avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacare act de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacare act de vanzare-cumparare

Buna ziua
Acum zece ani am cumparat cu contract de vanzare -cumparare cu clauza de uzufruct viager apartamentul parintilor mei .Intre timp mama mea a decedat (acum 1 an)iar eu ma ocup de intretinerea tatalui meu care este grav bolnav.De intretinerea ambilor parinti m-am ocupat eu,de inmormantarea mamei m-am ocupat numai eu,de intretinerea tatalui ma ocup in continuare numai eu.Am o sora pe care nu o intereseaza absolut nimic privind intretinerea parintilor .Stiu ca dupa decesul tatalui meu , sora mea poate ataca contractul de v-c.Ce o sa pot face in acel moment pentru a castiga un eventual proces ce il va intenta sora mea.? Faptul ca m-am ocupat si ma ocup in continuare de intretinerea parintilor,respectiv a tatalui meu,(existand martori in acest sens) imi poate da castig de cauza intr-un eventual proces?
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 14:20, 13 Februarie 2009
Sigur ca da. Va puteti apara in instanta cu acest contract de donatie. Veti putea demonstra ca rezerva succesorala a sorei dvs. nu a fost incalcata, sau nu a fost incalcata decat cu o suma mai mica( in functie de ce suma de bani ati primit dumneavoastra si ce suma de bani a primit sora dvs, actualizata cu rata inflatiei). In principiu nu aveti de ce a face griji in aceasta situatie.
Va multumesc.
Mai apare in actul de donatie un termen care nu stiu ce implicatie ar putea avea:actul de donatie este ,,cu scutire de raport". Ce presupune asta?
Raportul liberalitatilor este un raport juridic care presupune ca la mostenire sa vina in virtutea legii cel putin doi mostenitori din categoria celor anume prevazute de lege, unul dintre acestia sa fi fost gratificat de defunct in timpul vietii cu o liberalitate nepreciputara (care nu implica vointa de a-l favoriza in dauna celuilalt), iar in vederea concretizarii vocatiei legale la mostenire a fiecaruia dintre cei doi mostenitori sa se tina seama de liberalitatea facuta ca fiind doar un avans in contul mostenirii, intregind (in natura sau prin echivalent) masa partajabila, astfel incat de aceasta sa se poata bucura si cel negratificat.
Dumneavoastra ati primit o donatie cu scutire de raport, ceea ce presupune ca, daca donatie nu incalca rezerva succesorala a sorei dumneavoastra, ci este facuta din cotitatea disponibila la care se adauga suma primita ca donatie de sora dumneavoastra de la parinti, atunci nu mai sunteti tinut sa faceti raportul acestei donatii. Altfel spus, la dezbaterea succesiunii, suma primita de dvs sa se intoarca ( teoretic) in masa bunurilor de imparit, sa se imparta la doi toate bunurile, iar din partea ce vi s-ar cuveni sa se scada cat ati primit ca donatie. Sper ca m-am facut inteles.
p.s. daca donatia facuta sorei dvs. e facuta fara scutire de raport, puteti cere dvs raportul donatiilor cu privire la acea suma.
Scutirea de raport înseamnă că donatorul a înţeles să-l favorizeze pe donatar faţă de ceilalţi moştenitori rezervatari faţă de care, în lipsa scutirii de raport, donatarul ar fi trebuit să readucă bunul la masa succesorală.

Doar ceea ce încalcă rezerva celorlalţi descendenţi (şi/sau soţ supravieţuitor) este supus restituirii la masa succesorală.

Dacă donaţia este făcută fără scutire, aceasta echivalează cu voinţa donatorului de a face doar un avans asupra moştenirii, urmînd ca la decesul lui bunul donat să fie adus în masa succesorală şi împărţit între toţi moştenitorii.
Deci,daca donatia a fost facuta cu scutire de raport,respectivul act nu ma ajuta cu nimic intr-un eventual proces cu sora mea.

Alte discuții în legătură

Transmiterea mostenirii catre unul din copii Pavelescu Mircea Pavelescu Mircea Buna ziua. Mama mea ar dori sa/mi transmita mie intreaga avere dupa moartea dansei: aprox 150 Ha teren agricol si un apartament cu 2 camere. O parte din bunuri ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau vanzare cumparare? irina elena irina elena buna seara ! as dori sa stiu ce pot face pentru a putea fi la unica mostenitoare de casa parinteasca .suntem doua surori ,sora mea in ziua de astazi este de ... (vezi toată discuția)
Act de v-c intre parinti si copii uni74 uni74 in contextul in care parintii lasa un apartament unuia din cei 3 copii ai lor prin act de v-c in timpul vietii acestora,fara a sti ceilalti frati,ce sanse mai ... (vezi toată discuția)