avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj in Italia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj in Italia

Buna ziua !
Sotul meu a lucrat prima oara in Italia in ianuarie 2011 pe o perioada de aproape 2 luni.Apoi a inceput sa lucreze in aprilie 2011 pana acum cu o agentie(contracte determinate pe o saptamana,2,o luna,etc) si acum am aflat ca are ceva probleme de sanatate(suspect piatra la rinichi) si ar vrea sa mearga in Romania sa se trateze si sa isi faca analize pentru ca e mai ieftin.Cei de la munca i-au dat ok-ul si i-au spus ca pur si simplu nu o sa ii mai prelungeasca contractul.Intrebarea mea este,are dreptul la somaj?(Pentru ca daca isi ia concediu nu stie pe ce perioada sa isi ia si oricum,la ei nu isi poate lua decat concediu fara plata,pentru ca le plateste zilele de concediu) .Si daca da,care sunt pasii de urmat?
Va multumesc frumos! O zi buna !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:05, 4 Martie 2013
Pentru obţinerea indemnizaţiei pentru şomaj in Italia neste nevoie ca persoana respectivă să fie asigurată la INPS de cel puţin 2 ani şi să aibă cel puţin 52 de contribuţii săptămânale vărsate în ultimii 2 ani, înaintea întreruperii raportului de muncă.
Adica,mai exact ? Poate beneficia de somaj sau nu ?(I-au fost platite toate contributele de catre angajatori,iar in ianuarie 2013 s-au implinit 2 ani de cand a inceput munca in Italia).Deci daca are toate contributele platite de angajatori,si de catre primul si de catre actualul(agentia),poate beneficia de somaj?
Ce acte trebuiesc depuse la INPS?
Multumesc frumos !
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
După ce persoanele s-au înscris pe listele de şomeri din cadrul Centrelor de ocupare, se poate prezenta cererea de indemnizaţie de şomaj la birourile INPS competente teritorial în termen de 68 de zile de la încetarea raportului de muncă. Formularul de cerere este disponibil la birourile INPS şi pe site-ul www.inps.it la secţiunea „formulare”.

Asadar pasi sunt:
1 inscrierea pe listele de someri din cadrul centrelor de ocupare

2. depunerea cererii de indemnizatie la INPS teritorial

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj in italia giulia_luiza giulia_luiza buna ziua !sotia mea a lucrat din 01.04.2011 pana in 28.03.2012 ca badanta in italia si as vrea sa stiu cat timp ar mai trebui sa fie angajata ca sa aiba ... (vezi toată discuția)
Somaj in italia slave silviu slave silviu buna ziua lucrez pentru o companie italiana 2 luni activ (muncesc si sunt platitor de toate taxele impuse de statul Italian) 2 luni stau acasa. in lunile in ... (vezi toată discuția)
Conditii beneficiere de somaj in italia lidia27 lidia27 Buna ziua, lucrez ca badanta in Italia si as dori sa stiu in ce conditii pot beneficia de somaj in cazul in care familia batranei pe care o ingrijesc momentan ... (vezi toată discuția)