Intrucat instanta are in vedere interesul superior al copilului si dupa ce il asculta in baza art 264 C.civ., constata fragilitatea emotionala si nevoia de securitate afectiva a acestuia, eu consider ca poate stabili un program de vizite (in conditiile in care nu exista un refuz categoric din partea parintelui patern), pentru ca minorul sa aiba relatii personale cu parintele sau.
Este posibil ca tatal sa reactioneze pozitiv in urma drepturilor si obligatiilor pe care le-ar avea, sau sa considere aceasta solicitare ca o constrangere, in sensul in care el a "divortat si de copil" si solutia instantei i se pare o pedeapsa.. :(
Nu cred ca in baza legii poti obliga un astfel de parinte, sa se obisnuiasca cu ideea ca trebuie sa respecte dreptul pe care copilul lui il are, ci mai curand sa isi asume de buna voie rolul patern, in urma dorintei de interactiune a acestuia. Poate ca exista posibilitatea ca fetita sa isi viziteze bunicii paterni si prin acestia sa se apropie de indiferentul tata.
Cred ca argumentatia dvs. ar trebui sa se bazeze pe cele 2 principii ale Legislatiei Europene privitoare la Autoritatea Parinteasca:
Principiul 3:7 Conflictul de interese
Interesele copilului trebuie protejate de fiecare dată când acestea intră în conflict cu interesele celor care sunt titulari ai autorităţii părinteşti.
Principiul 3:26 Ce presupune contactul direct
(1) Contactul direct se referă la petrecerea timpului sau la întâlnirile dintre copil şi părinte sau o altă persoană, cu care acesta nu locuieşte în mod obişnuit; precum şi la orice altă formă de comunicare dintre aceştia.
(2) Astfel de contacte directe trebuie să fie considerate a fi în interesul superior al copilului.
...pe recomandarile din Manualul elaborat de Autoritatea Nationala pentru Drepturile Copilului in cadrul Protocolului de colaborare dintre INM si ANPDC, elaborat din perspectiva rolului care revine magistratilor în protectia si promovarea drepturilor copiilor.
[ link extern ]
...impreuna cu Brosura INM privind interpretarea si aplicarea Dispozitiilor Noului Cod Civil in materia Dreptului Familiei - unificarea practicii judiciare
[ link extern ]