avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cadastru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cadastru

am o hotarare definitiva si irevocabila pot face cadastru si intabularea dupa schita facuta de expert in timpul procesului sau trebuie sa platesc un alt cadastrist care sa vina la fata locului sa faca masuratorile din nou?expertul spune totusi in raportul de expertiza nefiind documentatii cadastrale ale vecinilor ar trebui analizata intreaga zona dar cadrul procesual nu i-a permis multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: adriana dj , utilizator 23:16, 22 Februarie 2013
multumesc pentru raspuns.ideea este ca in aceasta tarla sunt destule parcele cadastrate si intabulate.dar problema este alta cei 200m pe care eu trebuie sa-i iau de la vecinul cu care m-am judecat si pentru care am obtinut hotarare definitiva nu se mai regasesc inparcela lui daca eu ii iau deoarece vecinul celui cu care eu m-am judecat are intabularea facuta.si atunci expertul netinand seama sau mai bine zis netinind cont de cadastrul celuilalt vecin pe cei 200 de m ii suprapune peste cadastrul celuilalt vecin si in cazul acesta daca eu fac cadastru comform schitei facute de expert il las pe vecinul meu cu o lipsa de200 m. v-am spus ca expertul a facut schita dar spune in raportul de expertiza ca suprafata reala se poate afla doar atunci cand se va tine cont si de limitele celorlalti vecini.eu personal am adus pe cineva care se ocupa cu masuratorile adica un cadastrist si mi-a facut schita iar punctele sunt cu totul altele spunandu-mi ca de fapt terenul care imi lipseste este la celalalt vecin al meu si ca am dat in judecata pe cine nu trebuia adica eu m-am judecat degeaba 4 ani.avand hotarare definitiva pot aduce executorul sa-mi faca hotarul dupa schita si apoi ce trbuie sa fac sa ma mai judec si cu celalalt vecin sa aflu granita si acolo?daca aduc executorul si-mi face linia de hotar intre mine si cel cu care m-am judecat acesta isi poate face cadastru peste aceasta linie de hotar obtinuta prin hotarare sau lui daca nu-i iese terenul cei de la ocpi nu mai tin cont de hotarare si o sa-mi spuna ca de fapt terenul meu este spre celalalt vecin acum aflu ca vecinul pe care l-am purtat prin procese 4 ani m-ar putea da in judecata nu iteleg cum se judeca dati-mi un sfat ce mai pot face?
:) M-ati bagat in ceata. Poate m-ar ajuta sa vad decizia definitiva. Actiunea promovata era doar granituire sau granituire si revendicare? In cel din ultim caz, daca situatia din teren nu corespunde cu starea tabulara a parcelelor deja intabulate cu care va suprapuneti, aveti deschisa calea actiunii in rectificare cadstrala, pa baza constatarilor din hotararea Dvs. definitiva. Daca va suprapuneti si cu alte parcele intabulate deja (OCPI va determina natura suprapunerii: reala sau virtuala), si cadastrul acelora se impune a fi modificat/rectificat, fie pe cale amiabila (la notar), fie in instanta.

Granituirea si revendicarea nu garanteaza si intabularea dreptului Dvs. castigat, daca evidenta cadastrala nu este in concordanta cu realitatea din teren. Pentru asta "s-a inventat" calea rectificarii cadastrale...

Ce pot sa va spun? Ca eu ma judec de 5 ani (sunt in rejudecare dupa casare) intr-o speta in care mi s-a respins cererea de intabulare pe motivul ca parcelele se suprapun... Expertiza spune clar ca suprapunerea se datoreaza unei intabulari bazate pe masuratori si documentatii gresite a vecinului intabulat discretionar peste parcela mea (spun a mea, pentru ca retrocedarea s-a facut pe vechiul amplasament, adica exact acolo unde folosisera terenul bunicii bunicilor mei), dar inca nu am o hotarare definitiva prin care sa se constate macar faptul ca situatia tabulara a parcelei intabulate difera de situatia reala din teren. Daca as avea o asemenea hotarare definitiva, as putea promova actiunea in rectificare, si peste ani si ani sa-mi pot duce macar nepotii pe parcela unde ne plimba bunica, atunci cand eram eu copil...

Cam asa functioneaza cadastrul in Romania, si va avertizez ca mai aveti cale lunga pana la utilizarea nestingherita a proprietatii Dvs.
Lupta mea este una de principiu, cum valoarea de circulatie a parcelei se apropie imediat de cheltuielile de judecate inaintate, pe care ma indoiesc ca le vom recupera. Stiati ca, in cazul in care ar fi clar ca si oficiul de cadastru se face vinovat de erorile de intabulare, nu puteti sa-i dati in judecata si sa va recuperati cheltuielile de judecata de la ei. Inalta Curte si mai apoi chiar legiuitorul (legea nr.7/1996) au stipulat ca in mai toate actiunile de carte funciara, oficiul de cadastru nu are calitate procesuala pasiva (adica nu poate fi chemat in judecata), ca orice alta institutie care efectueaza un serviciu public, desi actele atacate emana de la ei. este ca si cum nu ati putea contesta o decizie a fiscului, daca va considerati vatamat/nedreptatit de acest act. Deci OCPI este deasupra legii, conform legii. Eu acum am ridicat exceptia de neconstitutionalitate a art.50 indice 1 din legea nr.7/1996 a cadastrului, care prevede aceasta imunitate a oficiilor de cadastru...

Dar nu va mai plictisesc, cum aceste aspecte procesuale probabil nu va intereseaza. Eu sa sper sa intervina pe tema aceasta un expert judiciar topo, care poate va poate consilia mai concret.

De altfel, mai gasiti si pe avocatnet alte subiecte din care va puteti regasi:
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...

prima actiune a fost granituire aici fiind cei 500m gasiti in plus la vecinul meu face recurs se caseaza se ajunge la curte se trimite inapoi la tribunal spre rejudecare si aici are ca obiect revendicare. deci in granituire este vorba de 500m iar in revendicare 200m. de aici mi-am dat seama ca ceva nu se leaga ceilalti 300m ai cui sunt?cum pot cadastra dupa schita daca granita este o schita iar revendicarea alta schita?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbateri - regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, geodezie si cadastru BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU MINISTERUL JUSTIŢIEI Nr. .................../C din........................... AGENŢIA NAŢIONALÃ DE CADASTRU ªI PUBLICITATE IMOBILIARÃ Nr. ... (vezi toată discuția)
Intabulare Dumies Dumies Am obtinut in urma unui Partaj judiciar (mostenire) o parcela intravilan in suprafata de 1500mp(titlu de proprietate) .Am intabulat aceasta parcela conform ... (vezi toată discuția)
Memoriu semnat de 111 experti tehnici judiciari topo-cadastru 10 iulie 2011 Mirela Dorina Bogatu Mirela Dorina Bogatu MEMORIU Cu privire la continutul “REFERATULUI DE APROBARE” emis de ANCPI si MINISTERUL JUSTITIEI prin ........– SECRETAR DE STAT si ... (vezi toată discuția)