semene cu ceea ce au facut comunistii: incercarea de a desprinde, total, oamenii de religie, dar mult mai subtil – ceea ce conduce spre cealalta extrema. Nu-mi ramane decat sa sper ca vor fi suficienti oameni care sa se impotriveasca, pt ca "semnele” – dupa cum remarcam in mesajul postat anterior – incep sa se vada...

Initiind acest subiect am inteles – nicidecum pt prima data, dar cu speranta ca ceva s-a mai schimbat – ce inseamna a nu fi "pe gustul” majoritatii, si a tine partea minoritatilor – mai ales ca nu am incercat sa schimb vreo convingere, asa cum gresit au inteles prea multi.

"Libertatea omului consta in a NU face ce NU vrea”... Ca "membru" in alt cult, nu vreau sa vad crucifixul timp de 6 ore... Ce fac? Nu mai merg la scoala sau la munca sau... nu sunt om "cu libertati”? Ma supun majoritatii, evident – ce drepturi?!

Au fost critici si mai virulente... Dar cum as fi putut descrie trecerea pe sub masa? Oameni de toate dimensiunile si varstele care treceau, sprijiniti pe coate si pe genunchi – cu greu reusind, unii, sa iasa pe partea cealalta, cazand pe burta si fiind ajutati de ceilalti...? E un ritual, aceasta am inteles de atunci. Dar din care cult ortodox face parte ritualul de a se impinge cu violenta, a se injura unii pe altii, a ignora oamenii aproape striviti numai pt a obtine... CE? Cum as fi putut descrie acest "ritual” pt a dovedi ca imi pastrez obiectivitatea? Cu adevarat, e jignitor sa spun astfel de lucruri despre obiceiurile unor oameni! Dar nu merg – practic – sprijiniti in cele patru membre?
Cat despre "obiceiul” de a se calca in picioare pt ceva material, in fatza casei Domnului...! Imaginile vorbesc de la sine...

Hm! Am mai inteles ceva: desi convinsi ca suntem creati de Dumnezeu vorbim despre "instinctul animalic din om”, despre "fiara din om”... Cum se impaca acest "reflex” cu credinta atat de aprig aparata? E ca si in cazul celor care se pretind atei si exclama: "Doamne”! Ce se poate deduce de aici?!
Dar: cui ii pasa? :(

Alte discuții în legătură

Religia in scoli j_ j_ Buna ziua.Sunt in clasa a XII-a ,nu cred in dumnezeu si vreau sa fac o cerere ca sa nu mai particip la orele de religie deoarece consider ca este injositor sa ... (vezi toată discuția)
Predarea teoriei evolutiei in scoli Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici De vreo 4 ani biologia se invata in scolile din Romania fara sa fie predata teoria sintezei evolutioniste moderne. Problema aceasta e cat se poate de serioasa ... (vezi toată discuția)
A fi sau a nu fi... stat laic Vlad-Fr Vlad-Fr Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna ... (vezi toată discuția)