avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere cu uzufruct viager ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere cu uzufruct viager ?

Buna seara,
In 1994,tatal vitreg al persoanei X,i-a facut prin notariat un contract de intretinere cu uzufruct viager,urmand ca persoana X sa-l intretina pe toata durata vietii,ceea ce a si facut,iar apoi sa-i ramana apartamentul.
Dupa cativa ani,tatal vitreg a decedat,iar persoana X s-a ingrijit de toate demersurile ce urmeaza dupa un deces,inclusiv pmenile si cruce de marmura la implinirea unui an.
Acum,au venit copiii tatalui vitreg si vor sa o dea in judecata pe X,ptr.a-i lua apartamentul.
Se poate acest lucru,avand in vedere ca persoana X are acel document ?
Ce poate face in cazul in care va fi data in judecata ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 18:54, 22 Februarie 2013
@ cassy este contract de intretinere nu de vanzare cumparare cu clauza de intretinere ....este o diferenta fundamentala.
Eu zic ca daca exista dovezi ca si a executat obligatia de intretinere nu sunt sanse de castig pt fii tatalui vitreg.
scuze, m-am grabit eu si sunt destul de obosita, rog moderatorul sa stearga mesajul meu.
multumesc anticipat.
imi tot face probleme calculatorul, credeam ca nici nu a postat mesajul.....scuzele mele din nou
Am inteles.Va multumesc mult.
O seara buna va doresc.
Acum am intrat in posesia documentului:

1-Este CONTRACT DE INTRETINERE
2-Transmitatorii sunt tatal vitreg al persoanei X si mama persoanei X (au fost casatoriti legal)
3-Dobanditorii sunt: persoana X si sotul acesteia
4-Se mentioneaza :"...transmitem dobanditorilor dreptul de NUDA PROPRIETATE asupra imobilului situat in.....inscris in CF...a localitatii....cu nr.top.....identificat....constituit din:
* 2 camere si dependinte,cu cota de 2,6% din partile de uz comun descrise in coada cartii funciare mai sus aratate.
* Terenul este in prezent proprietatea Statului Roman.
*Odata cu imobilul,se transmite si dreptul de folosinta pe durata existentei constructiei,asupra a 14 mp.dobanditi in baza actului nr..../92 CF,inscris ca sarcina sub C 12,13,ce urmeaza a se radia de pe numele nostru,iar pe viitor,dobanditorii isi vor reglementa situatia juridica privind terenul construit si neconstruit aferent constructiei,in conditiile prevazute de Legea nr.18/1991.
*Subsemnatii transmitatori,am dobandit dreptul de proprietate cu titlu de drept cumparare,in baza actului nr...../....conform celor mentionate sub B 12,13,iar transmiterea imobiliara se face libera de sarcini sau procese,cu exceptia dreptului de uzufruct viager pe care ni-l retinem in favoarea noastra si pe care solicitam a-l intabula pe numele nostru la foaia C a cartii funciare...
*In schimbul dreptului de NUDA PROPRIETATE,asupra imobilului astfel transmis, dobanditorii urmeaza a ne asigura intretinere completa pentru tot restul vietii......
*Intretinerea astfel descrisa,urmeaza a fi prestata in natura,incepand cu data autentificarii prezentului contract,iar in situatia in care dobanditorii nu o vor presta o perioada de 3 luni consecutiv,se va putea solicita rezilierea contractului,fara a se putea solicita contravaloarea intretinerii prestate pana la acea data.
Deci,asta era singura clauza. Insa nu a fost nevoie de reziliere,intrucat persoana X a facut ceea ce s-a stipulat in contract.
5-In aceste conditii,exista vreun motiv ca persoana X,cu sotul,sa piarda apartamentul dobandit in conditiile aratate ?
Va multumesc.
In conditiile aratate v am mai spus ca nu daca dovedesc ca si au indeplinit obligatiile fata de creditorii obligatiei de intretineere in cazul unui eventual proces.

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil Nico Trupoiu Nico Trupoiu Buna seara,sunt intr-o situatie complicata.Am act de vanzare-cumparare pe casa socrilor mei.In acest moment mai traieste doar soacra mea care are ... (vezi toată discuția)
Transferul bunurilor imobile catre copil IonorNovyde IonorNovyde Persoana X detine un imobil (o casa + teren) si doreste transferul dreptului de proprietate catre singurul sau copilul in timpul vietii sale (fara sa mai fie ... (vezi toată discuția)
Solicitare informatie eliberare act de identitate expirat ionut.tanase ionut.tanase Buna ziua, Va rog sa imi precizati daca in momentul cand doresc sa imi reinnoiesc cartea de identitate (care este expirata) este nevoie sa mai fie prezent ... (vezi toată discuția)