avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa de aptitudine
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa de aptitudine

Am intalnit in practica unele cazuri cand in timpul controalelor facute de DSP in unitati cu profil alimentar, au cerut sa existe atasat la Fisa de instruire SSM a doua Fise de aptitudine: cea din sem. I si cea din sem. II. Eu cred ca e suficient sa existe o fisa in termen de valabilitate, cu mentiunea "Apt lucru in sectorul alimentar". Care este parerea dumneavoastra? (gigipopa, inspectorssm , alte persoane care cunosc domeniul).
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 00:27, 3 Martie 2013
Probabil se are in vedere, ca sa existe elemente concrete de comparatie intre cele doua documente, care atesta de fapt starea de sanatate a lucratorului care efectueaza examen medical semestrial, in cazul producerii unui eveniment nedorit sau pur si simplu ca element preventiv pentru a se face o evaluare asupra "mersului" sanatatii lucratorului.
Sunt elemente care tin de fiecare inspector in parte, care controleaza un anume obiectiv.
Poate fi si o masura mentionata in planuri anuale de control ale politiei sanitare.
In conformitate cu prevederile Legii 319/2006 inspectorii sanitari din cadrul Ministerului Sanatatii Publice şi a unitatilor subordonate pot face constatari in baza acestei legi privind alimentatia de protectie, acordarea materialelor igienico-sanitare, declararea bolilor profesionale si cercetarea cauzelor imbolnavirilor profesionale. Daca solicita ca fisa de istruire individuala sa fie insotita de copii ale fisei/fiselor de aptitudine este o depasire a atributiilor de control.
Solicitarea ca fisa de instruire individuala sa fie insotita de ultimile doua fise de aptitudine ar fi contrara prevederilor legale chiar daca acest lucru ar fi solicitat de un inspector de munca

ART. 81 din NM de aplicare a legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare
(4) Fisa de instruire individuala va fi pastrata de catre conducatorul locului de munca si va fi insotita de o copie a ultimei fise de aptitudini completate de catre medicul de medicina muncii.

Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2013
inspectorSSM, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri !
gigipopa, in cazul unui eveniment, organele de control au acces la dosarul medical al lucratorului unde se poate vedea continuitatea examenelor medicale, deci nu ar fi o justificare. Parerea mea e ca se face exces de zel, atata timp cat prevederile legale sunt foarte clare.
M-am referit la exercitare control in teren, ca masura preventiva, nu la cercetarea unui eveniment deja produs.
Si eu sunt de parere ca ar fi o hartie in plus, anexata la fisa individuala de instruire, dar in acelasi timp, nu vad ce ar deranja, in conditiile in care masura ar fi cuprinsa intr-un proces verbal de control al politiei sanitare, in locuri de munca/ posturi de lucru, in care riscurile de imbolnavire este ridicat, iar precedentele cazuri pot justifica intr-un fel o astfel de masura.
Daca veti citi un program de masuri/ control/ activitate, etc. al politiei sanitare, uneori puteti constata si alte "idei" care nu intotdeauna respecta strict litera legii (in special a legii ssm), ca documente care se pastreaza/ arhiveaza si se pun la cerere, la dispozitia organelor de control abilitate.
@gigipopa, va multumesc pentru punctu dv. de vedere !

Alte discuții în legătură

Protectia muncii marieta2404 marieta2404 daca o persoana este angajata la o societate cu sediul social intr-o localitate si acesta lucreaza efectiv intr-o alta localitate dar la aceiasi firma, unde ... (vezi toată discuția)
Articol de lege dcostache dcostache Va rog sa imi spuneti care este articolul de lege in care se precizeaza faptul ca fisele individuale privind protectia muncii trebuie sa stea la puctul de ... (vezi toată discuția)
Completare instructaj introductiv general Akhenaton81 Akhenaton81 Buna ziua, In situatia in care un muncitor semneaza un CIM de ex cu data de 24.09 si instruirea introductiv generala o face efectiv azi este corect dpdv ... (vezi toată discuția)