avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate comodatarul sa permita unui tert folosirea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate comodatarul sa permita unui tert folosirea bunului primit in comodat?

Am dreptul in calitate de comodatar Intreprindere Familiala sa pot ,, subinchiria" o parte din spatiul primit de la comodant daca acesta este de acord?
Patrick_ a scris:

MirceaSCALAT a scris:

Cine nu are drept de proprietate nu are cum să înstrăineze folosinţa.

Conform cărei prevederi legale afirmați asta?

Fraza scoasă din context este lipsită de temei. Afirmaţia se referă la "comodat" şi/sau la lipsa de prevederi exprese în contractul de închiriere a unui drept a chiriaşului de a subînchiria.
Cât despre existenţa vreunei prevederi legale exprese este de revăzut reglementarea "dreptului de proprietate" şi care este locul folosinţei în cadrul acestui concept.
Comodatarul poate permite unei terte persoane sa exercite posesia si folosinta bunului care reprezinta obiectul contractului de comodat numai cu acordul proprietarului.

Comodatarul este un simplu detentor precar.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Soluția este discutabilă din perspectiva proprietarului persoană juridică care încheie un contract de comodat cu o altă persoană cu privire la un bun din patrimoniul său.
În această ipoteză ar exista posibilitatea eludării unor obligații fiscale.

Adică firma oferă cu titlu gratuit folosința unui bun al său (deci nu mai înregistravă venituri din folosința acelui bun și implicit nu mai plătește nici impozit) iar comodatarul realizează venituri care în mod normal ar trebui să fie impozitate în sarcina comodantului.

Din punct de vedere însă a legii civile se poate imagina un contract de acest gen legal încheiat.
Patrick_ a scris:

Soluția este discutabilă din perspectiva proprietarului persoană juridică care încheie un contract de comodat cu o altă persoană cu privire la un bun din patrimoniul său.
În această ipoteză ar exista posibilitatea eludării unor obligații fiscale.

Adică firma oferă cu titlu gratuit folosința unui bun al său (deci nu mai înregistravă venituri din folosința acelui bun și implicit nu mai plătește nici impozit) iar comodatarul realizează venituri care în mod normal ar trebui să fie impozitate în sarcina comodantului.

Din punct de vedere însă a legii civile se poate imagina un contract de acest gen legal încheiat.

Persoana juridica proprietara prin contractul de comodat cedeaza pe lingă dreptul de folosinta şi obligatia de plata a impozitului catre uilizator, care plateste acest impozit pe numele si in sarcina proprietarului, iar in urma contractului de comodat este cheltuiala deductibila a utilizatorului.
A oferi cuiva tu titlu gratuit ceva este sponsozizare ori alt tip de act caritabil.
In consecinta discutabilitatea chestiunii, asa cum este indusa de Patrik, este o falsa ipoteza.
Deci, dacă o firmă încheie un contract de comodat (cu titlu gratuit) în calitate de comodant cu privire la un autoturism pe care comodatarul îl folosește în activitatea de taximetrie (comodatarul fiind autorizat pentru această activitate), plata impozitului pe veniturile realizate din taximetrie va fi datorată de firma proprietară a mașinii sau de taximetristul comodatar care realizează acel venit?
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Achizitie tamplarie pvc cu geam termopan scorus69 scorus69 buna ziua am pus tamplarie pvc la un stand unde societatea are punct de lucru in urma unui contract decomodat. va rog sa mi spune ti in ce conturi ... (vezi toată discuția)
Decontare cheltuiala combustibil mari.a mari.a Spuneti-mi va rog sub ce forma as putea sa decontez cheltuiala cu combustibilul unui angajat care vine cu masina personala la serviciu? Precizez ca ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat ana-maria voicu ana-maria voicu buna seara!as dori si eu sa stiu daca in cazul unui contract de comodat in cazul unui imobil,comodatarul trebuie sa plateasca impozit??va multumesc (vezi toată discuția)