avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cass- pentru venituri din inchirieri/pensionari
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cass- pentru venituri din inchirieri/pensionari

pensionarii platesc cass(contrib.asig.sociale de sanatate) pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor ?
in codul fiscal nu am gasit nici o referire.
mirceaione a scris:

indicati-mi va rog articolul din cf unde scrie treaba asta !


Nu am facut decat sa va pun la dispozitie textul pe care l-ati solicitat. Poate imi spuneti cu ce anume v-am indus in eroare.

Numai bine
" pensionarii platesc cass(contrib.asig.sociale de sanatate) pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor ?" - asta a fost intrebarea

Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2013
Admin, administrator

OUG 15/2012, publicata in M. Of. 306/2012, modifica Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii la Art. 257 si Art. 259.

Iata textul mai jos:

"Art. 257

(1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).

(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:

a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, precum şi orice alte venituri realizate din desfăşurarea unei activităţi dependente;

b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;

c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);

d) indemnizaţiilor de şomaj;

e) Abrogată;

f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)–d), alin. (21) şi (22) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

2 indice 1) Abrogat.

(2 indice 2) Pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 lei datorează contribuţia lunară pentru asigurările sociale de sănătate calculată potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a)–d), alin. (21) şi (22) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri."



Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Buna seara,

Adevarat, aveti dreptate. Raspunsul meu a fost eronat si am incercat sa ma justific intr-un fel care nu ma caracterizeaza.
Articolul citat de mine trebuia coroborat cu art.296^3, alineatul b, care face referire si la categoria de pensionari cu pensii peste 740 lei, inclusi in textul citat in categoria venituri de natura celor menţionate la cap. I.

Imi cer scuze, insa chiar nu am avut intentia sa va induc in eroare.

Numai bine
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2013
CONTABIUM, Contabil
Buna ziua.
Raspunsul ANAF acordat unui contribuabil , pensionar(sub 740 lei),care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor (un singur contract de inchiriere),care a invocat art.296^27, pentru anularea deciziei de impunere CASS ,este acesta:
,,Conform art.296^21 alin(1) lit (I) din Legea 571 din 2003,privind Codul fiscal,cu modificarile si completarile ulterioare,au calitatea decontribuabili in sistemul public de pensii si cel de asigurari sociale de sanatate,cu respectarea prevederilor si intrumentelor juridice internationale, la care Romania este parte,persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor.
Potrivitart.296 ^23 alin (3) din legea de mai sus,persoanele care realizeaza intr-un an venituri de natura celor mentionate la cap I,venituri sub forma indemnizatiilor de somaj,venituri din pensii mai mici de 740 lei,precum si venituri de natura celor mentionate la art 296^1 alin(1),lit.a)-d), g), h), si I),art 52 alin.(1) lit. b)-d),si din asocierile fara personalitate juridical prevazute la art 13,lit.e),datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.''
Nu a duce nicio lamurire la articolul invocat,adica 296^27.
In aceasta situatie ,care este opinia dumneavoastra?Credeti ca o revenire cu o noua solicitare de lamurire si a aestui text de lege ar putea fi luata in considerare?
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Cod fiscal art.296^27 alin 2 bellefille bellefille Raspunsul acordat de ANAF unui contribuabil pensionar (sub 740) si care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor(un singur contract de ... (vezi toată discuția)
Sunt pensionar militar angajat, din veniturile realizate este obligatorie retinerea cass? arvat_t arvat_t Sunt pensionar militar,mi se retine cass prin cupon de pensie,in cazul in care sunt incadrat in munca ,angajatorul este obligat sa-mi achite cass ?Va multumesc. (vezi toată discuția)
Cass la venituri din inchiriere - pensionari Grati Grati Buna, Efectiv m-am zapacit de cap! Am citit atatea legi si pareri, ca nu mai stiu nimic. Va rog: stie cineva sa-mi raspunda concret, cu DA sau NU, ... (vezi toată discuția)