Buna ziua
Acum zece ani am cumparat cu contract de vanzare -cumparare cu clauza de uzufruct viager apartamentul parintilor mei .Intre timp mama mea a decedat (acum 1 an)iar eu ma ocup de intretinerea tatalui meu care este grav bolnav.De intretinerea ambilor parinti m-am ocupat eu,de inmormantarea mamei m-am ocupat numai eu,de intretinerea tatalui ma ocup in continuare numai eu.Am o sora pe care nu o intereseaza absolut nimic privind intretinerea parintilor .Stiu ca dupa decesul tatalui meu , sora mea poate ataca contractul de v-c.Ce o sa pot face in acel moment pentru a castiga un eventual proces ce il va intenta sora mea.? Faptul ca m-am ocupat si ma ocup in continuare de intretinerea parintilor,respectiv a tatalui meu,(existand martori in acest sens) imi poate da castig de cauza intr-un eventual proces?
Din cate ati relatat nu are nici un temei legal sa atace actul de vanzare cumparare .O cauza de nulitate relativa a actului de vanzare cumparare o poate invoca doar una dintre partile contractante , Nulitatea absoluta o poate inovaca oricine dovedeste ca are un interes legitim .Asa ca sa il stapaniti sanatoasa si nu va mai faceti griji intrucat nu aveti motive .
meroiud, dacă art.845 C.civil nu este suficient, nu văd ce aş mai putea adăuga.
Cine vorbea despre nulitate? Eu invocam posibilitatea acţiunii în reducţiune din partea celuilalt moştenitor rezervatar. Nu a fost evocată nicio clipă nulitatea actului, fie ea relativă, fie absolută.
Deci ,dovada scrisa ca s-au dat bani pana la urma este contractul de v-c.Martor ca s-au dat bani este o persoana care a fost de fata cand s-au inmanat respectiva suma.Totusi dupa parerea mea,tot mentionarea sumei in contractul de v-c este o proba mai relevanta,pentru ca poate sa existe un martor in momentul inmanarii banilor,dar daca parintii respectivi (ipotetic vorbind) vor efectiv sa faca un act de donatie mascata,dupa ce pleaca martorul respectiv poate sa restituie bani copilului lor cu care au facut contractul de v-c.
@ corsar - Colegul themis v-a explicat clar, este vorba despre o prezumtie legala, aceasta inseamna ca, daca sora dumneavoastra o invoca in proces, dumneavoastra va trebui sa faceti dovada platii. Daca reusiti sa o faceti, cu martori, cu acte, atunci nu aveti nici o problema. Daca acel contract nu s-ar fi facut cu rezerva dreptului de uzufruct viager nu ati fi avut aceasta problema.
@dna. av.meroiud - cititi cu atentie mesajele domnului , cititi apoi art 845. Sunt sigur ca o sa intelegeti.
A mai aparut un element nou in cele dicutate mai sus.Si anume o donatie de bani facuta de parintii mei pt.sora mea prin notariat,in vederea cumpararii unui apartament pe vremea lui Ceausescu (1983).Poate influenta cu ceva situatia?