avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Ce este medierea?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Ce este medierea?

Va rog sa imi spuneti ce este medierea si ce pasi trebuie urmati si acte necesare? Am inteles ca este obligatoriu certificatul de mediere atasat la dosar pentru cerere pensie alimentara. Are cumva ca scop si acela de a incerca impacarea parintilor???/ Eu nu am fost casatorita cu tatal copilului meu si nu doresc sub nici o forma impacarea cu el! Am sperat 5 ani ca se va implica in cresterea copilului, dar nu a facut-o, copilul abia il cunoaste si nu as vrea sa am cine stie ce surprize. Vreau pensie alimentara pentru copil si nimic mai mult. Pot dovedi ca e alcoolic cronic si nu doresc sa las copilul in preajma lui. Va multumesc! :)
Cel mai recent răspuns: Liana Iura , Avocat 15:12, 21 Februarie 2013
Da, asa este, bun sfat...voi avea o atitudine "concilianta" pentru ca am bun simt,...dar eu nu am fost casatorita cu tatal copilului, si 7 ani am fost "Da, vreau" pentru a face sa fie bine si mai ales sa sa implice in viata copilului....mi-as rezerva putin dreptul de a fi acum "nu vreau' mai ales ca poate va fi nevoie sa faca si el sacrificii pt.a achita pensia alimentara, asa cum am facut eu in cresterea si educarea copilului meu (am renuntat poate la un ruj in favoarea unei carticele sau a unei jucarii....) pe cand el nu a renuntat la bautura, tigari sau alte 'comoditati"....Greul a trecut sa zic asa, nu mi separe normal sa aiba vreun cuvant de spus acum, dupa ce ani de zile am fost singura. Va multumesc! :)
Certificatul de informare (obligatoriu) nu se poate elibera decat daca ambele parti parcurg informarea.

Dvs. ca si reclamant va trebui sa faceti demersurile de invitare la informare a domnului (tatal copilului) prin intermediul unui mediator. In acest sens va veti prezenta la biroul acestuia cu cartea de identitate, veti completa o cerere prin care il veti mandata sa transmita invitatia si ii veti furniza toate datele de contact ale celui care va fi invitat, comunicandu-i succint obiectul conflictului / litigiului.

Daca se prezinta, se face informarea (nu neaparat in aceeasi sedinta cu dumneavoastra) si se elibereaza certificatul. Daca nu se prezinta, primiti un proces verbal de informare prin care veti demonstra instantei ca ati fost de buna credinta. In caz contrar (daca nu aveti nici certificatul, nici procesul-verbal) sunteti pasibila de amenda judiciara intre 100 si 1000 ron.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Sanctiunea inadmisibilitatii actiunii pentru neparcurgerea procedurii prealabile constand in prezentarea la mediere pentru informare, se va aplica doar din 1 august 2013.

Pana atunci - doar daca dupa introducerea actiunii instanta va pune in vedere sa va prezentati la mediator pt informare - va trebui sa apelati la un mediator pentru informare (dovada prezentarii - certificatul de mediere), altfel riscati o amenda de la 100 la 1000 lei.

Dar, trebuie sa intelegeti ca medierea in sine NU este obligatorie, ci doar INFORMAREA cu privire la aceasta modalitate alternativa de solutionare a litigiilor.

Pana la 1 august 2013 se vor aplica numai dispozitiile art.187 alin.1 pct.1 lit. f) din Noul Cod de Procedura Civila, prin care instanta va putea aplica o amenda de la 100 lei la 1000 lei pentru sanctionarea refuzului partii de a se prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii.

www.avocatnet.ro/content/art...

Cu alte cuvinte nu e obligatoriu sa va informati, nu vi se respinge actiunea dar daca nu o faceti riscati o amenda intre 100 si 1000 de lei.

alv84, nu exista certificat de mediere.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
Ares-3, moderator
Da, era vorba de certificat de informare privind medierea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Etape parcurgere procedura informare si mediere sexu sexu daca eu initiez medierea si piritul nu se prezinta la sedinta de informare gratuita ,pot sa ma duc in instanta? iar daca se prezinta si dupa informarea ... (vezi toată discuția)
Divort refuzat lllucci lllucci Buna seara!Am si eu o intrebare!Sotul meu are o amanta si vrea sa sivorteze sa isi refaca viata.Avem un copil de cinci ani.Daca nu ii acord divortul ce se ... (vezi toată discuția)
Mediere recomandata de instanta - pasi de urmat Luoana Mihaela Luoana Mihaela Societatea noastra s-a format prin divizare in urma procesului de privatizare . Astfel , s-a incheiat un protocol de divizare si doresc ca terenurile care sunt ... (vezi toată discuția)