avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contractul de asistenta juridica merge direct la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contractul de asistenta juridica merge direct la executare silita?

Dragi colegi avocati, sa intelegem din noul C.p.c ca de la 15 februarie mergem cu contractele de asistenta juridica neonorate de client direct la executor? Intrebarea e pur teoretica, va doresc tuturor sa nu aveti parte de o asemenea situatie.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:45, 13 Februarie 2013
in noul cod de procedura civila nu mai exista institutia investirii cu formula executorie. Se merge direct la executor, acesta verifica daca este vorba de o creanta exigibila si solicita instantei incuviintarea executarii.
Multumesc pentru raspuns, Doamna Avocat Colega,
Suntem, deci, la unison.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Aplicarea formulei executorii (chiar dacă nu este definită expres ca fiind învestire), este reglementată de NCPC la art.665(7) si se realizează odată cu încuviinţarea executării silite :

(7) In partea finala a incheierii de incuviintare a executarii silite va fi adaugata formula
executorie, cu urmatorul cuprins:
„Noi, Presedintele Romaniei,
Dam imputernicire si ordonam executorilor judecatoresti sa puna in executare titlul (Aici
urmeaza elementele de identificare a titlului executoriu.) pentru care s-a pronuntat prezenta
incheiere de incuviintare a executarii silite. Ordonam agentilor fortei publice sa sprijine
indeplinirea prompta si efectiva a tuturor actelor de executare silita, iar procurorilor sa staruie
pentru ducerea la indeplinire a titlului executoriu, in conditiile legii. (Urmeaza semnatura
presedintelui instantei si a grefierului.)”



Greşesc?

Draga Coleg Themis, Nu, nu gresiti. De la aceasta prevedere am lansat si eu intrebarea. Diferenta este ca pe actualul cod puteai merge linistit sa ti investesti contractul singur singurel, cost zero...si sa il ai pregatit just in case...Pe noul cod, e musai sa te apuci de executarea silita..contra cost, evident...eu asa inteleg. Problemele vor aparea in ctr. Cu prestatie succesiva, cand onorariul e impartit in transe. Daca incepi sa zicem executarea pt transa 3, evident renunti la client si el la tine. ... Ceea ce ma duce la concluzia ca ori ne restrangem clientela la cei care platesc integral, indiferent de suma !!!!, ori le facem cate un contract la fiecare termen...ca oricum e nevoie de noi sa punem concluzii la fiecare chitibus : ))))
Cu stima,
Av. Niculescu - Gorpin
Instituţia procesuală a învestirii cu formulă executorie nu există în Legea nr. 134/2010.

Accesaţi link-ul de mai jos şi urmăriţi înregistrarea conferinţei INM Noul Cod de procedură civilă din data de 06.07.2012, intitulată Executarea silită. Ceea ce interesează este perioada de timp cuprinsă între minutul 9 şi minutul 20 al înregistrării.
[ link extern ]

Cred că domnul Bogdan Dumitrache e mai convingător decât mine. :)


:bow:

Alte discuții în legătură

Toate actele autentice sunt titluri executorii? ContSters61634 ContSters61634 Spre deosebire de codul de procedura civila (conform art. 374), inca in vigoare potrivit caruia un act poate fi executat dacă este învestit cu formula ... (vezi toată discuția)
Procedura executare silita contract asistenta juridica toy_story toy_story Buna seara, Imi puteti spune va rog care cum se procedeaza daca se doreste recuperarea onorariului neachitat intr-un contract de asistenta juruduca? Ma ... (vezi toată discuția)
Hotãrâre (sentinþã) din prima instanþã devenitã definitivã se mai investeºte cu formulã executorie dupã ncpc? picsipoc picsipoc În anul 2011 am deschis un proces in pretenţii în contencios administrativ şi fiscal cu o instituţie publică, fiind mandatat de soţia mea să o ... (vezi toată discuția)