avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Regimul matrimonial al separatiei bunurilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Regimul matrimonial al separatiei bunurilor

Buna ziua,
Am cateva intrebari despre regimul matrimonial al separatiei bunurilor:

1. Ce se intampla cu bunurile imobile achizitionate prin credit bancar inainte de inceperea casatoriei, si platite partial inainte, si partial in timpul casatoriei?
Are celalt sot un drept de creanta egal cu jumate din totalul ratelor platite impreuna, cum este cazul in regimul comunitatii?

2. Locuinta familiei: are celalt sot dreptul de a marca drept locuinta faimiliei un bun propriu achizitionat inainte de casatorie de un sot?
Practic impiedicandul pe sotul proprietar exclusiv sa instraineze bunul propriu?

3. Poate sotul proprietar exclusiv al unui bun imobil dobandit inainte de casatorie sa-l vanda fara acordul celuilalt sot?

4. Poate unul dintre soti sa cumpere un imobil nou in timpul casatoriei fara acordul celuilalt (evident din surse proprii), si acel bun sa fie bun propriu al lui (conform regimului matrimonial)?

4. Care este modul practic prin care un cuplu alege sa se casatoreasca cu acest regim al separatiei bunurilor? Care sunt pasii ce trebuie urmati?
Pasul 1: se duc impreuna la notar inainte de incheierea casatoriei pentru a face inventarul bunurilor imobile (adica masini, bijuterii, etc). De aici inteleg ca bunurile imobile nu necesita inventar?
Pasul 2: se duc impreuna la starea civila si cer sa li se dea un template de contract de casatorie folosit pentru regimul separatiei bunurilor? Prin ce e diferit acest template de un contract de casatorie obisnuit?

Banuiesc ca e absurd ca sotii sa citeasca in detaliu contractul de casatorie la starea civila atunci cu invitatii de fatza, si eventual sa aiba retineri in a-l semna atunci pe loc :)

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: blackjack87 , utilizator 14:55, 13 Ianuarie 2017
1) da. dreptul de creanta se dovedeste si se stabileste functie de contributie. Bunul e propriu al sotului oricum si fara sa adoptati acest regim.
2) da. daca chiar e locuinta familiei
3) da, daca nu e notata ca locuinta a familiei
4) da, asta ar putea-o face si sub regimul comunitatii legale.
4) la notar se incheie conventia matrimoniala si intra in vigoare la data casatoriei, se noteaza regimul pe marginea actului de stare civila.

Art. 360
Regimul bunurilor
(1) Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.
(2) Prin convenţie matrimonială, părţile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim în funcţie de masa de bunuri achiziţionate de fiecare dintre soţi în timpul căsătoriei, în baza căreia se va calcula creanţa de participare. Dacă părţile nu au convenit altfel, creanţa de participare reprezintă jumătate din diferenţa valorică dintre cele două mase de achiziţii nete şi va fi datorată de către soţul a cărui masă de achiziţii nete este mai mare, putând fi plătită în bani sau în natură.



Art. 361
Inventarul bunurilor mobile
(1) La adoptarea acestui regim, notarul public întocmeşte un inventar al bunurilor mobile proprii, indiferent de modul lor de dobândire.
(2) Se poate întocmi un inventar şi pentru bunurile mobile dobândite în timpul separaţiei de bunuri.
(3) În toate cazurile, pentru opozabilitate faţă de terţi, inventarul se anexează la convenţia matrimonială, supunându-se aceloraşi formalităţi de publicitate ca şi convenţia matrimonială.
(4) În lipsa inventarului se prezumă, până la proba contrară, că dreptul de proprietate exclusivă aparţine soţului posesor.
(5) Dacă bunul a fost dobândit printr-un act juridic supus, potrivit legii, unei condiţii de formă pentru validitate ori unor cerinţe de publicitate, dreptul de proprietate exclusivă nu se poate dovedi decât prin înscrisul care îndeplineşte formele cerute de lege.

Detalii: [ link extern ]

Trebuie facut inventarul daca aveti mai multe bunuri mobile pt care nu exista acte.

Nu pare ca aveti nevoie de acest regim decat daca exista multe lucruri de valoare mobile pt care nu exista acte, daca unul castiga net mai mult decat celalalt..

pana la urma, cine si de ce vrea acest regim ?




Multumesc pentru raspuns!

Din raspunsurile dumneavoastra, eu nu prea vad nicio diferenta intre regimul clasic "Comunitatea legala" si noul regim adaugat al separatiei bunurilor.

Cazul concret este urmatorul: am mai multe imobile in valoare de cateva sute de mii de euro, toate cumparate in rate, si urmeaza sa platesc mai multe rate in timpul casatoriei.
Intentionez sa ma casatoresc. Pe parcursul casatoriei voi vinde undele din ele, voi cumpara altele in rate, le voi vinde iar, si tot asa (cu asta ma ocup). Ma intereseaza un regim prin care eu sa imi pot desfasura activitatea in pace, mai exact:
- sa pot sa cumpar si sa vand orice vreau si oricand vreau, fara acordul sotiei
- sotia sa nu aiba niciun drept de proprietate asupra acestor bunuri (ea are bunurile ei, separate, treaba ei)
- sotia sa nu aiba niciun drept de creanta asupra ratelor platitie de catre mine exclusiv in timpul casatoriei. De exemplu, daca eu platesc rate lunare de 1000 EUR, si stam casatoriti timp de 5 ani (ipotetic vorbind), ea sa nu poata sa-mi ceara dupa cei 5 ani ani 1000 EUR x 60 luni / 2 = 30,000 EUR ca si creanta pentru ratele platite impreuna (chiar daca le-am platit eu in exclusivitate).

Care este cea mai buna metoda legala pentru ca raspunsul la intrebarea 1 pusa de mine sa fie NU?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2017
blackjack87, utilizator
Tot regimul separatiei e cel mai bun pt ipoteticul drept de creanta, iar prin conventie veti stabili ca doamna nu va participa la plata ratelor.
Pt a vinde, nu va trebuie oricum acordul sotii, nu poate inscrie ca locuinta a familiei decat daca stie de treaba asta si numai pt locuinta familiei, adica in ap in care locuiti ca soti, iar sarcina e temporara, pana la divort.
Cand veti redacta respectiva conventie, apelati la un avocat pt a va ajuta ca respectiva convestie sa cuprinda clauzele si conditiile asa cum le doriti.

Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2017
gi-jane2, moderator
Inca o intrebare:
Referitor la faptul ca bunurile cumparate inainte de casatorie sunt bunuri proprii, eu nu vad nicaieri in acest articol mentionat lucrul asta:

Art. 340

Bunurile proprii

Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:

a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;

b) bunurile de uz personal;

c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;

d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;

e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;

f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;

g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;

h) fructele bunurilor proprii.

Care este mai exact articolul/alineatul care mentioneaza acest lucru?

nu scrie pt ca nu exista alta posibilitate, se vorbeste doar de cele cumparate in timpul casatoriei, doar alea sunt comune., specificandu-se exceptiile, ce sunt bunuri proprii desi au fost dobandite in timpul casatoriei.


Regimurile matrimoniale Art. 312
(1) Viitorii soti pot alege ca regim matrimonial: comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.

Conventia matrimoniala Art. 329
Alegerea unui alt regim matrimonial decat cel al comunitatii legale se face prin incheierea unei conventii matrimoniale.

Regimul comunitatii legale

Bunurile comune Art. 339
Bunurile dobandite in timpul regimului comunitatii legale de oricare dintre soti sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune in devalmasie ale sotilor.

Regimul separatiei de bunuri


Art. 360
(1) Fiecare dintre soti este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data.
(2) Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare dintre soti in timpul casatoriei, in baza careia se va calcula creanta de participare. Daca partile nu au convenit altfel, creanta de participare reprezinta jumatate din diferenta valorica dintre cele doua mase de achizitii nete si va fi datorata de catre sotul a carui masa de achizitii nete este mai mare, putand fi platita in bani sau in natura.

Regimul comunitatii conventionale


Domeniul de aplicare Art. 366
Regimul comunitatii conventionale se aplica atunci cand, in conditiile si limitele prevazute in prezenta sectiune, se deroga, prin conventie matrimoniala, de la dispozitiile privind regimul comunitatii legale.


Cititi pe larg, despre fiecare.

Alte discuții în legătură

Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala ContSters261004 ContSters261004 Buna ziua, In legislatia romana exista contract sau conventie, care sa permita in cazul unui cuplu casatorit, ca bunuri care au fost dobandide in timpul ... (vezi toată discuția)
Prima casa - sot rau platnic greniamerat greniamerat Vreau sa aplic pt un credit prin Prima casa. Veniturile mele proprii mi-ar permite acest lucru, insa am inteles ca s-ar putea sa existe o problema daca sotul ... (vezi toată discuția)