Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului.Vezi agenda evenimentului și participă →
..buna ziua.Am o problema si vas ruga frumos sami raspundeti .Am obtinut un apartament cu 2 camere de la un verisor,cu act de vanzare cumparare,dar cu o interdictie de instrainare si grevare ,in favoarea tatalui meu.As vrea sa stiu,daca eu sunt unic proprietar??,pt ca pe contract e doar semnatura vanzatorului si a cumparatorului.Si ce inseamna aceasta interdictie de grevare si instrainare??Nu pot sal vand fara acordul tatalui meu,si mai ce nu pot face??Si,daca eu am doar contractul de apartament ,si tatal meu are si el un contract,dar si c.f. apartamentului,cum pot obtine si eu un c.f al apartamentului??Va multumesc frumos si astept raspuns.
..da,va multumesc...stiu ca sunt unic proprietar,in cazul de fata,credeam ca interdictia imi impune sa nul dau afara din imobil sau alceva.?Contractul prevede clauza fara nici o creanta.In contract se subliniza numele meu de fata,si nefiind casatorita.As putea schimba numele,sa fie pe numele meu actual?
Brom, tot nu văd stipulaţia, care trebuie să fie explicită. Dacă tatăl este beneficiarul, atunci stipulaţia nu poate fi alta decît aceea că proprietarul se obligă faţă de o persoană (fiica beneficiarului, în cazul de faţă) să vîndă beneficiarului acel apartament. În cazul neîndeplinirii obligaţiei, beneficiarul, al cărui drept s-a născut direct faţă de proprietar, poate cere instanţei o hotărîre în temeiul unei acţiuni în prestaţie tabulară.
Or, în cazul de faţă, vînzarea s-a realizat între proprietar şi cumpărătoare. Cine şi ce a stipulat în favoarea tatălui cumpărătoarei?
Stipulaţia pentru altul nu este un act translativ de proprietate. Prin stipulaţie nu se transmite proprietatea, ci doar se instituie o obligaţie (de a da sau de a face) în favoarea terţului.
Iar nulitatea despre care vorbeam (nulitatea clauzei de inalienabilitate) este una virtuală. Niciun text de lege nu o consacră concret, explicit.
themis, de ce nu ar fi pe langa vanzare-cumparare si o stipulatie pentru altul? de ce ar fi 2 contracte intr-unul singur?Ce interzice asta? Este adevarat ca o interdictie nu poate fi pusa decat pentru garantarea unei obligatii, este probabil ceea ce doamna a omis sa ne spuna. Daca are din acel contract o obligatie in favoarea tatalui dansei, asa s-ar justifica stipulatia la care eu fac referire.
Prea mulţi dacă. Mergînd pe aceste supoziţii, am putea să ne întrebăm dacă obligaţia o fi avînd sau nu cauză, o fi ea licită ori morală au ba... Am putea construi un dosar întreg din supoziţii. Care s-ar prăbuşi precum un castel de cărţi de joc.
Extras carte funciara
madilie
Buna ziua,
Am si eu o intrebare. Tocmai am cumparat un apartament. Am platit banii in avans cu semnarea unui antecontract. Ulterior am cumparat si un loc de ... (vezi toată discuția)