avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de somaj si impozitare plati compensatorii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de somaj si impozitare plati compensatorii

Buna ziua!
In momentul de fata sunt in concediu de crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani, dar fara plata indemnizatiei, pt. ca am ales varianta a, cu plata indemnizatiei pe 1 an. Postul pe care sunt incadrata urmeaza sa se desfiinteze. In aceste conditii, pot beneficia de ajutor de somaj?

O alta intrebare pe care o am este daca din platile compensatorii pentru disponibilizare se retine contributie pentru asigurari sociale si contributie pentru asigurari sociale de sanatate la intreaga suma sau doar in limita a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, pt. ca eu am gasit in Normele metodologice la Codul Fiscal, "art. 296^4 Baza de calcul al contribuţiilor sociale individuale
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:........
........t) veniturile reprezentând plăţi compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de muncă......

si (2) În situaţia în care totalul veniturilor prevăzute la alin. (1) este mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, contribuţia individuală de asigurări sociale se calculează în limita acestui plafon, pe fiecare loc de realizare a venitului".

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: guiualina , utilizator 14:30, 24 Octombrie 2013
1. Daca cititi cu atentie abservati ca este vorba numai de cazul in care sunteti in conecdiu fara plata pentru cresterea copilului si nu in CCC.

2. - Art.6.1 din OUG 148/2005 a fost eliminat prin abrogarea de la 8 ianuarie 2007 a art. I din O.U.G. nr. 44/2006 prin art. unic pct. 2 din Legea nr. 508/2006.

- Apoi a fost introdus prin art. I pct. 5 din Legea nr. 7/2007, în vigoare de la 20 ianuarie 2007, si arata astfel:

Art. 6.1. - (1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 1 au dreptul la concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului dupã primele 3 naşteri sau, dupã caz, dupã primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevãzute la art. 5 alin.(2).
(2) Durata concediului prevãzut la alin. (1) este de 3 luni şi se acordã integral, o singurã datã, fiecãruia dintre pãrinţii fireşti ai copilului sau, dupã caz, persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (2), în perioada pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 2 ani, respectiv a vârstei de 3 ani în cazul copilului cu handicap.
(3) Cererea pentru acordarea concediului fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistreazã la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.
(4) Perioada în care o persoanã beneficiazã de concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevãzute de Legea nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurãri de sãnãtate prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, cu modificãrile ulterioare, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006.

Pai am citit cu atentie, tocmai asta spun si eu, ce logica are sa reprezinte stagiu doar perioada in care esti in concediu fara plata, iar cea in care esti in concediu cu plata nu? De fapt ideea cu cel fara plata este ca nu ti se da indemnizatie, restul drepturilor si obligatiilor sunt aceleasi, doar ca cineva a omis sa scrie clar si Legea 76, acolo unde sunt trecute celelalte, adica la art. 18:

Art. 18 - (1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1, respectiv la art. 2, constituie perioadă asimilata stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevăzute de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) În vederea determinării punctajului anual necesar stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public, pentru perioadele asimilate stagiului de cotizare în condiţiile prevăzute la alin. (1) se aplică prevederile art. 78 alin. (5) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Prevederile alin. (2) se aplică şi persoanelor care beneficiază de perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) şi care, în acelaşi timp, se află în situaţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) În situaţia persoanelor care, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006, au beneficiat de concediu şi de indemnizaţie pentru creşterea copilului în condiţiile reglementate de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, la determinarea punctajului anual se utilizează cuantumul indemnizaţiei acordate în perioadele respective.
(5) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1, respectiv art. 2, constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006.
(6) În situaţia prevăzută la alin. (5), la stabilirea cuantumului indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se ia în calcul valoarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
(7) Perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncă şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu aceasta.
Incercati sa faceti o sesizare si la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) pe e-mail la: anofm@anofm.ro
va rugam daca se paote sa postati raspunsul primit de la ANOFM. Va multumim
Nu am facut alta sesizare la ANOFM. Am doar raspunsul la intrebarea initiala, in care au fost trecute prevederile legale din OUG 111/2010 si Legea 76/2002.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru somaj mocanuveronica mocanuveronica Bună ziua ! Mi-am bagat actele necesare pt. şomaj în urma desfiinţării locului de muncă . Eu am lucrat la firma respective 11 ani , din care 4 ani am ... (vezi toată discuția)
Durata somaj alynna298 alynna298 buna ziua, eu am vechime pe cartea de munca 4 ani,8 luni si 2 sapt. aceasta este vechimea calculata pana am intrat in concediu prenatal in data de 14 martie ... (vezi toată discuția)
Perioada de ccc este vechime in munca? andrei_ady84 andrei_ady84 Buna ziua! Vreau sa stiu daca, concediul de crestere copil intra la experienta de lucru. Vechime ani de munca.Va multumesc. (vezi toată discuția)