avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale?

Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face.
Am centrala, stau la bloc si vad ca pe luna decembrie platesc pentru casa scarii si tevile care trec prin apartamentul meu (care sunt nisate de 10ani) 65lei, iar din vecinii care se incalzesc la comun(un sfert) platesc intre 70-90lei. Mai sunt alti 4 vecini care au si ei centrale si platesc mai putin ca mine si fiecare diferit. Si nu inteleg cum si de ce toate astea.
Am intrebat la asociatie si am primit raspuns de genul ca ei aplica legea si nu calculeaza ei cat trebuie sa platesc partile comune de incalzire ci firma care citeste repartitoarele. Am cerut sa-mi explice cum se fac aceste calcule si mi-au raspuns ca nu stiu, ca au solicitat firmei cum se fac aceste calcule, dar nu au primit nici un raspuns. Mi-au mai sugerat de la administratie sa denisez conductele pentru a beneficia de caldura lor ptr ca si asa nu se mai poate lua in calcul nisarea de acum 10ani, pentru ca s-a schimbat legislatia si conform acesteia ar trebui sa chem o firma specializata care refaca nisarea si sa-mi dea un certificat doveditor a pierderilor de caldura care au loc prin nisele respective si in cazul acesta voi avea o reducere dar f. mica. Deci ar trebui sa mai cheltuiesc ceva bani si tambalau in toata casa ca sa am o mica reducere, sau daca denisez pentru a beneficia de caldura tevilor respective iara fac tambalau in cas... zugravire. Cum o dau cum o intorc pentru mine nu prea e bine. De aceea vreau sa m-a documentez sa pot sa stiu si eu ce se poate face pentru a vedea daca nu este ceva in regula. Mie asa imi da impresia ca ceva nu e in regula. Eu am platit gaze pentru a incalzi apartamentul in valoare de 70lei, la bloc mai platesc inca aproape la fel doar pentru caldura ca mai sunt si alte cheltuieli de alti70lei si devine cam mult pentru bugetul meu, iar luna dec. nici nu a fost una prea geroasa. Alti vecini de la bloc ar insemna ca se incalzesc de diferenta intre 70-90 cat platesc ei si 65cat platesc eu partile comune(care sunt si nisate)deci in jur de 5-25lei. Ce caldura poti sa ai de aceasta suma? Nu-mi ramane de facut decat sa incerc sa m-a documentez cu legislatie sa intreb peste tot ca sa inteleg ceva, si sa caut o solutie la acesta problema.
1. Consumul pe partile comune se imparte apartamentelor in functie de suprafata utila (repartizarea pe cota-parte indiviza). Cota-parte indiviza si SET-urile corpurilor de incalzire sunt singurele valori fixe din acest calcul.

2. Consumul este diferit de la luna la luna deoarece el este o valoare care rezulta din cat reprezinta, in Gcal, 1 unitate de consum (valoare variabila) si se obtine dupa urmatorul algoritm:
- se calculeaza consumurile de la toate caloriferele contorizate; se estimeaza consumuri pentru caloriferele pentru care nu s-a declarat indexul in luna respectiva, se calculeaza consumul pentru caloriferele necontorizate. Se calculeaza consumul pentru spatiile comune si pentru tevile verticale in functie de indexul repartitorului comun din subsol. Toate aceste calcule releva unitati de consum care s-au calculat in functie de unitatile de index (diferenta de la o luna la alta) si de SET-ul fiecarui corp de incalzire (calorifere, coloane, conducte) prin care trece lichidul de incalzire. Se obtine totalul unitatilor de consum pe bransament (pe scara).
- se impart Gcal facturate la acest total si rezulta cate Gcal are 1 unitate de consum.
- se inmulteste valoarea in Gcal a 1-ei unitati de consum cu SET-ul spatiilor comune separat ...... si cu SET-ul coloanelor verticale separat. Rezulta consumul exprimat in Gcal pentru spatiile comune si.... pentru tevile verticale. Acesta din urma se corecteaza cu factorul de amplasament (pe verticala).
- ultimele doua consumuri (pe spatiile comune si pe tevile verticale) se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza tuturor apartamentelor.

- consumul exprimat in Gcal al fiecarui apartament se inmulteste cu pretul Gcal. Rezulta valoare caldurii pe care o are fiecare apartament.

3. Deci nu se aplica procent din factura de caldura.

4 Calculul este facut de firma de calcul care introduce in soft numai indecsii declarati si comunicati de asociatie.
Estimarea consumurilor contorizate dar nedeclarate, calcul consumului apartamentelor necontorizate, calculul consumului pe coloanele verticale si pe spatiile comune, calculul consumului total / apartament si calculul valorii exprimata in lei a caldurii pentru fiecare apartament se face automat prin programul de calcul.

Rezulta o fisa personala pentru fiecare apartament, indiferent ca este contorizat, necontorizat sau deconectat de la sistemul centralizat.....si un tabel centralizator cu defalcarea pe consumuri a fiecarui apartament si totalizarea acestora.
Totalul din tabelul centralizator inchide factura de la furnizor.

Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
elga50, moderator
-am intrebat acestea pentru ca am cerut si eu asociatiei fisa individuala pe luna dec2012 si acolo am vazut defalcat consum comun, consum coloane(care strabat ap.), iar la consum coloane apare defalcat pe fiecare coloana din ap unitatile corespunzatoare.
Din ce am verificat la aceasta factura pe dec. am vazut ca platesc 12lei consum comun, si 57lei coloane, total aproape 70lei.
-in urma sesizarii scrise facuta, asociatia (in sfarsit a facut ceva demersuri la firma ce face calculul) a venit iar la mine in ap sa verifice nisarea tevilor, si surpriza mare- daca pana acuma nu se putea face nimic(conform legii) cu aceste coloane nisate, tot conform legii, acum s-a luat in considerare ca sunt nisate si se aplica un coeficien(de care vorbeam mai sus) diferentiat de cei cu tevi neizolate. Mi-a explicat administratorul ca firma a inteles situatia de la fata locului, ca s-a aplicat o reducere pe coloane si acum nu voi mai plati mai mult de 20-25lei pe luna pentru coloane nisate si parti comune. M-i s-a parut ok. Aseara am aflat acest lucru.
-dar cum sunt trecuta prin destule, am cerut fisa care a venit pe luna ian. cu recalcularea, si intradevar pe total acuma pe luna ian am de plata cu -50lei. Dar facand verificarile sa vad cat platesc acum la comun si cat platesc la coloane(sa vad si eu cum s-a facut reducerea) am constatat ca ce platesc la coloane este redus, la 20 lei, si ce platesc la comun pe luna ian este 40lei. Au mai pus ei niste cifre cu - pe care nu le inteleg si in final apar cu -50lei
- am fost iar la asociatie sa intreb, ca poate nu inteleg eu, si mi-au reconfirmat explicatia pe care mi-au dat-o inaite ca pe consum comun si coloane eu voi avea de plata cam 20-25lei(mi-au zis ca nu inteleg eu calculele facute). Si mi-au mai replicat ca ce m-a mai intereseaza pe mine cat comun, cat coloane dac pe total acuma sunt pe minus si ca din ce au calculat ei imi revine pe viitor/pe luna cam20-25lei de plata.
-Poate sunt eu mai grea de cap si nu pot sa pricep, dar din ce am vazut pe fisa individuala ar rezulta ca s-a inversat situatia, adica ce plateam mult la coloanele nisate s-a micsorat si ce plateam putin la comun s-a marit si adunandu-le sunt cam la fel. Acuma pe total din ce am calculat am 60lei(precizez ca nu scrie nicaieri aceasta suma ca total pe luna ian. dar reiese din inmultirea nr de GCAL pe coloane/comun cu valoarea GCAL/ pe factura sunt zeci de minusuri cu plusuri care in final dau -50), inainte plateam aproape 70lei. De aceea m-a intrebam cum e posibil ca un consum comun sa fie o luna 12lei si luna urmatoare sa fie de 40lei(in conditiile in care ian.nu a fost mai friguros decat decembrie). E o diferenta totusi destul de mare, s-a triplat consumul comun?
-Mi-e teama ca cei de la administratie sa nu fi zis cele mentionate mai sus doar pentru a scapa de mine, de problema asta in prezent si ca se gandesc ca vom mai vedea pe viitor. Nu am nimic cu cei de la asociatie, pentru ca ei chiar incearca sa dea lamuriri, dar de fiecare data vad ca acestea sunt cam.....ciudate. Din acest motiv in continuare incerc sa inteleg despre ce e vorba. Poate am ramas eu setata pe ideea ca trebuie sa inteleg ce e si cum e si recunosc ca nu pot sa inteleg chiar tot, dar daca am dreptate si gresesc (iar) cei de la asociatie?
-In fisa in dreptul consumului comun e trecut un procent de 9,2% , mai este trecut un total energie, un total unitati, un-o energie/unitate, un nr unitati proprii, si un consum propriu de GCAL M-am uitat in datele generale/consum imobil (din fisa) sa vad ce este acest procent 9,2% si reprezinta cota procentuala consum codominiu, cota care este diferita de cea de pe luna dec. 8.5%.
In mod teoretic exista o explicatie pentru aceasta diferenta, dar ar trebui sa stiu o suma de informatii, toate variabile.

SET-ul spatiilor comune ramane fix.
Consumul facturat, dar si totalul unitatilor pe bransament sunt variabile. Raportul dintre doua marimi variabile poate da aceste diferente intre o luna si alta, atunci cand declararea indecsilor este distorsionata (unii declara mai mult sau mai putin exact, la date diferite fata de citirea contorului de bransament, perioada in care se inregistreaza consumuri variabile, altii nu si li se estimeaza).

E foarte dificil sa va raspund exact, dar inclin sa cred ca acest calcul estre corect pe baza datelor, mai mult sau mai putin corecte, declarate de locatari.

La repartitoare exista un moment cand se face regularizarea tuturor acestor distorsiuni din timpul anului si anume in luna la sfarsitul careia se face resetarea acestora si consumul anual al fiecarui calorifer, dar si a conductelor comune, trece in celula de memorie "M" si cand calculul se face in baza acestui index.

E normal ca administratorul sa nu reuseasca sa va explice pe inteles cum se face calculul, ca poate nici el nu stie.
Asa este. Asociatia pune la dispozitia firmei care face calculul repartzarilor prin repartitoare de costuri, toate informatiile despre care am mai facut vorbire. Uneori, as. prop. face inventarierea SET-urilor, precum si a celorlalte informatii cerute, chiar cu ajutorul firmei. Am mai spus si repet: firmele s-au cam ars cu amenzi usturatoare, iar unele chiar au pierdut licenta de functionare, astfel ca din experienta va spun ca aceste firme vor sa nu aibe probleme de nici-un fel. Trateaza cu respect fiecare sesizare si incearca si ei sa lucreze acoperit - daca vreti sa ma intelegeti.
Bun, cum spunea si @elga50, in fiecare luna apar noi variabile, asa ca nimeni de aici de pe forum si chiar nimeni de la asociatie nu va poate da niste raspunsuri super/mega asteptate de dvs. - in afara de firma respectiva, care la drept vorbind, poate gresi cu destula usurinta daca nu au meseriasi adevarati pe-acolo.
In alta ordine de idei, s-a mai spus, in fiecare luna factura de la furnizor, precum si consumurile lecturate de pe repartitoare sunt diferite, astfel incat, intotdeauna vor iesi rezultate diferite.
Bine ca nu am auzit de la dvs. intrebarea de ce o unitate conventionala are in decembrie un cost, in ianuarie alt cost, iar in februarie un cu totul alt cost!
Zic in final sa asteptati sa intrati in ”linie dreapta” , adica sa nu vi se mai faca regularizari, apoi sa vedeti ce si cum ( vine vara si o sa uitati ...). Oricum, daca v-ati convins ca cei de la asociatie chiar colaboreaza pentru clarificarea problemei ridicate de dvs., pot sa va spun ca atat este limita lor de competenta. Mai mult nu tine de dansii.
Succes!
E boala grea cu ordinul acela. Eu nu cred ca se calculeaza corect consumurile comune pe bloc si o sa va spun de ce:

Aia au venit si au montat in subsolul blocului, pe unde intra coloanele de incalzire niste repartitoare de costuri, identice cu cele montate pe calorifere, direct pe tevile de incalzire care vin din CET, pe o zona dezizolat a acestora, deci unde temperatura este maxima. Ori eu, din cate am inteles, repartitoarele masoara diferenta de temperatura dintre teava si mediul de incalzit prin intermediul a doi senzori. Daca intr-o camera de locuit, consumul se determina sa spunem cat de cat corect in acest mod, eu stau si ma intreb cum naiba se determina consumul cu aceleasi repartitoare in subsol. Se masoara diferenta intre teava mediul ambiant din subsol si se repartizeaza la toti.

E chiar aberant si rezulta sume aberante de plata, dintr-un motiv simplu - pe tevile de intrare in subsolul din bloc, CET-ul trimite apa clocotita - chiar in zilele cand afara sunt +4 pana la +12 grade - pentru ca au tot interesul sa factureze cat mai mult posibil, ca lumea trebuie sa plateasca tot ce intra pe teava, nu are loc de intors. Asa ca, repartitoarele alea din subsol, stau tot timpul pe niste tevi foarte fierbinti si inregistreaza un consum (dat fiind faptul ca acel consum se inregistreaza ca o diferenta dintre tzeava si mediu, eu nu cred ca acele repartitoare reflecta corect consumul - pentru ca e aberanta sa masori o diferenta de temperatura intre teava de intrare si mediul din subsol si sa o repartizezi la tot blocul).

Apoi, la tevile de la baie, s-a luat in calcul pur si simplu suprafata radianta ca diametru de teava, numai ca acele tevi nu prea se incalzesc, nu prea ajunge apa calda in ele - majoritatea oamenilor nu au calorifere in baie, doar tevile acelea... La etajele superioare, acele tevi raman reci, dar sunt luate in calcul ca si suprafata radianta in apartament.

Pe scurt, e normal sa se plateasca pentru suprafetele radiante daca ele produc caldura in apartament sau in spatiile comune, dar cu conditia sa produca caldura. Problema e cum calculezi acea caldura de repartizat. E simplu sa trantesti niste repartitoare pe tevile de intrare de apa calda si sa repartizezi ce scrie pe ele la sfarsit de luna... dar nu mi se pare corect cum se caculeaza, din motivele descrise mai sus.

Ar fi fost normal ca in subsol sa se monteze altfel de repartitoare, care sa masoare diferenta de temperatura intre TUR (teava de apa calda care intra in bloc) si RETUR (teava pe care se intoarce apa, dupa ce a incalzit blocul) nu sa pui repartitoare de claorifere pe teava de apa calda pentru ca nu e acelasi lucru sa masori cata caldura baga caloriferul intr-o camera si cat radiaza tevile de intrare intr-un subsol.

Alte discuții în legătură

Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)