avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii beneficiere de somaj in Italia
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii beneficiere de somaj in Italia

Buna ziua, lucrez ca badanta in Italia si as dori sa stiu in ce conditii pot beneficia de somaj in cazul in care familia batranei pe care o ingrijesc momentan se hotaraste sa o duca la o casa de batrani. Mentionez ca sunt angajata cu contract de munca de 3 ani de zile dar nu am rezidenta; stau cu batrana pe care o ingrijesc si in contract este trecuta adresa unde locuiesc.
Multumesc anticipat.
O zi buna,
Lidia
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:45, 8 Februarie 2014
Indemnizaţia de şomaj în Italia se acordă:
- lucrătorilor, asiguraţi, care au fost concediaţi;
- lucrătorilor care au fost suspendaţi din cadrul firmelor care se confruntă cu evenimente temporare care nu sunt cauzate de lucrători sau de către angajator (lipsa de muncă, lipsa de comenzi, criza pieţei, etc.)

Nu se acordă:

- lucrătorilor care demisioneaza, cu excepţia demisiilor pentru justă cauză (lipsa plăţii retribuţiei, hărţuiri sexuale, etc.)

Pentru obţinerea indemnizaţiei pentru şomaj este nevoie ca persoana respectivă să fie asigurată la INPS de cel puţin 2 ani şi să aibă cel puţin 52 de contribuţii săptămânale vărsate în ultimii 2 ani, înaintea întreruperii raportului de muncă.

Începând cu 01 ianuarie 2008 durata perioadei pentru care se acordă indemnizaţia de şomaj creşte de la 7 la 8 luni, ajungând până la 12 luni pentru cei care sunt mai în vârstă de 50 de ani. Lucrătorilor suspendaţi se acordă în limita maximă de 65 de zile.

Începând cu 01 ianuarie 2008, indemnizaţia de şomaj reprezintă aproximativ 60% din retribuţia brută lunară pentru primele 6 luni, 50% pentru a 7-a şi a 8-a lună şi 40% pentru lunile următoare. Indemnizaţia de şomaj acordată lucrătorilor reprezintă 50% din valoarea retribuţiei.

Valoarea maximă a indemnizaţiei este de € 858,58 şi de € 1.031,93 pentru lucrătorii care primesc o retribuţie lunară brută mai mare decât € 1.857,48.

Acordarea indemnizaţiei de şomaj este întrerupta atunci când:
- persoana respectivă a primit deja indemnizaţia la care avea dreptul;
- persoana respectivă are un nou loc de muncă;
- persoana respectivă devine titularul unei pensii directe;
- persoana respectivă este ştearsă de pe listele de şomaj.

După ce persoanele s-au înscris pe listele de şomeri din cadrul Centrelor de ocupare, se poate prezenta cererea de indemnizaţie de şomaj la birourile INPS competente teritorial în termen de 68 de zile de la încetarea raportului de muncă. Formularul de cerere este disponibil la birourile INPS şi pe site-ul www.inps.it la secţiunea „formulare”.

Fiecare cerere pentru a putea fi luată în considerare trebuie să conţină documentaţia şi informaţiile solicitare în formular, astfel cum este prevăzut prin art.1, paragraful 783 din Legea nr. 296 din 2006.

Sursa:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj in italia giulia_luiza giulia_luiza buna ziua !sotia mea a lucrat din 01.04.2011 pana in 28.03.2012 ca badanta in italia si as vrea sa stiu cat timp ar mai trebui sa fie angajata ca sa aiba ... (vezi toată discuția)
Somaj LupsaDaniel LupsaDaniel buna ziua asi dorii sa aflu mai multe detalii despre cum as putea beneficea de somaj in italia,eu lucrez de trei ani cu contract indeterminat si asi vrea sa ... (vezi toată discuția)
Somaj in italia slave silviu slave silviu buna ziua lucrez pentru o companie italiana 2 luni activ (muncesc si sunt platitor de toate taxele impuse de statul Italian) 2 luni stau acasa. in lunile in ... (vezi toată discuția)