avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Solicitare Certificat Ecolabel
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Solicitare Certificat Ecolabel

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca o autoritate contractanta are dreptul de a solicita in fisa de date la sectiunea Standarde de asigurare a calitatii si de protectie a mediului documentul: Certificat ECOLABEL sau echivalent privind standardul
european al sistemului calitatii pentru produse profesionale, care atesta faptul ca produsul nu polueaza mediul si este biodegradabil(are continut mic de apa, se decompune in timp scurt, utilizeaza tehnologii noi de fabricatie cu consum mic de apa si emisii CO2 reduse). Nu este specificat al cui sa fie certificatul (ofertant sau producator). Obiectul licitatiei: produse din hartie (gen servetele, hartie ig.)
Se poate face o contestatie cu privire la aceasta cerinta astfel incat sa se renunte la ea? Daca da,.... cum ar trebui sa arate?
Mie mi se pare a fi o cerinta restrictiva.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: soazig , utilizator 16:08, 12 Februarie 2013
In mod normal, cerinta se refera la produs si ar trebui sa se gaseasca in caietul de sarcini.
Nu se incadreaza nici la art.7 din HG 925, nici la art.176, sau art.191 -196, ci cel mult la art.181,alin.1, lit.d) privind capacitatea tehnica din OUG 34, dar ar trebui justificata temeinic pentru asta, altfel este restrictiva.
Contestatia trebuie sa cuprinda cel putin datele de la art.270 din OUG 34.
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2013
vlad nicolae, moderator
"Nu este specificat al cui sa fie certificatul (ofertant sau producator)" - in general, aceste certificate de calitate sunt cerute de catre producator. Distributorul, in momentul in care cumpara aceste produse trebuie sa le ia cu tot cu certificat.

Ecolabel este introdus din 2005 pe piata europeana, si poate fi intr-adevar cerut de catre AC. Dar nu l-am intalnit pana acum in nici o documentatie de calificare. In cazul in care ECOLABEL nu este o calitate indispensabila pentru acel tip de produs (hartie, etc) , atunci se poate considera ca se restrange concurenta si se poate cere faimoasa expresie "sau echivalent".

Cand spun calitate indispensabila, ma refer ca se pot pune pe piata produse similare dar care nu au ECOLABEL.

Ma intereseaza subiectul, ne veti tine la curent?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de conformitate raduburcea raduburcea As dori sa stiu care e valoarea juridica a unui certificat de conformitate ( european ) al unei masini sau a unei piese a masinii? (vezi toată discuția)
Solicitare protectia consumatorului lorefaur lorefaur Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat: suntem o firma care comercializeaza materiale de constructii iar pentru un produs exista o norma ... (vezi toată discuția)
Import fructe si bumbac din egypt betty ely betty ely buna ziua as dori sa cunosc in ce termene ale legii pot realiza un import de fructe si de bumbac din egypt in romania .nu stiu nici macar carei ... (vezi toată discuția)