avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor copil care doreste sa-si cunoasca tatal
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

copil care doreste sa-si cunoasca tatal

Unu. Ioana s-a nascut acum aproape 10 ani intre termenul la care s-a pronuntat sentinta instantei de fond si data judecarii apelului.
Doi. Tatal Ioanei nu se afla in Australia sau pe undeva prin tari exotice, nici macar in Spania sau Italia ci locuieste la cca. 20 de km de locul unde locuieste Ioana.
Trei. Tatal Ioanei nu a vazut-o niciodata pe Ioana si nici Ioana pe el, nu se cunosc absolut deloc, cu toate ca mama nu s-a opus niciodata iar Ioana vrea sa-l cunoasca. Asadar, impreuna cu mama si bunica Ioana a venit la avocat.
Patru. Am promovat o cerere prin care am solicitat instantei ca in temeiul disp. art. 14 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului sa-l oblige pe tatal Ioanei ca, o data in fiecare luna, o jumatate de ora, sa se deplaseze la domiciliul Ioanei pentru ca cei doi sa inceapa sa se cunoasca.

Legea nr. 272/2004 art. 14
(2) Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.

Sunt curios sa stiu daca vreunul dintre colegi a mai avut o astfel de cerere si cum s-au reglementat problemele.
@ avocat_lascoschi & rolandmandrila
Unu. Nu stiu altii cum sunt dar eu gasesc ca o persoana fara capacitate de exercitiu are aceeasi capacitate de folosinta ca una cu capacitate de exercitiu deplina. Cu alte cuvinte, cat drept are un parinte sa-si cunoasca copilul, atata drept are si copilul sa-si cunoasca tatal.
Doi. Ioana are aproape zece ani, este inteligenta si stie ca pe tatal ei nu o intereseaza sa o cunoasca, fara sa fie traumatizata. Fac observatia ca suntem traumatizati, indiferent de varsta, daca o persoana apropiata, pe care o iubim si de care ne inchipuim ca suntem iubiti ne declara "nu-mi pasa de tine!" nu de declaratiile facute de un strain. Ioana si tatal ei sunt complet straini.
Trei. Obligatia de a face, care poate fi indeplinita numai prin persoana debitorului nu poate fi executata silit. Insa art. 580 ind 3 Cod pr. civ. dispune: "Dacă obligaţia de a face nu poate fi îndeplinită prin altă persoană decât debitorul, acesta poate fi constrâns la îndeplinirea ei, prin aplicarea unei amenzi civile".
Patru. Pentru mine, ca avocat, cel mai simplu ar fi fost sa sesizam instanta penala pentru abandon de familie si instranta civila pentru decaderea din drepturile parintesti, mai ales ca tatal a fost condamant acum 4 ani pentru abandon de familie si ca nici astazi nu este la zi cu pensia. La sfatul meu, Ioana, mama si bunica au consimtit sa mergem pe varianta aceasta "de matase".
Intrucat instanta are in vedere interesul superior al copilului si dupa ce il asculta in baza art 264 C.civ., constata fragilitatea emotionala si nevoia de securitate afectiva a acestuia, eu consider ca poate stabili un program de vizite (in conditiile in care nu exista un refuz categoric din partea parintelui patern), pentru ca minorul sa aiba relatii personale cu parintele sau.

Este posibil ca tatal sa reactioneze pozitiv in urma drepturilor si obligatiilor pe care le-ar avea, sau sa considere aceasta solicitare ca o constrangere, in sensul in care el a "divortat si de copil" si solutia instantei i se pare o pedeapsa.. :(
Nu cred ca in baza legii poti obliga un astfel de parinte, sa se obisnuiasca cu ideea ca trebuie sa respecte dreptul pe care copilul lui il are, ci mai curand sa isi asume de buna voie rolul patern, in urma dorintei de interactiune a acestuia. Poate ca exista posibilitatea ca fetita sa isi viziteze bunicii paterni si prin acestia sa se apropie de indiferentul tata.

Cred ca argumentatia dvs. ar trebui sa se bazeze pe cele 2 principii ale Legislatiei Europene privitoare la Autoritatea Parinteasca:
Principiul 3:7 Conflictul de interese
Interesele copilului trebuie protejate de fiecare dată când acestea intră în conflict cu interesele celor care sunt titulari ai autorităţii părinteşti.

Principiul 3:26 Ce presupune contactul direct
(1) Contactul direct se referă la petrecerea timpului sau la întâlnirile dintre copil şi părinte sau o altă persoană, cu care acesta nu locuieşte în mod obişnuit; precum şi la orice altă formă de comunicare dintre aceştia.
(2) Astfel de contacte directe trebuie să fie considerate a fi în interesul superior al copilului.

...pe recomandarile din Manualul elaborat de Autoritatea Nationala pentru Drepturile Copilului in cadrul Protocolului de colaborare dintre INM si ANPDC, elaborat din perspectiva rolului care revine magistratilor în protectia si promovarea drepturilor copiilor.
[ link extern ]

...impreuna cu Brosura INM privind interpretarea si aplicarea Dispozitiilor Noului Cod Civil in materia Dreptului Familiei - unificarea practicii judiciare
[ link extern ]
E al doilea caz in cateva zile, joi, la J3, o colega avocat pleda cazul fiicei sale care dorea sa-si vada tatal. Era jenant faptul ca majoritatea colegilor prezenti in acel complet de Minori si Familie ii erau impotriva.

In teorie iti poti obliga parintele sa te vada ca parte a obligatiilor lui parintesti, recte drepturilor tale corelative. In practica insa, jurisprudenta nu intelege importanta acestor contacte personale.
Aceste hotarari ar putea duce la decaderi din drepturi, conditia e sa existe... sau la reparari de relatii sau la castiguri banesti macar pentru copii.

Cred ca lipsesc elemente ce ar fi trebuit sa preceada actiunea, chestiuni de fapt: daca s-a incercat contactarea tatalui pentru o intelegere, raporturi anterioare, evaluare psiho copil, figuri paterne din viata lui etc.
Sunt multe chestiuni care ar arata in ce masura copilul ala e maso ori are o nevoie reala care este in interesul sau si nu impotriva sa.
u.b.i.k. a scris:

@ avocat_lascoschi & rolandmandrila
Unu. Nu stiu altii cum sunt dar eu gasesc ca o persoana fara capacitate de exercitiu are aceeasi capacitate de folosinta ca una cu capacitate de exercitiu deplina. Cu alte cuvinte, cat drept are un parinte sa-si cunoasca copilul, atata drept are si copilul sa-si cunoasca tatal.

Trei. Obligatia de a face, care poate fi indeplinita numai prin persoana debitorului nu poate fi executata silit. Insa art. 580 ind 3 Cod pr. civ. dispune: "Dacă obligaţia de a face nu poate fi îndeplinită prin altă persoană decât debitorul, acesta poate fi constrâns la îndeplinirea ei, prin aplicarea unei amenzi civile".



Daca copilul deschide procesul si este reprezentat de mama sa, nu exista probleme referitoare la capacitatea de exercitiu sau capacitatea de folosinta.
Exceptia inadmisibilitatii actiunii pe considerentul ca minorul nu ar avea dreptul la aceasta actiune nu apreciez ca poate fi retinuta de instanta.
Exista o simetrie de drepturi dupa cum ati observat.

Nu cred insa ca veti avea succes in demersul de a fi obligat tatal sa mearga la domiciliul minorului, ci ca tatal sa stea la domiciliul sau cand va veni minorul.
Nu cred ca veti avea succes in ceea ce priveste executarea silita a hotararii judecatoresti cu referire la dispozitiile prevazute de art. 580 ind 3 Cod pr. civ.

Consider ca, instanta nu il poate obliga pe tatal minorului sa mearga la domiciliul minorului pe cale judecatoreasca, dar poate recunoaste dreptul minorului de a-si vizita tatal ca si componeta a dreptului de a se exercita legaturi personale cu parintii.
Exercitarea dreptului la vizita la domiciliul tatalui i-ar da dreptul minorului de a intra chiar cu executorul judecatoresc in domiciliul tatalui sau.
Parerea mea este ca ar trebui sa solicitati un program de cateva ore ( macar 6 ore ) chiar daca se va sta numai 30 de minute din dorinta tatalui.


Referitor la raspunsul nr. trei. in sensul de a se ajunge la amenzi civile consider ca este de preferat sa se ajunga la executarea hotararii si nu la sanctiuni precum amenda civila.
Punctul 1 are oricum legatura cu punctul 3.
Indiferent ca se pune problema exercitarii fortate a obligatiilor parintesti ori a drepturilor copilului la relatii personale, tot acolo se ajunge: vizite cu tatal. Pe de alta parte, aceste vizite ar trebui sa fie organizate asa incat sa fie mai usor copilului si facilitarii relatiei.
In rest, nu vad sa faca diferenta de locatie.

Alte discuții în legătură

Obligativitate program vizita pentru tata elisza elisza Buna ziua , situatia este urmatoarea : in hotararea judecatoreasca s-a stabilit custodia comuna si programul de vizita al tatalui doua weekend-uri pe luna . ... (vezi toată discuția)
Program vizita minor MYK272est MYK272est Buna ziua! In data de 22. 06. 2016 am primit sentinta divortului prin care s-a stabilit si custodie comuna asupra minorului rezultat din casatorie in varsta de ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului tsimona tsimona as vrea sa stiu si eu ce drepturi au bunici pt vizitarea nepoatei...sant divortata iar in sentinta nu specifica cine are dreptul la vizita....ei au acest ... (vezi toată discuția)