avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor copil care doreste sa-si cunoasca tatal
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

copil care doreste sa-si cunoasca tatal

Unu. Ioana s-a nascut acum aproape 10 ani intre termenul la care s-a pronuntat sentinta instantei de fond si data judecarii apelului.
Doi. Tatal Ioanei nu se afla in Australia sau pe undeva prin tari exotice, nici macar in Spania sau Italia ci locuieste la cca. 20 de km de locul unde locuieste Ioana.
Trei. Tatal Ioanei nu a vazut-o niciodata pe Ioana si nici Ioana pe el, nu se cunosc absolut deloc, cu toate ca mama nu s-a opus niciodata iar Ioana vrea sa-l cunoasca. Asadar, impreuna cu mama si bunica Ioana a venit la avocat.
Patru. Am promovat o cerere prin care am solicitat instantei ca in temeiul disp. art. 14 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului sa-l oblige pe tatal Ioanei ca, o data in fiecare luna, o jumatate de ora, sa se deplaseze la domiciliul Ioanei pentru ca cei doi sa inceapa sa se cunoasca.

Legea nr. 272/2004 art. 14
(2) Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.

Sunt curios sa stiu daca vreunul dintre colegi a mai avut o astfel de cerere si cum s-au reglementat problemele.
Nici eu nu cred ca exista baza legala pentru cererea inaintata. Este foarte adevarat ca drepturi sunt deopotriva atat pentru copil cat si pentru parinte, insa din ce stiu eu in partea de cod civil in ce priveste efectele divortului cu privire la raporturile dintre parinti si copiii lor minori nu se prevede nici o reglementare care sa poata naste in sarcina parintelui obligatia de vizita ci doar ca parintele are dreptul la legaturi personale.
Dreptul nu obligatia. S-a incercat vizitarea parintelui? Nu era mai simplu sa se vada reactia sa (vrea, nu vrea ? sa vada copilul). Daca nu vrea sa-si exercite un drept pe care il are nu cred ca va putea fi obligat la aceasta.
Pai exista obligatia parintelui de a veghea la educatia si dezvoltarea copilului sau, asta nu presupune macar sa ii vorbeasca?
Mai exista dreptul copilului de a avea legaturi personale cu parintii etc., asta nu presupune o obligatie corelativa a parintilor?

Desi nu e foarte amanuntit, reiese din mesajul initial faptul ca tatal nu doreste sa vada copilul, eu asa am inteles.
Eu tot nu o vad ca pe o obligatie ci ca pe un drept pe care parintele poate alege sa il exercite sau nu in conditiile si termenii stabiliti de instanta prin hotararea de divort

Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte Art. 398
(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Drepturile parintelui separat de copil Art. 401
(1) In cazurile prevazute la art. 400, parintele sau, dupa caz, parintii separati de copilul lor au dreptul de a avea legaturi personale cu acesta.
(2) In caz de neintelegere intre parinti, instanta de tutela decide cu privire la modalitatile de exercitare a acestui drept.


Interesant oricum subiectul, poate @UBIK ne tine la curent cu desfasurarea procesului.
Eu nu vad optional sa dam de mancare copiilor nostri, fie fizic, fie emotional...
Si nu are legatura cu niciun divort nevoia copilului de relatii personale, e independent de asta, asa cum e si pensia de intretinere, raspunderea pentru fapta altuia etc.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri si pentru legaturile postate.

Coincidenta sau nu (eu folosesc doar notiunea de sincronicitate) aseara am vazut "Eu sunt Sam" cu Sean Pen si Michelle Pfeifer. Cei care n-au vazut filmul sa faca bine si sa-l vada, In rezumat, filmul spune povestea luptei lui Sam, care are un retard mintal accentuat si un IQ de 70, ca sa pastreze dreptul de a-si creste fica - o fetita normala care la 7 ani l-a depasit deja la inteligenta dar pe care o iubeste enorm si care-l iubeste la fel de mult.

Tatal Ioanei nu este un criminal si nici nu este retardat. Nu-mi pot inchipui deloc ce o fi in mintea lui cand isi aduce aminte ca are o fiica pe care nu a vazut-o niciodata. De curand, dintr-o alta casatorie a tatalui sau, Ioana a obtinut un fratior cosangean. Imi place sa cred ca intr-o zi cei doi se vor cunoaste.
Pentru mine, problema nu sta in raspunsul la intrebarea: "Cum sa-l pedepsesc pe tata pentru ca nu si-a vazut fiica pana la 10 ani" (asta stiu sa cer instantei, ca oricare avocat) ci raspunsul la alte intrebari mai delicate: "Cum va reactiona Ioana?"; "E bine ce am cerut instantei?"; "Oare nu trebuia sa cer pur si simplu decaderea din drepturile parintesti si sa formulam o plangere pentru abandon de familie?" "Trebuia sa lasam lucrurile ca pana acum?" Multe, multe intrebari. Eu nu pot desparti problemele care tin de dreptul familiei de ceea ce consider eu ca este moral si drept (probabil ca daca nu eram sceptic eram bun de popa, nu de avocat, dar :sorry: asta este).
Sa nu ne intelegem gresit: nu caut sprijin moral pentru ca eu consider ca ceea ce fac este corect ci caut solutii, caut sa vad cum se poate reglementa o astfel de situatie.

P.S. (scriati in acelasi timp cu mine) @AVLIL aceeasi opozitie am intampinat-o si eu. Cu toate ca am zis: Haideti sa presupunem ca tatal chiar nu-si da seama ca cee ace face e rau si sa incercam sa-l aducem pe tata la domiciliul minorei (nu invers pentru ca Ioana trebuie sa se simta in largul ei, nu tatal) si numai daca acesta se opune sa cerem decaderea din drepturile parintesti.
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Obligativitate program vizita pentru tata elisza elisza Buna ziua , situatia este urmatoarea : in hotararea judecatoreasca s-a stabilit custodia comuna si programul de vizita al tatalui doua weekend-uri pe luna . ... (vezi toată discuția)
Program vizita minor MYK272est MYK272est Buna ziua! In data de 22. 06. 2016 am primit sentinta divortului prin care s-a stabilit si custodie comuna asupra minorului rezultat din casatorie in varsta de ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului tsimona tsimona as vrea sa stiu si eu ce drepturi au bunici pt vizitarea nepoatei...sant divortata iar in sentinta nu specifica cine are dreptul la vizita....ei au acest ... (vezi toată discuția)