avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale?

Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face.
Am centrala, stau la bloc si vad ca pe luna decembrie platesc pentru casa scarii si tevile care trec prin apartamentul meu (care sunt nisate de 10ani) 65lei, iar din vecinii care se incalzesc la comun(un sfert) platesc intre 70-90lei. Mai sunt alti 4 vecini care au si ei centrale si platesc mai putin ca mine si fiecare diferit. Si nu inteleg cum si de ce toate astea.
Am intrebat la asociatie si am primit raspuns de genul ca ei aplica legea si nu calculeaza ei cat trebuie sa platesc partile comune de incalzire ci firma care citeste repartitoarele. Am cerut sa-mi explice cum se fac aceste calcule si mi-au raspuns ca nu stiu, ca au solicitat firmei cum se fac aceste calcule, dar nu au primit nici un raspuns. Mi-au mai sugerat de la administratie sa denisez conductele pentru a beneficia de caldura lor ptr ca si asa nu se mai poate lua in calcul nisarea de acum 10ani, pentru ca s-a schimbat legislatia si conform acesteia ar trebui sa chem o firma specializata care refaca nisarea si sa-mi dea un certificat doveditor a pierderilor de caldura care au loc prin nisele respective si in cazul acesta voi avea o reducere dar f. mica. Deci ar trebui sa mai cheltuiesc ceva bani si tambalau in toata casa ca sa am o mica reducere, sau daca denisez pentru a beneficia de caldura tevilor respective iara fac tambalau in cas... zugravire. Cum o dau cum o intorc pentru mine nu prea e bine. De aceea vreau sa m-a documentez sa pot sa stiu si eu ce se poate face pentru a vedea daca nu este ceva in regula. Mie asa imi da impresia ca ceva nu e in regula. Eu am platit gaze pentru a incalzi apartamentul in valoare de 70lei, la bloc mai platesc inca aproape la fel doar pentru caldura ca mai sunt si alte cheltuieli de alti70lei si devine cam mult pentru bugetul meu, iar luna dec. nici nu a fost una prea geroasa. Alti vecini de la bloc ar insemna ca se incalzesc de diferenta intre 70-90 cat platesc ei si 65cat platesc eu partile comune(care sunt si nisate)deci in jur de 5-25lei. Ce caldura poti sa ai de aceasta suma? Nu-mi ramane de facut decat sa incerc sa m-a documentez cu legislatie sa intreb peste tot ca sa inteleg ceva, si sa caut o solutie la acesta problema.
Pe de o parte:
-Cota de energie termica aferenta utilităţlor comune (Casa scărilor/uscător ş.a.a.) a fost si se împarte în raport de utilizatori, prin deducere din suprafaţa totală radiantă aferentă condominiumului, de aceea am denumit-o "virtuală"
si pe de alta:
-Nu zic, ci am citat din reglementarile enumerate.
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2013
elga50, moderator
Dar dacă fosta conducere a Asociatiei, demisă acum 3 luni, neconvocând o Adunare Generală de 4 ani, nu are vreo hotărâre luată în ceea ce priveste calculul cotelor comune (prin SET), mai e valabilă plata facturii aberante, venită pentru lunile nov. 2012 si dec. 2012 (de ... 1413 lei la 5 apartamente încă bransate la CET) pentru apartamente cu 2 camere de 42 mp, record pentru oras ? Adică un consum de 4,6 Gcal/apt. de 2 camere !
S-a scris si un articol în ziar, unde mai toată lumea acuza sefii Asociatiei de calculul făcut eludând legea, ei nefăcând vreodata un inventar al instalatiilor, o redimensionare, o reechilibrare, ceva, erau conducte la subsol neizolate, etc. ! CÃLDURÃ DE COSMAR => [ link extern ]
Stiu că dacă nu e vreo hotărîre a Ad. Gen., nu poti plăti aberatia aia de sumă, care poate fi contestabilă. Putem face o contestatie în Justitie, pentru că toate contestatiile făcute până acum (A.P., CET, PRIMÃRIE, ANRSC), cu toate că ni s-a dat dreptate de majoritatea factorilor implicati precum că nu e calculat corect acel pret aberant, stiind că e normat, plafonat consumul unui bransat la CET ? Se stie că ajutoarele de căldură se acordă pe baza unui consum mediu, specialistii spunând că în orasul meu, nu poti plăti mai mult de 500 lei la un apartament de 2 camere, de 42 mp, ajutorul aferent fiind de aproximativ 450 lei, pentru că nu am venit de 3 ani.
Vă rog din suflet, spuneti-mi dacă pot contesta suma aberantă în Justitie, stiind că nu s-au tinut Adunări Generale anuale obligatorii prin legea 230/2007. Ãsta e un punct de plecare, cred, important, eu având si alte detalii primite de la CET si ANRSC, unde scria clar cum se delimita calculul pe fiecare gigacalorimetru, pe fiecare scară unde eram cei 5 bransati incă la CET. Aveam calculul făcut pentru 3 gigacalorimetre pentru un bloc cu 3 scări (cam ciudat, stiam că e doar unul pentru 3 scări), si, recitind atent, făcând schema repartizării fiecărui contor, mi-a iesit consumul de 1,2 Gcal, pentru noi, cei doi de la Scara 1, ceilalti având alte contoare.
Si mai e o problemă, cred, generală. Am descoperit că firmele de la parterul blocurilor din Asociatia noastră (sunt vreo 20, e cea mai mare Asociatie din oras si ca suprafată, si ca număr de proprietari - 460 !) plăteau (când nu erau debransati) direct la CET, nu împărteau cu noi, proprietarii factura la căldură, cu toate că erau bransati la acelasi gigacalorimetru, neavând unul separat ! Chiar aberantă situatia, la voi cum e problema asta cu firmele de la parter, platesc direct la CET? Nu se calculeaza impartind valorile facturilor cu restul proprietarilor bransati la CET, odata ce au caldura pe acelasi gigacalorimetru ?
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
280366, utilizator
Nu stiu ce se intampla si eu am aceasi problema eu am plătit 120 in fiecare luna anului 2016- 2017 exact ca un ap care are caldura in tot imobilu cu calorifere si ceilalti vecini cu centrala exact ca mine si acelasi ap cu 3 camere si mai jos decat mine eu find la etajul 7 platesc 40-30 ron. Mentionez ca nu avem repartitoare individuale. Ce pot face cine imi poate da un sfat?
Imi cer mii de scuze ca fac asta, sper sa se inteleaga faptul ca sunt putin disperat si caut ajutorul oricui poate emite un punct de vedere avizat pe acest subiect. As dori sa-i redirectionez, cu tot respectul cuvenit, pe principalii membrii ai forumului care au postat pe acest topic spre topicul meu, unde reclam o problema aseamantoare. Pe romaneste si pe scurt, de 5 ani si jumatate de cand m-am mutat eu in blocul in care locuiesc, 5 ierni la rand si acum a - 6- a ea, cei cu centrala termica proprie nu au platit niciodata NIMIC la Incalzire, in rubrica aferenta in dreptul a nu mai putin de 13 apartamente ( erau 12 pana acum 2 ani ) mereu a aparut si inca apare cifra 0 ( zero ). Mai multe detalii despre situatie gasiti citind topicul de la inceput. Apreciez absolut orice fel de sfat / sugestie de la cei care cunosc legea mai bine decat mine... multumesc anticipat !

www.avocatnet.ro/forum/discu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)