avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ACT ADITIONAL LA CONTRACT COLECTIV DE MUNCA - MAJORARE ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ACT ADITIONAL LA CONTRACT COLECTIV DE MUNCA - MAJORARE SALARII 01.02.2013

Buna ziua,
Va multumesc pentru raspunsul dat anterior, dar mai am o mica problema:
- am un contract colectiv de munca inregistrat la ITM in septembrie 2012, valabil 2 ani, in care am mers pe acei coeficieti de salarizare.
Conform modificarilor salariale de la 01.02.2013, trebuie sa merg cu grila de salarizare conform coeficientilor inregistrati la ITM ???? (at. se modifica toate salariile).
Mai trebuie sa fac act aditional cu modificarea salariilor la Contractul colectiv de munca si sa-l inregistrez la ITM?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:48, 29 Ianuarie 2013
O societate care are peste 21 de salariati are obligatia incheierii unui contract colectiv de munca pe care il inregistreaza la ITM. Incheierea unui contract colectiv de munca presupune sa aveti urmatoarele documente:
1. informarea de catre angajator despre necesitatea alegerii reprezentantilor salariatilor (daca nu aveti sindicat);
2. acordul angajatorului privind numarul reprezentantilor salariatilor;
3. proces verbal in sedinta Adunarii Generale a salariatilor;
3.1. lista cu prezenta a salariatilor la Adunarea Generala;
4. informarea angajatorului privind alegerea reprezentantilor salariatilor;
5. convocator pentru negocierea CCM;
6. proces verbal de negociere: patronat - reprezentanti salariati cu ocazia inceperii negocierii CCM (sedinta 1);
7. proces verbal de negociere - sedinata 2
8. anexele:
- regulament de organizare si functionare a comisiei paritare
- model CIM
- model act aditional la contractul individual de munca
- model fisa postului
- criterii de evaluare a personalului
- grila de salarizare
- plan anual de formare profesionala a personalului
- copie dupa regulamentul intern al societatii
Pe langa acestea, aveti grija ca cei de la ITM nu va primeste CCM daca nu aveti si urmatoarele:
1. cerere de inregistrare a CCM;
2. notificare incetare CCM vechi (daca este cazul);
3. imputernicire negociere si semnare CCM de catre salariati
4. imputernicire negociere si semnare CCM de catre angajator
Eu am inregistrat CCM la ITM cu toate aceste documente si nu au fost probleme.
cioc natalia a scris:

O societate care are peste 21 de salariati are obligatia incheierii unui contract colectiv de munca pe care il inregistreaza la ITM.
....


Unde este prevazuta aceasta obligatie ???

Codul Muncii Art. 229 -Definitia contractului colectiv de munca; obligativitatea
(1) Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
(2) Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
(3) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.
(4) Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor.

Legea 62/2011, art. 129 (1), privind contractul colectiv de munca - negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de salariaţi.
Acte necesare pentru înregistrarea Contractului Colectiv de Muncă:
La prezentarea pentru înregistrarea CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCÃ părţile contractante vor prezenta, în mod obligatoriu, documentele menţionate mai jos în atâtea exemplare câte părţi semnatare sunt, plus unul pentru depozitar (ITM):
1.Cererea de înregistrare - Aceasta se înregistrează la registratura inspectoratului teritorial de muncă şi va conţine, în mod obligatoriu, următoarele elemente:
- număr de ieşire din unitate, sediul unităţii, cod fiscal, nr. telefon, nr. fax, obiectul de activitate şi ramura, natura capitalului social (de stat, mixt sau privat ), numărul total de salariaţi beneficiari ai CCM, durata contractului,
Menţiunile:
- data de la care se aplică CCM (de la data înregistrării acestuia la Inspectoratul Teritorial de Muncă sau de la o data ulterioară - conform art.144 alin.1 din Legea nr.62/2011),
- după caz, că s-au respectat toate clauzele din Contractul Colectiv de Munca la nivel superior - grup de unităţi, sector de activitate (art.132 alin.2-3 din Legea nr.52/2011),
- după caz, menţiunea că la nivelul unităţii nu există sindicat la nivel de societate,
- după caz, notificarea de încetare a contractului colectiv de muncă încheiat anterior, în temeiul art.151 lit.c din Legea nr. 62/2011, republicată (acolo unde a fost negociat CCM în anii anteriori şi este cazul).
2.Contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate care trebuie să fie semnat de către partenerii sociali ştampilat şi semnat pe fiecare pagină.
3. Procesele verbale de negociere al contractului colectiv de muncă, semnate părţile mandatate (art.143 alin.2 lit e din L.62/2011) – Se vor avea în vedere prevederile art. 130 din L.62/2011;
4. Dovada reprezentativitate salariaţi: ( art. 51, 134-136 din L.62/2011)
4.1 Daca există sindicat reprezentativ se vor anexa:
• hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor de reprezentativitate a organizaţiei sindicale din unitate conform prevederilor art.51 ali.1 lit c din L.62/2011 (care este valabilă 4 ani conform art.221 (2) din Legea nr.62/2011)
• hotărârea judecătorească prin care s-a acordat personalitate juridică sindicatului, cu toate modificările intervenite
4.2 Dacă sindicatul nu este reprezentativ dar este afiliat la o federaţie sau confederaţie, se va prezenta
• împuternicirea din partea federaţiei (confederaţiei) pentru anul in care se negociază si
• hotărârea judecătorească de reprezentativitate a federaţiei (confederaţiei).
• hotărârea judecătorească prin care s-a acordat personalitate juridică sindicatului, cu toate modificările intervenite
• plus actele de la punctul 4.3
4.3 Dacă nu există sindicat reprezentativ :
• proces verbal de alegere a reprezentanţilor salariaţilor (ales conform prevederilor art. 224-229 din Codul Muncii Republicat) (se va verifica dacă au participat cel puţin jumătate plus unu din numărul total al salariaţilor sau dacă reprezentanţii salariaţilor sunt desemnaţi în raport cu numărul de voturi obţinute) şi
• tabelul cu semnăturile salariaţilor care au participat la şedinţa de alegere a reprezentanţilor, conform art.224-229 Codul Muncii.
5. Dovada reprezentativitate patron: după caz: copie a legii, actului constitutiv sau alte acte prin care este desemnat organul de conducere al unităţii (Certificat Constatator Registrul Comerţului);
6. Dovada convocării părţilor îndreptăţile să participe la negociere; (art.140 din L.62/2011)
7.Împuternicirile scrise pentru reprezentanţii desemnaţi în vederea negocierii şi semnării contractului colectiv de muncă; (art.130 alin.5 lit.a; art.143 (2) lit.c din L.62/2011)
În cazul societăţilor cu asociat unic nu este nevoie de împuternicire scrisă (este suficientă dovada prin copie după Certificatul Constatator Registrul Comertului).
În cazul în care există mai mulţi asociaţi şi un singur administrator nu este necesară împuternicire scrisă (este suficientă copia după certificatul constatator şi actul constitutiv care atestă existenţa unui unic administrator).
Dosarul ce se depune la inspectorat trebuie să conţină documente ce atestă calitatea de angajator, aşa cum rezulă din lege, statut, ori regulament de funcţionare conform art.134 punctul A lit.a din Legea nr.62/2011.



Din ce ati copiat si ati postat pe Forum nu reiese obligativitatea incheierii ccm -ului , asa cum ati postat anterior?
Ba da, dar dvs. ati intrebat de acea obligativitate de incheierie a CCM. Si am mai scris o data (poate am inteles eu gresit).

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca paulyto paulyto Buna ziua, as dori sa stiu daca o companie multinationala este obligata sa aiba contract colectiv de munca sau nu? (vezi toată discuția)
Contract colectiv comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara, Firma unde eu lucrez are un contract colectiv de munca semnat si inregistrat la ITM ce a expirat la finele lui 2013. De atunci alt contract nu a ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca rambela rambela O societate comerciala cu capital de stat avand peste 100 de angajati , fara contract colectiv de munca.Este normal ? Ce este de facut ? (vezi toată discuția)