avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Renuntare la cetatenie
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Renuntare la cetatenie

Un cetatean roman care de curand a primit si cetatenie norvegiana poate sa isi pastreze si cetatenia romana? Daca da , in ce conditii? Cum poate el sa mai primeasca pensie pentru anii lucrati in Romania daca renunta la cetatenia romana?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:25, 15 Februarie 2013
Norvegia nu acceptă, în general, dubla cetăţenie, dar poate, totuşi, în cazuri speciale, să facă excepţie de la această regulă.

Legislaţia dă posibilitatea de a se face excepţie de la condiţia duratei de domiciliu stabil pentru acele persoane care au avut mai demult cetăţenia norvegiană, sau care sunt căsătorite şi locuiesc împreună cu un cetăţean norvegian , sau dacă există alte motive deosebite. Pentru cetăţenii ţărilor nordice se poate face excepţie de la condiţia duratei domiciliului stabil de şapte ani.
Daca ati semnat o declaratie ca veti renunta la cetatenia romana si nu faceti acest lucru, va va fi retrasa cetatenia norvegiana.
alina_vi a scris:

.... Cum poate el sa mai primeasca pensie pentru anii lucrati in Romania daca renunta la cetatenia romana?



Chiar dacă aţi lucrat în mai multe ţări, cererea de pensionare se depune în ţara în care locuiţi, cu excepţia cazului în care nu aţi lucrat niciodată acolo. Dacă vă aflaţi în această situaţie, va trebui să depuneţi cererea în ţara în care aţi lucrat ultima dată.

Pensia dumneavoastră va fi calculată pe baza dosarului de asigurat din fiecare ţară: suma pe care o veţi primi din partea fiecărui stat va corespunde perioadei în care aţi beneficiat de asigurare în statul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pastrare dubla cetatenie Darius M Darius M vreau sa stiu cum pot pastra dubla cetatenie : norvegiana si romana...cum pot demonstra ca prin pierderea cetateniei romane mi se afecteaza niste drepturi? (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie romana si spaniola elenamarica10 elenamarica10 Buna ziua, Numele meu este Maria, sunt cetatean roman, locuiesc in spania de peste 10 ani si sunt casatorita cu un cetatean spaniol. Am solicitat ... (vezi toată discuția)
Drepturile romanilor cu cetatenie straina nicoleta1958 nicoleta1958 romanii cu cetatenie straina au acelasi drepturi in tara? ( Romania ). Mai exact asi vrea sa stiu daca, dobindind cetatenie norvegiana, pot beneficia de ... (vezi toată discuția)