Patrick_ a scris:
Nu pot spune că am văzut practica judiciară în această materie, dar am înțeles că mai sunt și opinii conform cărora atâta timp cât o persoană juridică își înregistrază cheltuieli de amortizare cu privire la bunurile sale nu ar putea să le „împrumute” cu titlu gratuit, înregistrând astfel pierderi. Adică dacă nu e în stare să facă ceva profitabil cu ele ar face bine să le vândă.
După părerea mea ar fi echitabil (și din punctul de vedere al fiscului, dar și a proprietarului bunului) încheierea unui contract de închiriere cu o chirie cel puțin egală cu amortizarea acelui bun.
Adică dacă nu faci nimic cu acel bun, măcar să nu-ți aducă pierderi, în timp ce comodatarului îi aduce câștiguri.
În această materie - fiscalitate- activitate lucrativa/profit- nu prea incap opinii, deoarece din punct de vedere al fiscalitatii nu se poate admite o cheltuiala deductibila daca aceasta nu produce profituri viitoare, adica daca in viitor nu se acopera cel putin cheltuielile, astfel ca nu este permisa deductibilitatea cheltuielilor cu amortizarea daca pe seama acestei amortizari nu s-au realizat niscai profituri, de la "0" si mai mare decit "0".
Astfel ca, daca cineva, persoana juridica, cedeaza prin comodat un bun amortizabil (imbobilizare corporală ori alt obiect amortizabil), nu are drept la deductibilitatea fiscala a cheltuielii cu amortizarea.
Corolar cu cele de mai sus, nici utilizatorul nu are drept la calculare costurilor de amortizare, deoarece bunul nu este in proprietatea s-a, chiar daca contribuie la realizarea de venituri, are insa dreptul sa deduca fiscal cheltuielile de mentenanta si de utilizare pe care le preia prin contractul de comodat de la proprietar.