avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... IPT in Romania - autoturism inscris in strainatate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

IPT in Romania - autoturism inscris in strainatate

se poate face ITP la un autoturism inscris in strainatate dar care circula pe teritoriul Romaniai?
Cel mai recent răspuns: cosmintt26 , utilizator 14:10, 11 Martie 2013
Nu se poate ,avand in vedere ca RAR autoritatea romana competenta in verificarea ITP nu detine baza tehnica comuna cu alte state
Raspunsul de mai sus este unul incorect.

Se poate face ITP (inspectia tehnica) a unui autovehicul inmatriculat in alta tara. Aceasta operatiune se face DOAR la sediile RAR (NU la orice statie obisnuita de itp).
Singura mentiune care trebuie facuta este ca acest itp va fi valabil DOAR pe teritoriul Romaniei. Daca iesiti din tara cu masina e ca si cum NU ati avea itp. Dar pe teritoriul nostru va fi valabil.

Atentie sa fiti in regula cu masina de la A la Z, sa nu aveti nici cea mai mica problema cu masina. Inclusiv cauciucurile sa nu fie prea uzate, sa fie neaparat dimensiunile potrivite etc etc. Cei de la RAR sunt foarte stricti cu masinile inregistrate in alta tara cand vin la itp. Asta pentru ca, pe buna dreptate, multe dintre ele sunt cazane. Dar asta e alta discutie.
Apropo mare grija si cu RCA-ul care va fi verificat daca e valabil. Adica cei de la RAR suna sau verifica pe internet in Bulgaria daca polita de asigurare este reala sau este doar o hartie fara valoare. Din pacate multe din asigurarile masinilor de bulgaria sunt facute "la imprimanta" mergandu-se pe principiul ca politistul rutier nu poate verifica pe loc daca e ok sau nu asigurarea.

Aveti mai jos un link catre siteul celor de la RAR in care se poate verifica veridicitatea raspunsului meu:
[ link extern ]
Practica demonstreaza ca unitatile acreditate pentru efectuarea ITP nu se implica in efectuarea verificarii datorita prevederilor normelor interne si in special pentru a preintampina situatii contradictorii privitoare la statutul autovehiculului=furat
Am avut speta cu autoturism achizitionat legal in tara ,care a initial a efectuat omologare RAR +ulterior 3 ITP si la momentul in care proprietarul a intentionat sa instraineze auto,la eliberarea certificatului de autenticitate ,RAR a blocat numarul de inmatriculare motivand ca in evidente apare auto furat
Fiind de buna credinta si detinand documente justificative care atesta legala achizitie proprietarul a promovat actiune in justitie,care treneaza din 2004,a efectuat 3 expertize tehnice,declaratii notariale,litigiu inca pe rol
Pozitia RAR a fost ca "pentru auto inscris in strainatate,nu exista baza comuna de date cu a tarilor unde a fost efectauata inmatricularea,iar verificarile ITP nationale se datoreaza unor erori ale reprezentantilor autoritatii nationale care nu au competenta si nu detin baza tehnica de urmarire auto"
Inca odata repet. Se face ITP dar nu la statiile obisnuite. Se face doar la sediile RAR. Adica in Bucuresti sunt 200 de statii itp la fiecare colt de strada. Acolo NU veti putea face itp-ul masinilor straine ci doar la sediul "mare" RAR de la Grivita si Voluntari. In alte judete din cate stiu sediile RAR sunt doar in resedintele de judet.

Ce spuneti dvs nu are in mare nicio legatura cu ce se discuta aici. Din pacate patania dumneavoastra este des intalnita din urmatorul motiv: Bazele de date cu masinile furate se actualizau pana in 2007 o data la X ani. Pe vremea aia se trimitea un CD cu seriile masinilor furate dar cd-ul asta se trimitea o data la 1-2-3 ani. Adica daca eu furam in 2004 o masina din Germania eu o puteam inscrie in Romania linistit la vremea aia. D-abia prin 2005-2006 primeau si ei datele ca masina s-a furat. Ei bine masina mea era deja inmatriculata si in tot timpul asta eu nu mai mergeam la RAR decat in cazul in care vindeam masina (mergea cumparatorul). Daca nu vindeam masina eu mergeam la statiile obisnuite de itp care intr-adevar nu aveau de unde sa stie niciodata ca masina a fost declarata de fapt furata.
Problema aparea d-abia in momentul cand aveam nevoie de primul drum la RAR (pt identificare) atunci se afla de fapt ca masina intre timp a fost declarata furata.
Pana acum 5-6 ani aproape orice masina se vindea numai si numai cu certificatul de autentificare scos de catre cumparator. Acum nu prea mai este asa, pe vremea aia riscul sa ai parte de un caz ca si mai sus erau destul de maricele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inspectie tehnica Vasile25uk Vasile25uk Salutare. Am o masina de spania si nu mai am inspectie tehnica la ia si momentan sunt in anglia cu ea. Asi dori sa vin in tara dupa care sa o inscriu pe ro. ... (vezi toată discuția)
Bun găsit tuturor! În data de 30.01.2023 m-am prezentat cu ... florinm. florinm. Bun găsit tuturor! În data de 30.01.2023 m-am prezentat cu autoturismul la un service auto cu stație ITP, în vederea efectuării inspecției tehnice ... (vezi toată discuția)
Itp expirat IonuțGal1 IonuțGal1 Buna am o masina cu numere de Bulgaria mia expirat itp restul actelor sunt ok vreau să plec cu ea pe Roti în țară ce se intampla daca mă oprește iau doar ... (vezi toată discuția)