avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... dubla cetatenie romana si spaniola
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

dubla cetatenie romana si spaniola

Buna ziua,
Numele meu este Maria, sunt cetatean roman, locuiesc in spania de peste 10 ani si sunt casatorita cu un cetatean spaniol. Am solicitat cetatenie spaniola si pt a o obtine trebuie sa renunt la cetatenia romana. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Avand cetatenie spaniola voi avea anumite beneficii (pe teritoriul spaniol) in plus fata de situatie actuala in care ma aflu (cetatean roman casatorita cu un cetatean spaniol)?
2. Daca voi renunta la cetatenia romana, la intoarcerea mea in romania voi intampina anumite probleme in sistem sanitar, inaintarea dosarului de pensii (mentionez ca am ani lucrati si cotizati in romania) si alte privinte?
3. Se poate ca la intoarcerea in romania sa-mi recapat cetatenia romana? Si daca da, este costisitor din punct de vedere financiar si dureaza mult procesul?
Va multumesc anticipat.

Hotarati singura, un avantaj ar fi daca aveti cetatenia spaniola nu puteti fi expulzata din Spania, altul ca veti avea drept la ajutor social. Dar o data ce hotarati, nu va incalcati hotararea, de ex. va puteti pierde cetatenia spaniola in momentul redobandirii cetateniei romane. Altfel, cine a lucrat in mai multe state din UE primeste pensii diferite din fiecare stat al UE in care a lucrat. Acest lucru este stabilit prin acorduri europene de pensionare. Asa ca nu va veti pierde dreptul la pensie, in privinta ingrijirii medicale, veti avea asigurare medicala spaniola, iar ca posesie de terenuri, strainii au drept sa dobandeasca terenuri in Romania (de remarcat ca inainte de asta era interzisa dobandirea, nu detinerea de terenuri).
Statul spaniol ne obliga. Nu exista acord bilateral de dubla cetatenie, asa ca singura modalitate de a obtine cetatenia spaniola e sa renunti mai intai la cea romana, fapt care mie personal nu imi convine.
Ceea ce vad ca e posibil e ca un cetatean spaniol sa dobandeasca ulterior cetatenia romana. Si eu, ca si doamna, sunt casatorita cu un spaniol, copiii s-au nascut in Spania dar apoi i-am putut inscrie in Romania ca cetateni romani. Aici mi-au zis ca dupa ce obtin cetatenia spaniola pot cere din nou cetatenie romana si, daca mi-o aproba Romania, abia atunci as putea avea dubla cetatenie.
Dar mi se pare foarte dificil sa redobandesti cetatenia romana, aproape imposibil, si un pic lipsit de logica, daca tinem cont ca trebuie sa pierdem cativa ani si multi bani pentru a avea dubla cetatenie. Ca sa nu mai spun ca te poti trezi in situatia in care nu mai ai cetatenia romana si la interviul pt obtinerea cetateniei spaniole dai peste unul care-ti pune doua intrebari imposibile si nu iti aproba cetatenia spaniola.
Asa ceva s-a intamplat!
In momentul redobandirii cetateniei romane puteti pierde cetatenia spaniola si atunci s-ar chema ca v-ati obosit degeaba cu renuntarea la cetatenia romana si cu naturalizarea in Spania. Pe urma, la cetatenia romana se poate renunta doar daca aveti alta cetatenie sau garantia ferma ca veti obtine alta cetatenie, nu se poate renunta daca ati deveni si ramane apatrid. Exista insa posibilitatea de a ramane apatrid daca ati obtine cetatenia spaniola prin frauda, se afla acest lucru si va este retrasa, vezi [ link extern ]

Altfel, copilul unui cetatean roman este cetatean roman (prin nastere), unde-i lege, nu-i tocmeala. Deci ce puteti face este sa optati pentru minori pentru pastrarea cetateniei spaniole, copiii unui cetatean roman cu un cetatean spaniol avand din nastere dubla cetatenie si neputand pierde in mod automat cetatenia romana ar putea pierde automat cel mult cetatenia spaniola, desi mi se pare ca acordurile europene de drepturile omului prevad ca cetatenia dobandita prin nastere nu poate fi retrasa decat la cererea proprie, eventual si prin dobandirea voluntara a unei alte cetatenii. Ori nu se poate spune despre minori ca ar fi dobandit cetatenia romana in mod voluntar (la cerere).
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2015
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Naționalitate română și spaniolă andririsa andririsa Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea: locuiesc in Spania de 12 ani iar in 2013 am solicitat si obtinut nationalitatea spaniola. La obtinerea ... (vezi toată discuția)
Cetatenie PetraIulia PetraIulia Fiul meu s-a nascut in Spania, avand mama romanca si tata argentinian, necasatoriti. Vrem sa solicitam pentru el cetatenia spaniola, dar intre timp are nevoie ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie: romana și spaniola Yoooo23 Yoooo23 În situația în care mama-româncă, tatal- bulgar, iar copilul este născut în Spania și are cetatenie romana, după prezentarea actelor pentru ... (vezi toată discuția)