Dragi colegi avocati, sa intelegem din noul C.p.c ca de la 15 februarie mergem cu contractele de asistenta juridica neonorate de client direct la executor? Intrebarea e pur teoretica, va doresc tuturor sa nu aveti parte de o asemenea situatie.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Dragi colegi avocati, sa intelegem din noul C.p.c ca de la 15 februarie mergem cu contractele de asistenta juridica neonorate de client direct la executor? Intrebarea e pur teoretica, va doresc tuturor sa nu aveti parte de o asemenea situatie.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
In opinia mea in actualul cod CAJ nu trebuie investit cu formula executorie. Sunt gresite solutiile de investire, ar trebui respinse ca fiind lipsite de interes.
Singurele titluri executorii, altele decat hot judecatoresti, care trebuie investite sunt biletul, cambia si cecul -RIL binecunoscut.
In NCPC s-a scos procedura investirii cu totul.
Stimate Moderator Patrick,
Raman la ideea mea ca e o mare diferenta intre fostul Cpc si NCPC pe aceasta tema.
Voi exemplifica aratandu-va ca in toata activitatea mea mi s-a intamplat o singura data de-a lungul anilor sa am probleme cu o familie intreaga de clienti rau-platnici, carora le-am dus in spate un dosar de 5 ani si le-am obtinut mosii nenumarate..tot ceea ce dorisera, ba si ceva in plus, iar la sfarsit brusc au uitat ca au si ei obligatii. Meseria mea nu consta in a-mi executa silit clientii, de aceea nici nu i-am executat silit, ci doar i-am "urecheat", adica am pus sechestru asigurator pe imobilele pe care le obtinusem pentru ei in dosar. Pentru asta, am avut nevoie, evident, de o creanta certa, scop in care am investit contractul cu formula executorie. Am venit si au platit de buna voie cand au vazut ca nu pot vinde nimic din ce le intrase in proprietate.
Ori, pe noul NCpC, nu mai pot face asta, trebuie sa ii execut direct, ceea ce mi-ar displace profund.
Pe de alta parte, am colegi care au patit-o de 2-3 ori cu astfel de clienti, asa ca preventiv si-au investit toate contractele de a doua zi cum le-au semnat. Si cum intarzia clientul cu banii si dadea semne ca vrea sa dispara, imediat era notificat prin executor. Si in 80 la suta din cazuri, o simpla notificare de 50 de lei era suficienta ca sa apara si clientul, si onorariul. Plus ca notificarea ajungea in 24 de ore, in timp ce incuviintarea executarii silite dureza vreo 2-3 saptamani sau mai mult, asa ca, in perspectiva unui client pus pe tepe, acesta are tot timpul sa se puna la adapost.
In fine, n-avem incotro, raman alte variante de a ne asigura impotriva unor astfel de clienti.
D-l Adrian Cocea: miscorarea onorariului pentru fapte de culpa a avocatului in indeplinirea defectuoasa a Contractului de Asistenta Juridica, poate fi decisa doar de catre Decanul Baroului din care avocatul face parte. La randul sau, avocatul poate contesta aceasta decizie la forurile superioare ale profesiei, iar ulterior poate contesta chiar in instanta decizia Consiliului de Disciplina al UNRB, unde procesul isi urmeaza cursul pana la ramanerea unei hotarari irevocabile prin care avocatul este obligat sa restituie onorariul. Imi exprim increderea ca nu exista colegi avocati care sa nu vrea sa restituie de buna voie...ln situatia in care acest fapt nu se intampla insa, clientul caruia i s-a dat dreptul la restituire, trebuie sa introduca o actiune in pretentii la instanta competenta, si acest urmandu-si cursul pana la obtinerea unei hotarari irevocabile.
Cu acea hotararea in mana se merge la executor, unde se cere inceperea executarii silite. Evident, orice avocat care se respecta va avea de ales intre doua variante: va returna onorariul la acest moment, sau isi va folosi priceperea pentru a contesta vreo 2-3 ani executarea silita...:rolleyes:
Sper ca veti aprecia sinceritatea mea.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Stimata Doamna Colega Avocat Mihaela88,
Avem RIL din 2009 care prevede pe actualul C.pr.Civ - 374ind.1 - obligativitatea investirii cu formula executorie a CAJ. Vedeti pentru conformitate Decizia ICCJ 31/16 .11.2009, MO111/18.02.2010.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Eu ma gandeam ca aveti ceva urgent.Pe viitor nici nu se stie daca intra in vigoare codul.
Ordonanta de urgenta nr. 4 din 30.01.2013 la Art. I pct. 1 precizeaza ca noul cod va intra in vigoare la data de 15.02.2013.
De asemenea tot acolo mai sunt si alte termene interesante. Spre exemplu medierea va fi obligatorie incepand cu 01.08.2013.
Si multe altele din astea.
Deci si procedura aceea va intra in vigoare.
Pentru asta, am avut nevoie, evident, de o creanta certa, scop in care am investit contractul cu formula executorie. Am venit si au platit de buna voie cand au vazut ca nu pot vinde nimic din ce le intrase in proprietate.
Ori, pe noul NCpC, nu mai pot face asta, trebuie sa ii execut direct, ceea ce mi-ar displace profund.
Nu avem o creanță certă, lichidă și exigibilă doar dacă titlul respectiv e investit cu formulă executorie.
Exact așa cum se putea notifica prin executor debitorul în cazul acelui contract investit cu formulă executorie, acum se va putea face notificarea debitorului și în absența acelei investiri.
Deci e mai simplu, deoarece nu mai aveți nevoie de investire, iar contractul neinvestit încheiat pe NCPC are aceași putere ca și unul încheiat pe vechiul cod investit cu formulă executorie.