am un copil nascut dupa divortul de tatal lui iar fostul sot l-a trecut pe numele lui in certificatul de nastere iar pe mine,ca mama m-a trecut tot cu numele lui desi eu trecusem la numele de dinaintea casatoriei.copilul este la mine dar fara decizia unei instante.Fostul sot nu mai locuieste cu noi de multi ani si nu stiu nimic de el.Cum trebuie sa procedez pentru a nu avea probleme la eliberarea carti de identitate a copilului la implinirea varstei de 14 ani?
Mai da ce exsot grijului. Cum a alergat el repede la starea civila sa treaca pe numele sau un copil care de fapt nu era al lui. Asta da naivitate. E clar ca dvs. la vremea inregistrarii nasterii nu aveati numele schimbat in buletin imediat dupa divort, altfel nu avea cum. Si au trebuit sa treaca 14 ani ca sa va dumiriti cum figurati in acte? Dvs. mai intai trebuie sa solicitati incredintarea copilului, dupa care cu sentinta de incredintare si cu cea de divort puteti sa semnati pe cererea de eliberare a actului de identitate linistita la rubrica de parinte. Daca tot nu a facut sotul tagada poate ii solicitati si o pensie de intretinere pentru copil, asa ca tot e pe numele lui. Sau poate ca ati divortat dar s-a constata ca minorul putea fii conceput in timpul casatoriei si de aceea chiar daca erati divortata minorul a fost trecut ca fiind din casatorie.
Doamna nu a zis ca nu e al fostului sot, ci ca a nascut dupa divort, iar copilul conceput in casatorie tot pe sot il are ca tata si fara o tagada, asa ramane. Si daca nu se ducea tatal sa declare copilul, tot ar fi fost tatal copilului.
Singura problema e ca pe mama la data nasterii copilului n-o mai chema asa.
Apai sa ma scuze d.na dar eu am inteles cum ca exsotul nu ar fii tatal copilului , pentru ca dumneaei nu afirma niciunde ca e tatal copilului. Daca d.na nu a fost trecuta in acte cu numele de fata e clar ca la data nasterii inca mai avea buletin cu numele sotului. Sa ne spuna d.na cum a fost situatia de fapt. Sa ne spuna cand a divortat si cand s-a nascut copilul ca sa putem stabili cu certitudine. D.na trebuie sa solicite incredintarea copilului oricum pentru ca altfel avand buletinul schimbat in prezent fiind pe numele de fata e clar ca nu-i poate face buletin copilului fara a fii intrebata de incredintare.
am divortat de exsot,mi-am facut buletin pe numele de fata,iar dupa un timp m-am impacat cu fostul sot ,dar nu m-am recasatorit.in acest timp a fost conceput si nascut copilul.acum nu mai sunt impreuna cu exsotul!certificatul de nastere a copilului a fost scos de el declarand ca buletinul l-am pierdut si a mers numai cu cnp meu. asa i-a fost eliberat certificatul copilului pe numele lui
Nu imi ramane decat sa ma mir in continuare, inregistrarea copiilor nu se face pe baza de declaratii verbale ci cu acte de identitate si de stare civila.
Pentru ca acum aveti CI cu alt nume decat cel din certificatul de nastere al copilului nu cred ca ii veti putea face CI fara o sentinta in care sa fie precizat cum se exercita autoritatea parinteasca - doar de dvs. sau in comun cu fostul sot.
Certificat de nastere
adynazoe
Buna ziua,ma numesc Adyna,am divortat in 2008.De atunci inca port numele fostului sot,neavan posibilitatea de a mi schimba buletinul.Am 2 copii cu actualul meu ... (vezi toată discuția)