Buna ziua
Acum zece ani am cumparat cu contract de vanzare -cumparare cu clauza de uzufruct viager apartamentul parintilor mei .Intre timp mama mea a decedat (acum 1 an)iar eu ma ocup de intretinerea tatalui meu care este grav bolnav.De intretinerea ambilor parinti m-am ocupat eu,de inmormantarea mamei m-am ocupat numai eu,de intretinerea tatalui ma ocup in continuare numai eu.Am o sora pe care nu o intereseaza absolut nimic privind intretinerea parintilor .Stiu ca dupa decesul tatalui meu , sora mea poate ataca contractul de v-c.Ce o sa pot face in acel moment pentru a castiga un eventual proces ce il va intenta sora mea.? Faptul ca m-am ocupat si ma ocup in continuare de intretinerea parintilor,respectiv a tatalui meu,(existand martori in acest sens) imi poate da castig de cauza intr-un eventual proces?
De acord cu dumneavoastra. Era mai mult o gluma acea observatie. Aveti dreptate in ceea ce ati afirmat. Ramasesem cu ideea ca este vorba despre un contract de intretinere.
Dar faptul ca in contractul de v-c se stipuleaza ca (spicuiesc din memorie) ,,pretul de vanzare este de xxxxxx lei achitat in fata mea notar ixulescu" nu este dovada necesara care atesta faptul ca am,, platit in mod real"pretul casei.Deci, actele sunt insusi contractul de v-c in care se mentioneaza cele de mai sus , si notarul care a incheiat contractul si a fost de fata la inmanarea banilor.Credeti ca mai este nevoie si de alte dovezi ?
Simpla menţionare a plăţii în contract nu este o dovadă. ªi nu cred că notarul a făcut menţiunea că preţul s-a numărat în faţa lui.
Un astfel de act este prezumat de codul civil a fi cu titlu gratuit. Dumneavoastră va trebui să răsturnaţi această prezumţie dovedind caracterul oneros al actului, probînd efectuarea plăţii.
Cel chemat să aprecieze valoarea şi soliditatea probelor este judecătorul.
Nu am contractul in fata acum ca sa vad daca sunt mentionate sau nu cele amintite mai sus.Si imi permit totusi sa spun ca in cazul de fata intretinerea este legala si normala ,d.p.d.v.al normelor nescrise de comportament si moralitate, dar nu este impusa de contractul de v-c.
Corect. Dumneavoastră prestaţi intreţinerea în virtutea obligaţiei pe care o are orice copil faţă de părintele care nu se poate îngriji singur, nu în virtutea unui contract de întreţinere. Prin urmare, contractul încheiat cu părinţii este unul de vînzare cumpărare a nudei proprietăţi (uzufructul rămînînd al părinţilor pînă la deces), nu de întreţinere. De aici şi supunerea lui prevederilor art.845 C.civil.