avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pentru abuzul de incredere banii constituie obiectul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pentru abuzul de incredere banii constituie obiectul material ?

Daca o persoana fizica da unui individ X o anumita suma de bani pentru ca acesta din urma sa-i achizitioneze

materiale de constructii, iar individu care si-a dat un nume fictiv dispare cu banii, care este incadrarea juridica?

Precizez ca cei doi se cunosteau doar din vedere si nu exista niciun document care sa dovedeasca acest fapt.
-martor este fratele partii vatamate dar nici el nu il cunoaste pe individ
-numele si prenumele sunt false
Inseamna ca va indreptati spre o inselaciune.
Cel putin asa pare.
Astfel cum este prezentata speta, nu vad "manopera" de inducere in eroare, pentru a incadra fapta la inselaciune. Deci, la prima strigare, este un abuz de incredere.
Respecte.
Daca asa considerati faceti cum credeti dar nu e abuz de incredere.O sa aflati mai tarziu de la parchet.
Inducerea in eroare a fost cu privire la materialele de constructie dar nu e clar daca fapta e infractiunea de inselaciune.
La prima strigare asa pare.
Depinde de mai multe lucruri.Pe abuz de incredere nu e nicio sansa de reusita.:)

avocat Claudiu Lascoschi
radoi a scris:

Daca o persoana fizica da unui individ X o anumita suma de bani pentru ca acesta din urma sa-i achizitioneze

materiale de constructii, iar individu care si-a dat un nume fictiv dispare cu banii, care este incadrarea juridica?

Precizez ca cei doi se cunosteau doar din vedere si nu exista niciun document care sa dovedeasca acest fapt.

Aceasta este speta, pe care o presupunem mana. Manusa este abuzul de incredere. De ce vreti sa incaltati mana cu pantoful (inselaciunea)? ;)

Darea fictiva a numelui nu are relevanta, daca se cunosteau. Si eu pot sa spun ca sunt gigel si sa fug cu banii dati pentru a lua unui coleg un cadou de ziua lui. Banii nu mi s-au dat pentru ca sunt gigel, ci pentru ca ne stiam. Got it?

Totusi, este posibila si inselaciunea, dar fata de datele spetei, am incalca un principiu de drept ("in dubio pro reo") daca am incadra fapta la inselaciune, fara alte date.
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2009
Gabriela Mihai, Avocat

Alte discuții în legătură

Antrenarea raspunderii penale Dima Mihaela Dima Mihaela Buna ziua Am urmatoarea problema : am preluat de la o persoana o societate comerciala. La prima verificare, din actele contabile situatia era exact cea ... (vezi toată discuția)
Urgenta ment ment Buna ziua va rog. ce inseamna. înşelăciunea (art. 215 C.p.) art.26 rap.la art.288 Cp? va multumesc (vezi toată discuția)
Ce prevede art. 215 ? Myoararoshu Myoararoshu Buna seara, puteti sa-mi spuneti unde si ce contine art. 215 C.P.? Multumesc, Mioara (vezi toată discuția)