avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... citatie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

citatie

Buna ziua, am primit o citatie de la serviciul de investigatii criminale de a ma prezenta la sediul lor in calitate de "parte". in dreptul numarului de dosar penal nr......, cuvantul penal este taiat si este doar numarul acestuia completat.
Nelamurirea mea este legata de aceasta calitate de "parte". imi puteti explica ce prevede?Este doar o calitate privind prezenta mea in cadrul acestui dosar sau poate fi chiar parte de invinuit?Ma gandesc ca daca as fi ocupat pozitia de invinuit, citatia continea aceasta titulatura!

Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: alexandru_bardut , utilizator 12:01, 25 Ianuarie 2013
Pana cand va lamuriti asupra intrebarii puse, cel mai bine e sa va prezentati la politie sau sa sunati politistul de caz si sa il intrebati direct pe el ce calitate aveti in dosar, de martor, de parte civila, de faptuitor. Functie de ce va raspunde acesta, veti vedea daca aveti nevoie imediat de un avocat sau nu. Asta intrucat e cea mai scurta cale de a lamuri proiblema dvs. nu sa ne tot dam noi cu pararea, online, fara sa avem habar de ce se intampla in acel dosar penal( de care dvs. nu sunteti in totalitate strain, trebuie sa recunoasteti acest fapt).
De la sintagma de parte in dosar pana la cea de invinuit exista o diferenta. Pe parcursul efectuarii cercetarilor, calitatea partilor se poate schimba in functie de elementele descoperite.
In opinia mea acea citatie pe care ati primit-o contine un viciu de procedura in sensul ca nu se indica cert in ce calitate sunteti chemat. Denumirea de parte este una generica: exista parte vatamata, parte civila, parte responsabila civilmente, mai exista faptuitor, invinuit, inculpat. Martorul nu este parte, este martor.

Sfatul meu este insa sa mergeti sa vedeti despre ce este vorba. In functie de situatie aveti dreptul de a nu da nicio declaratie decat in prezenta unui avocat ales sau din oficiu, asta daca - in functie de calitatea pe care o aveti - va fi necesar sa fiti asistat.
va multumesc frumos, bineinteles ca ma voi prezenta la politie la data convenita conform citatiei. sunt total strain de acest dosar care din cate observ s-a constituit azi, adica numarul dosarului a fost dat cu ziua de azi.am luat legatura cu inspectorul de caz care nu a putut sa imi ofere niciun raspuns (inteleg acest lucru, referitor la confidentialitatea dosarului). oricum multumesc pentru atentia acordata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Audiat buna ziua am primit acasa o citatie de la politie in calitate de audiat .nu stiu despre ce e vb are cineva idee ce inseamna pe citatie scrie ca sant chemat ... (vezi toată discuția)
Citatie in calitate de invitat kikers kikers Am primit o citatie in calitate de invitat in cauza privind un dosar penal fara referire ,am o banuiala ca acest dosar priveste evenimentele intamplate la ... (vezi toată discuția)
Asistenta juridica prin avocat a martorului suspect de omor la efectuarea oricarui act de urmarire penala CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Intrebarea din titlu imi pare interesanta. Daca martorul este suspect conform pararii vadite a organului de ancheta penala, dar nu are calitatea de suspect ... (vezi toată discuția)