avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 326 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Speta Drept Penal - confiscarea unui bun mobil
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Speta Drept Penal - confiscarea unui bun mobil

Doi cetateni merg impreuna la vanatoare de caprior intr-o padure din apropierea locuintei. Acestia nu detin autorizatie la caprior.
Pentru a ajunge in apropierea locului de vanatoare, folosesc autoturismul proprietate personala a unuia dintre ei.
Fiind noapte, acestia incadreaza in farurile masinii un caprior, unul dintre cei doi tinteste si doboara vanatul. Incarca vanatul in portbagajul masinii si pleaca spre casa.
In apropierea domiciliului sunt surprinsi de un agent de politie.
Pe langa infractiunea de braconaj, impotriva acestora se ia si masura de siguranta ce consta in confiscarea autoturismului.

Intrebarea: Se poate aplica masura confiscarii speciale in acest caz? sau masura confiscarii speciale trebuia instituita doar asupra armei de vanatoare?
În opinia mea doar asupra armei de vânătoare se poate aplica măsura confiscării speciale, întrucât arma a servit la comiterea infracţiunii . Autoturismul a fost doar mijlocul cu care s-au deplasat cei doi , însă puteau foarte bine să meargă cu autobuzul până aproape de locul unde şi-au propus să vâneze şi de la lliziera padurii să o ia pe jos . Infracţiuunea de braconaj s-a comis cu acea armă , nu cu maşina, iar faptul că s-au deplasat cu maşina este irelevant câtâ vreme s-ar fi putut deplasa şi pe jos pentru a vâna ilegal.
Presupun că nu este vorba despre măsura confiscării totuşi , ci de o reţinere a maşinii până la finalizarea cercetărilor.
:) sunt student la drept, iar speta s-a petrecut cu mult timp in urma. Si eu am sustinut si argumentat in aceelasi mod ca dumneavoastra, dar profesoara si alti colegi au sustinut contrariu...in sprijinul lor a venit si solutia data de instanta...dar am vrut sa aud si alte pareri...pentru ca nu pot pricepe acest rezultat.
3 juristi.10 pareri:D cam asa e in ramura asta a noastra:))
anona1963 a scris:


Fiind noapte, acestia incadreaza in farurile masinii un caprior, unul dintre cei doi tinteste si doboara vanatul. Incarca vanatul in portbagajul masinii si pleaca spre casa.
Am stat si m-am gandit cum au putut colegii si profesoara,chiar si instanta sa gandeasca diferit de dvs @anona1963 si @legally_aid. Am incercat sa gasesc o explicatie ....m-am pus in locul lor de gandire,si pana la urma se pare ca au dreptate colegii,profesoara,instanta.

Iata care ar fi motivatia lor:
Este bineanteles ca arma au folosit-o ptr impuscarea animalului,insa sa tinem cont ca noaptea omul nu poate vedea,asadar cu ajutorul farurilor masinii au putut vedea si asa au tintit in animal. Ca sa fiu mai bine inteles,as putea sa spun asa: Braconierii merg la vanatoare. Nu au masina,insa au lanterna, binoclu sau luneta cu infrarosu. De impuscat,au folosit arma,dar cum putea sa tinteasca,sa vada noaptea pe intuneric? Au fost ajutati de lanterna sau binoclu cu infrarosu. Asadar se confisca si lanterna,binoclu,luneta. Dar ei nu au avut alt mijloc,decat farurile masinii,cea ce duce si la consficarea automobilului.


Asta e parerea mea,asa cred ca au gandit colegii,profesoara si instanta.


daca nu ar fi avut nici lanterna,binoclu cu infrarosu,farurile masinii nu ar putea vedea ca sa tinteasca, insa daca afara ar fi luna noua,lumina de la luna de pe cer,atunci politia ar consfisca si LUNA de pe cer ? :-/
eu am vazut o faza cand s-a confiscat barca pe care s-au batut doi prieteni, asa ca nu ma mai mira nimic :)

Alte discuții în legătură

Confiscare arme in caz de suicid rpi rpi Buna seara, In urma unei sinucideri/ accident (nu se stie clar dar se stie ca nu este omor), se pretinde confiscarea armei cu pricina de catre ... (vezi toată discuția)
Infractiunea de transport a vanatului (confiscarea mijlocului de transport) ileanasimona ileanasimona Buna ziua.As vrea sa stiu daca unei persoana care a recunoscut fapta prevazuta la art 44 din lg 407/2006 (este in stadiul de cercetare la parchet)si anume ca a ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare-arma folosita la savarsirea infractiunii, asupra careia nu s-a dispun nimic prin hotararea de condamnare patriche_radu patriche_radu buna seara! am o speta interesanta sa va prezint. in anul 2000 x este condamnat la 1 an cu suspendare pentru braconaj. la momentul savarsirii faptei i s-a ... (vezi toată discuția)