avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare filiala ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare filiala ONG

Buna ziua,

am o mare nelamurire. Am infiintat acum cativa ani, in 2007, un ONG in judetul Gorj in orasul natal, de care nu m-am putut ocupa tocmai petru ca eram studenta in Bucuresti si imi era f greu sa ma deplasez acolo. Acum vreau sa infiintez o filiala a acestui ONG in Bucuresti. Ce trebuie sa fac? Imi trebuie alt statut si alt act constitutiv, sau trebuie sa fie aceleasi, membrii fondatori trebuie sa fie aceeasi sau altii? Nu inteleg nimic din legislatie :(

Ma puteti ajuta? Imi puteti spune, va rog care sunt pasii?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:44, 2 Decembrie 2019
Referitor la membrii organelor de conducere si control cred ca este indubitabil ca ei ar trebui sa figureze in RAF, opinia mea de a interpreta extensiv actualul text al OG 26 / 2000 se referea la simplii membri ai asociatiei, pentru a nu bloca dezvoltarea de ONG cu membri numerosi, solutia corecta, dar inca neconsacrata legislativ, fiind de a institui ceva mecansime cum exista pentru evidenta actionarilor la SA.uri... Publicitatea componentei consiliului director este esentiala pentru protectia intereselor tertilor, avand in vedere ca in baza prevederilor legale exprese, membrii consiliului director raspund personal si solidar si fata de asociatie si fata de terti pentru fapte culpabile, si deci un tert ar trebui sa le poata afla identitatea si datele de identificare pentru a ii actiona direct in instanta daca el considera ca asociatia este cam "fantoma" sau cu o stare materiala ce face efemere sansele sale de a recupera un prejudiciu pe care l-ar confirma instanta.... Cerinta de a opera modificarile de organe de conducere si control in opinia mea nu aduce atingere libertatii de asociere fiiind rezonabila si proportionala cu scopul urmarit, pentru ca nu ai zeci sau sute de membri intr-un CD sau CC si nici nu e ceva curent si firesc sa se modifice frecvent componenta, spre deosebire de lista membrilor intr-o asociatie, unde de multe ori este foarte firesc sa intre si sa iasa frecvent din ea diverse persoane... Cum spuneam, ar fi nevoie de clarificari in legislatie...
ptr filiala infiintata se face bilant separat sau se cumuleaza cu ong mama?
Pentru filiala cu personalitate juridica proprie se depune bilant separat si la fel toate declaratiile la finante, inclusiv declaratia 101.
Referitor la afirmatia ”Admiterea sau excluderea de membrii cu drepturi depline din asociatie, ulterior infiintarii, nu se mai inregistreaza la judecatorie, urmand toata procedura de modificare a statutului si actului constitutiv.”: Ar fi logic sa se faca asa, pentru ca, spre deosebire de SRL-uri, unde numarul de membri are un maxim legal si unde prin natura lor intrarea si iesirea voluntara / excluderea de asociati din societate este ceva exceptional, la asociatiile non-profit e firesc sa poate fi si foarte multi membri ( inclusiv mii, zeci de mii, sute de mii...) si sa fie normal si sa existe o dinamica ridicata, cu frecvente intrari sau iesiri de membri. Numai ca multe instante intepreteaza textul OG 26 / 2000 in sensul ca si modificarea ulterioara a listei de membri constituie o modificare de act constitutiv si statut si trebuie inscrisa si in RAF. Prim urmare afirmatia ca nu e necesara operarea in RAF poate fi valabila doar pentru ONG din raza anumitor instante, nu si a altora, unde neoperarea in RAF a modificarilor de membership a dus la blocarea totala a activitatii unor ONG, pentru ca instanta a refuzat sa inscrie modificari de componenta a organelor de conducere si control pe motiv ca la sedinta AG care aprobase modificarile participasera persoane care nu se regaseau in lista de membri de la instanta (care erau doar membrii initiali). Nu reiau acum analiza subiectului - poate fi gasita in postari anterioare - dar decamdata aceasta este realitatea si consider ca nu este corect a se recomanda la modul general a nu se inregistra la judecatorie modificarile de membership, ci eventual doar cu specificarea concret a instantei, daca ea e dintre cele care s-au dovedit ca in practica recenta merg pe o asemenea interpretare....
Cativa membri dintr-un ONG, care nu au achitata cotizatia la zi ca sa fie membri activi, detin niste obiecte de inventar luate pe proiecte derulate in cadrul ONG-ului pe care le tin acasa la ei si nu vor sa le aduca la sediu. Componenta biroului executiv s-a modificat la ultimul AGM, dar inca nu s-au inregistrat la judecatorie deoarece vechea conducere nu a modificat statutul la zi de la AGM-ul anterior. Acum acestia vor sa obtina aprobare sa infiinteze o filiala.

Alte discuții în legătură

Atestarea hotararii cd de schimbare a sediului oana_cat oana_cat Am urmatoarea situatie. Un ONG format din 4 membri fondatori, dintre care 2 sunt in CD, vrea sa isi schimbe sediul. Pentru aceasta, CD-ul va face o hotarare, ... (vezi toată discuția)
Notificare schimbare componenta consiliu director asociatie iuliana26 iuliana26 Buna ziua, Ma puteti ajuta cu mai multe detalii referitoare la notificarea pe care trebuie sa o fac judecatoriei Sector 3 cu privire la schimbarea ... (vezi toată discuția)
Inscriere membru in ong Liciu Liciu Buna ziua, In dosarului ce urmeaza a fi depus la judecatorie pentru infiintarea ONG-ului mi s-a cerut sa fie prezente cazierele fiscale si juridice ale ... (vezi toată discuția)