avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere copil major cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere copil major cu handicap

va rog daca puteti sa ma ajutati cu niste raspunsuri la urmatoarea problema.Sotul,pensionar limita varsta divorteaza in 2006 de nevasta cu care are un copil de 32 ani cu handicap mediu (autism,oligofrenie,)Dupa divort acesta trimite regulat bani pt intretinerea copilului din proprie initiativa.In 2013 primeste citatie de la copilul major in care cere pensie de intretinere.Fosta sotie are serviciu ,lucreaza inca iar copilul are pensie handicap 33.5 lei. Handicapul copilului e de la 3-4 ani.Sotul are o pensie de 1725 lei si nu mai are alti copii din alte casatorii.Exista un procent care se stabileste pt intretinere copil cu handicap? Legea ce spune, cat la suta trebuie sa platesc pensie de intretinere?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:16, 30 Ianuarie 2013
"Apoi, nu exista nicio legatura intre pensia de intretinere si cea de urmas de care oricum va beneficia cf legii."
Asa am crezut si eu dar nu are dreptul la pensie urmas decat cei cu invaliditate de orice grad.Invaliditate nu este egal cu handicap.Cei cu handicap pot munci mai ales cei cu handicap usor.
1. Daca tatal copilului este trecut pe certificatul de nastere al acestuia si este salariat sau pensionar, la data decesului sau fiul lui va beneficia de pensie de urmas deoarece are un handicap de dinainte de a implini 16 ani.

2. Pana atunci fiul sau beneficiaza de pensie de intretinere de la tatal lui.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Citez : Subiect: Pensie de urmas pentru un copil cu handicap din nastere

Buna ziua
Am un baiat cu handicap gr.II, handicap dobindit din nastere. A fost operat la 6 saptamini de un rinichi polichistic, tumora inghinala (am lucrat in mediu toxic la Uz. 23 August la turnatoria de otel). La un an nu auzea (am fost tratata cu streptomoicina si nu mi s-a permis sa avortez), fiind declarat surdomut. La 7 ani a fost diagnosticat cu miopie galopanta si la 10 ani avea dioptri -11, -9. Toate aceste detalii se gaseau in fisa lui medicala de la policlinica Titan. Acum sa trecem la problema juridica. Dupa decesul tatalui, m-am prezentat la "Pensii" cu dosarul si cu certificatul de handicap. Surpriza! nu e valabil, trebuie un certificat de la comisia de expertiza muncii....

..tina_gemeni a scris:


Au avut dreptate cei de la pensii. Potrivit art. 84, lit. c) din Legea nr. 263/2010, beneficiaza de pensie de urmas copiii incadrati in grad de invaliditate, nu copiii incadrati in grad de handicap.

tina_gemeni a scris:

Am fost trimisa la comisia pe tara si acolo m-i s-a spus ca nu poate fi incadrat nici macar in gradul III de invaliditate

Acestea sunt concluziile medicilor, concluzii pe care eu nu am competenta sa le comentez.

tina_gemeni

Cum este posibil ca un om sa primeasca un certificat de handicap, dar sa fie apt de munca?????? Consider ca este o aberatie. Handicapatul este o persoana inapta de munca.

Confundati incadrarea in grad de handicap cu incadrarea in grad de invaliditate. Numai in cazul incadrarii in grad de invaliditate se emite decizie asupra capacitatii de munca.

Daca veti citi Legea nr. 448/2006 veti vedea ca persoanele incadrate in grad de handicap sunt apte de munca. De altfel si persoanele incadrate in gradul III de invaliditate sunt apte de munca.

tina_gemeni a scris:
Exista cumva posibilitatea sa obtina pensia de urmas numai cu certificatul de handicap?

Nu exista aceasta posibilitate. Asa cum am scris la inceputul mesajului, beneficiaza de pensie de urmas copiii incadrati in grad de invaliditate. Incadrarea in grad de invaliditate este de competenta comisiei de expertiza medicala, care emite o decizie in acest sens.


ultima data editat de Gabriela Pintea pe data de Joi, 16 Iunie 2011, 23:06
Recomanda

EU AM DEDUS DIN DIALOGUL DE MAI SUS CA CEI CU HANDICAP NU BENEFICIAZA DE PENSIE URMAS FIINDCA NU SUNT INVALIZI ASA CUM CERE LEGEA>


1. Daca tatal copilului este decedat atunci copilul, daca este in posesia unui certificat de handicap, recunosc de medcul expert de asigurari sociale, poate beneficia de pensie de urmas,a sa cum spune Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 84 nCopiii au dreptul la pensie de urmas: na) pana la varsta de 16 ani; nb) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani; nc) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

2. Cu certificatul de handicap mergeti la medicul expert de asigurari sociale, de pe langa Casa de Pensii, sa-i stabileasca gradul de invaliditate si apoi depuneti actele pentru pensie de urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru bolnavii psihic AdrianBOA AdrianBOA Am auzit de cazul unui colonel in rezerva in varsta de 85 de ani care a [b]adoptat legal[/b] un fiu in varsta de 30 de ani cu probleme psihice. La moartea lui, ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas persoana handicap ellanm ellanm Buna ziua! In cazul in care o persoana cu handicap dobandeste pensie de urmas de pe urma tatalui, poate ramane si cu veniturile pe care le avea inainte, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas oana9595 oana9595 Buna ziua. Am 20 de ani si tatal meu a decedat in urma cu 6 luni, nu mai sunt la scoala si as dori sa obtin o pensie de urmas. Am inteles ca pensia de urmas o ... (vezi toată discuția)