avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instalare camere video la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instalare camere video la bloc

In cadrul comitetului executiv s-a hotarat montarea de camere video in bloc. 5-6 proprietari contesta verbal decizia luata invocandu-se faptul ca ar fi necesara o hotarare a adunarii generale, acordul tuturor proprietarilor dar invoca si prevederi ale legii 677/2001, concluzionand ca nu sant de acord cu masura respectiva si ca vor merge in instanta daca li se va incalca dreptul prevazut de legea mentionata. Se poate trece peste opinia acestor proprietari daca majoritatea isi va da acordul in adunarea generala?
La toate intrebarile dumneavoastra gasiti sau ar trebu sa gasiti raspuns in propunerea luata in discutie in asociatia dumneavoastra.
Cei care propun instalarea camerelor video trebuie sa discute toate amanuntele cu firma care realizeaza aceasta operatiune si impreuna cu membrii comitetului executiv sa stabileasca cine prelucreaza aceaste imagini, cine le verifica, unde se stocheaza , pentru cat timp.


@cassy
Camerele video au rostul de a monitoriza anumite zone din holuri, cu precadere intrarile, si aceste imagini se pun la dispozitia organelor de politie in caz de furt, incidente cu scandal etc, deci orice eveniment pentru care identificarea persoanelor este o necesitate.
Avand un caracter de prelucrare a datelor, imaginile nu pot fi date persoanelor neautorizate sa le vizioneze, asa ca vecina de la et. N poate sa-si puna pofta-n cui....

Atunci cand se instaleaza aceste camere, in kitul de instalare, exista si un CD de instalare a softului pe un calculator al cuiva pe care il desemnati in comitetul executiv, bineinteles si cu acceptul lui, In caz de incident minor care nu implica organele de politie, proprietarul care are acces la imagini poate viziona si numai acesta poate furniza informatii comitetului. Deci accesul este strict personalizat si limitat. Asta o decideti in comitet.

Imaginile se pastreaza in arhiva in functie de tipul aparaturii, dar la un trafic intens el nu depaseste 3 luni. Daca traficul este mai slab, atunci arhivarea poate fi mai indelungata deoarece imaginile se inregistreaza daca exista miscare in zona preluata de camere. Ca o situatie comica trebuie sa va spun ca o panza de paianjen care se misca continuu din pricina curentilor de aer, altfel putin vizibila, asezata in fata camerei, o poate tine pe aceasta in preluare de imagine aproape non-stop, deci arhivarea ar dura mult mai putin.
Arhivarea depinde de cata memorie are unitatea centrala.

Camerele video se instaleaza in pereche astfel incat sa se "vada" reciproc.
Ce trebuie sa mai stiti este ca va trebuie un abonament la internet pentru sistemul video pentru monitorizare online.

Daca nu doriti sa dati cuiva din bloc acces la monitorizare, atunci faceti un abonament de intretinere si monitorizare cu firma care va instaleaza aparatura si ii puteti solicita imaginile atunci cand aveti nevoie.
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
elga50, moderator
Multumesc frumos pentru raspunsuri, prompte si la obiect.
Azi am vorbit cu unul dintre cei 5-6 proprietari si intrebandu-l de temeiul legal al obiectiunilor lor, acesta a facut trimitere la prevederile Legii 677/2001, art. 5 "Condiţii de legitimitate privind prelucrarea datelor
(1) Orice prelucrare de date cu caracter personal, cu excepţia prelucrărilor care vizează date din categoriile menţionate la art. 7 alin. (1), art. 8 şi 10, poate fi efectuată numai dacă persoana vizată şi-a dat consimţământul în mod expres şi neechivoc pentru acea prelucrare".
Pai sa vedem ce spune la lege:
ART. 3
In întelesul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc dupa cum urmeaza:
a) date cu caracter personal - orice informatii referitoare la o persoana fizica identificata sau identificabila; o persoana identificabila este acea persoana care poate fi identificata, direct sau indirect, în mod particular prin referire la un numar de identificare ori la unul sau la mai multi factori specifici identitatii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale;

b) prelucrarea datelor cu caracter personal - orice operatiune sau set de operatiuni care se efectueaza asupra datelor cu caracter personal, prin mijloace automate sau neautomate, cum ar fi colectarea, înregistrarea, organizarea, stocarea, adaptarea ori modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, dezvaluirea catre terti prin transmitere, diseminare sau în orice alt mod, alaturarea ori combinarea, blocarea, stergerea sau distrugerea;

c) stocarea - pastrarea pe orice fel de suport a datelor cu caracter personal culese;
d) sistem de evidenta a datelor cu caracter personal - orice structura organizata de date cu caracter


In curand o sa spunem la gheata din frigider "ghetar" De ce nu? Toata lumea se pricepe la gheata....
Data cu caracter personal inseamna orice informatie despre o persoana anume. Ca exemplu datele din cartea de imobil sunt date cu caracter personal pentru ca despre o persoana exista niste informatii scrise acolo, stocate. Daca aceste date se disemineaza, se transmit fara voia celui in cauza putem vorbi despre incalcarea legii.

Monitorizarea video este prelucrare a datelor cu caracter personal numai daca se intentioneaza urmarirea unei persoane anume, ceea ce in cazul de fata nu ne aflam in aceasta situatie.

Dar acum, deh, vad ca nu numai la politica, fotbal si agricultura se pricepe orice roman sadea, acu' se pricepe si la prelucrarea datelor. E adevarat, ca de cand cu "implementarea" si implantarea in neaosa limba dulce romaneasca a notiunilor din lumea larga, trecem peste intelesuri si vorbim ca sa ne aflam in treaba, o alta ocupatie de baza a romanului verde si fudul ca e buricul pamantului, precum in parlament, asa si la bloc.
Amin!

Dar va dau un pont. Cand vreti sa luati hotararea de a monta instalatia video chemati si politistul de proximitate care va aprecia faptul ca vreti sa va intariti siguranta in bloc. Si chiar mai mult decat atat. Va va spune sa va montati incuietori si chiar sisteme de alarmare in locurile sensibile: subsoluri si casa liftului de unde se fura contoarele, cabluri si diverse componente de metal ale ascensoarelor.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
elga50, moderator
Apoi, montarea acestor accesorii deosebit de utile uneori - (cred ca luna trecuta am vazut la TV o talharie in casa scarii dintr-un bloc, asupra unei femei in varsta - autorul fiind identificat ulterior, chiar cu ajutorul imaginilor inregistrate) - nu se face, asa de orisicine, ca deh, ne pricepem... Se face de catre firme specializate. Specialistii acestor firme se ocupa de toate aprobarile necesare - numai sa aveti consensul proprietarilor, adica majoritatea.
Si noi intentionam sa punem cateva camere de supraveghere pentru ca se-ntampla destul de des ca cineva sa confunde WC-ul cu scara blocului sau chiar in lift... Daca il depistam nu o sa-i mai trebuiasca nici popa la inmormantare!

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere! ionut.nicolin89 ionut.nicolin89 Buna ziua, locuiesc intr-un complex nou de blocuri. Asociatia doreste instalarea camerelor de supraveghere in complex. Conform GDPR, daca nu ma insel, si ... (vezi toată discuția)
Montare camere video la intrare in bloc si pe paliere dianahauk dianahauk Locuiesc intr-un bloc care are propia asociatie de proprietari. la ultima sedinta s-a discutat despre montarea camerelor video la intrare in bloc si pe ... (vezi toată discuția)
Achizitionare camere supraveghere stef55 stef55 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti banii pentru achizitionarea camerelor de supraveghere se pot trece pe lista de plata in fondul de reparatii sau intr-un fond ... (vezi toată discuția)