avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie concediu de maternitate

as avea o nelamurire in ceea ce priveste persoanele care beneficiaza de indemnizatia de crestere copil.
- In OU 158/2005 art. 1 alin. 2 lit. d autorizate sa desfasoare activitati independente;
Aici intra si persoanele cu venituri din drepturi de proprietate intelectuala (cei cu contracte in baza legii nr.8/1996 privind drepturile de autor)?
Avand contract in baza acestei legi, iar institutia retine sanatatea, se beneficiaza?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
orianadiana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:03, 5 Februarie 2013
1. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate nu are legatura cu indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).

2. De CCC se ocupa OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

3. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj nindemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Venitul din contract de colaborare este un venit profesional impozabil, dintr-o activitate independenta si este eligibil pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

4. Plata contributiilor la pensie, sanatate si somaj nu are nici o relevanta pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu ingrijire copil cu stagiu de cotizare 7 luni monicaion monicaion Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul aspect: o persoana incadrata la o societate comerciala cu conventie civila din data de 1 decembrie 2013, urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil. Christinne2013 Christinne2013 Buna ziua, Din luna Ianuarie muncesc cu contract de colaborare, in luna Martie am ramas insarcinata. Intrebarea mea este urmatoarea, pe baza acestui ... (vezi toată discuția)
Pot lua concediu pre-post natal /indemnizatie? Alex.b Alex.b Buna ziua, in data de 24 iunie mi s-a incheiat somajul. La acea data eram insarcinata deja in 4 saptamani. Data prezumtiva a nasterii ar fi undeva pe 26 ... (vezi toată discuția)