avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Obligativitatea cenzorului
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Obligativitatea cenzorului

Am depus actele pentru constituirea asociatiei la judecatorie de saptamana trecuta. Astazi am primit prin posta o Comunicare prin care cei de la judecatorie imi cer depunerea la dosar a copiilor dupa CI a membrilor fondatori (intre timp au fost depuse) si a cenzorului. Asociatia noastra nu are decat 3 membri si nu avem deocamdata nici un cenzor. Art 27 din OG 26/2000 spune urmatoarele:
"Art. 27. - (1) Actul constitutiv poate prevedea numirea unui cenzor sau a unei comisii de cenzori.
(2) Dacă numărul asociaţilor este mai mare de 15, numirea unui cenzor este obligatorie. Acesta poate fi o persoană din afara asociaţiei.
(3) În cazul în care asociaţia nu are obligaţia numirii unui cenzor, fiecare dintre asociaţi care nu este membru al consiliului director poate exercita dreptul de control."
Eu de aici trag concluzia ca nu suntem obligati sa avem un cenzor. La depunerea declaratiilor o sa apelam la un expert contabil care sa ni le faca, dar atat.
Intrebarea mea este: daca cei de la judecatorie insista, putem face vreun act semnat de membrii fondatori prin care sa numim o persoana drept cenzor fara sa fie trecuta in actul constitutiv si statut (fara sa faca parte din asociatie)? Actul ar trebui atestat de avocat? Persoana respectiva ar trebui sa scoata cazier fiscal, chiar daca nu face parte din membrii fondatori?
Cel mai recent răspuns: Biaboa , utilizator 17:04, 19 Martie 2013
In mod normal trebuia sa fie trecut in actul constitutiv cu nume, date din buletin si numarul dupa autorizatia de cenzor. Acum, in situatia in care sunteti cu actele deja depuse, incercati cu un contract de prestari servicii.
Trebuia sa formulati in statut in mod expres ca se va alege un cenzor sau o comisie de cenzori atunci cand numarul de membri va depasi pragul prevazut de lege.... si atunci era clar ca faptul ca ati mentionat organ de control in Statut nu inseama ca si trebuie sa numiti unul prin Actul COnstitutiv.... Dar e valabila observatia altui repondent cum ca sunt cam "ciudati" cei de la Judecatoria respectiva...
Problema acum nu ar mai fi decat ca cu este trecuta persoana respectiva in acte. Ma intreb daca este de ajuns doar copia de CI si legitimatie asa cum a solicitat judecatoria in adresa trimisa acasa. Contract de prestari servicii nu cred ca putem face inainte de capatarea peronalitatii juridice.
Acesta este articolul din actul constitutiv cu referire la cenzor:
"Art. 9. Cenzorul
Adunarea Generala poate alege un cenzor sau o comisie de cenzori.

Daca numarul membrilor Asociatiei devine mai mare de 15, Adunarea Generala este obligata sa aleaga un cenzor. Acesta poate fi si o persoana care nu este membru al Asociatiei."
Atunci cererea instantei de a depune acte ref. cenzor este rodul unei erori sau este un abuz, pentru ca in mod clar Statutul a prevazut, asa cum rezulta din lege, ca, sub 15 membri, numirea unui cenzor e optionala, si daca in actul constitutiv nu a fost numit unul, e clar ca asociatia a optat sa nu numeasca unul, din moment ce prin statut isi prevede ca poate opta sa numeasca sau nu. Nu era nevoie sa scrie expres ca "asociatia decide ca deocamdata sa nu numeasca un cenzor" desi e recomandabil sa scrii expres asa ceva, tocmai pentru ca poti da de judecatori superficiali sau cu alte probleme....

Alte discuții în legătură

Cenzor-asociatie sau fundatie legally brunette legally brunette Buna ziua! In cazul unei asociatii (ONG) , persoana desemnata ca cenzor trebuie sa fie obligatoriu membru din asociatie sau poate fi si cineva din afara ... (vezi toată discuția)
Cenzor pentru ong cu doar 3 membri angelasabaru angelasabaru Buna ziua, Desi legislatia (og 26/2000 cu completarile ei) prevedea ca nu este obligatorie numirea unui cenzor, daca asociatia are mai putin de 15 membri, ... (vezi toată discuția)
Trebuie cenzor la infiintarea unui ong? gigif gigif Dorim sa infiintam o asociatie pt.persoane cu dizabilitati si suntem 3 asociati. La dosar suntem obligati sa facem dovada unui cenzor? Fac mentiunea ca nu vom ... (vezi toată discuția)