avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Cum se scrie corect?
Discuție deschisă în Cultură generală

Cum se scrie corect?

este corecta expresia "cu mult inferioara mie"?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
mary41, utilizator
ok, multumesc pt raspuns si astept noi lamuriri in legatura cu acest subiect pt ca vreau sa fiu sigura daca aceasta exprimare este corecta sau nu .
Dpdv gramatical, as fi tentat in a spune ca expresia "cu mult inferioara mie"? nu este corecta.
Dar, daca ati folosit-o in conversatii sau descrieri exprimate verbal, nu mi se pare a fi nimic gresit.
Adjectivul "inferior" este un adjectiv care este la origine un vechi comparativ, deci in mod normal nu ar trebui sa suporte un grad suplimentar de comparatie, la nivel teoretic.

Insa acest gen de adjective, patrunse in limba pe cale savanta, nu mai sunt percepute de vorbitori ca si comparative, de aceea adesea primesc grade de comparatie de tipul celui indicat de dumneavoastra.

Sunt nerecomandabile (si gresite) forme ca "mai inferior" sau "mai superior", insa se considera acceptabil ca in anumite situatii sa fie prezentate la diverse grade, in functie de necesitatile de exprimare: "mult inferior", "mult superior", etc.

Concluzie: nu este gresit.
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gramatica... stan_iulia stan_iulia Acum cautam ceva pe net si am gasit o pagina a site-ului dex on line, pagina se cheama greseli frecvente in limba romana, unde explicatiile cum e corect si de ... (vezi toată discuția)
A-i corecta cuiva exprimarea in scris=a persifla?! DlGoe DlGoe Am corectat, e drept, pe un ton usor ironic (chiar asa, usor ironic, nimic ofensator :yes:) , exprimarea cuiva, aici pe forum. Sa fiu bine inteles, nu vorbesc ... (vezi toată discuția)
Doamna "directoare" sau "director" m-n-g m-n-g Buna ziua! As dori, va rog, o argumentare oficiala a variantei corecte: doamna \"directoare\" sau doamna \"director\", fiindca parerile sunt impartite si ... (vezi toată discuția)