avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum recuperez banii de onorariu dati unui avocat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum recuperez banii de onorariu dati unui avocat intr-o cauza castigata?

Va rog sa imi spuneti cum ajung sa primesc banii inapoi.,prin sentinta obliga persoana sa imi plateasca suma care este cu titlu de cheltuieli de judecata
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 18:43, 17 Martie 2013
@patrick
[executorul judecatoresc] nu poate face cheltuieli proprii pentru a recupera o datorie a altuia.n


Am sa incerc sa transez discutia pe tema cine si cand plateste executorului judecatoresc. Pt. ca nu m-am facut inteles, voi cita din av. Nicolae-Horia ȚIȚ :

,,Potrivit art. 3717 alin. (1) C. proc. civ., creditorul are obligaţia de a avansa cheltuielile de executare. Se încadrează în această categorie cheluielile de executare prevăzute de Anexa 1 la Statutul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti şi al profesiei de executor judecătoresc, aprobat prin Hotărârea Nr. 19/2010 a Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti, modificat prin Hotărârea nr. 1/2011 a Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti. La acestea se adaugă onorariul de avocat pe care creditorul îl poate angaja pentru faza de executare silită, precum şi taxele judiciare de timbru şi timbrele judiciare prevăzute de Legea nr. 146/1997 cu privire la cererile şi actele de executare silită.
Onorariul executorului judecătoresc nu trebuie însă achitat în avans nici măcar parţial de către creditor, conform art. 37 alin. (3) din Legea nr. 188/2000 modificata privind executorii judecătoreşti, potrivit cu care executorii judecătoreşti nu pot condiţiona punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti de plata anticipată a onorariului. Prin urmare, onorariul executorului judecătoresc se obţine exclusiv în urma executării de la debitor, în cazul în care executarea silită se finalizează cu realizarea obligaţiei prevăzute de titlul executoriu. (a se vedea Daniel Atasiei, Horia Ţiţ, Mica reformă în justiţie, Legea nr. 202/2010 comentată, Ediţia a 2-a, revăzută şi adăugită, Editura Hamangiu, 2011, p. 119)
Sunt cheltuieli de executare in intelesul legii :
1. taxele de timbru necesare declanşării executării silite;
2. onorariul executorului judecătoresc, stabilit potrivit legii;
3. onorariul avocatului, în faza de executare silită;
4. onorariul expertului şi al interpretului;
5. cheltuielile efectuate cu ocazia publicităţii procedurii de executare silită şi cu efectuarea altor acte de executare silită;
6. cheltuielile de transport;
7. alte cheltuieli prevăzute de lege ori necesare desfăşurării executării silite.\"

Concluzia : executorul judecatoresc isi ia onorariul de la debitor, doar daca pune in aplicare titlul executoriu !, tocmai ce spuneam eu :)
Q.E.D.
Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2013
e4c5, utilizator
O fi fost cum spune d-l avocat ȚiȚ dar pe vechiul CPC ;)
Vedeți prevederile NCPC în vigoare de la 15 februarie, referitor la cheltuielile de executare:

Art. 669. - (1) Partea care solicita indeplinirea unui act sau a altei activitati care intereseaza executarea silita este obligata sa avanseze cheltuielile necesare in acest scop. Pentru actele sau activitatile dispuse din oficiu, cheltuielile se avanseaza de catre creditor.
(2) Cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului urmarit, in afara de cazul cand creditorul a renuntat la executare, situatie in care vor fi suportate de acesta, sau daca prin lege se prevede altfel. De asemenea, debitorul va fi tinut sa suporte cheltuielile de executare stabilite sau, dupa caz, efectuate dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite in titlul executoriu, chiar daca el a facut plata in mod voluntar. Cu toate acestea, in cazul in care debitorul, somat potrivit art. 667, a executat obligatia de indata sau in termenul acordat de lege, el nu va fi tinut sa suporte decat cheltuielile pentru actele de executare efectiv indeplinite, precum si onorariul executorului judecatoresc si, daca este cazul, al avocatului creditorului, proportional cu activitatea depusa de acestia.
(3) Sunt cheltuieli de executare:
1. taxele de timbru necesare declansarii executarii silite;
2. onorariul executorului judecatoresc, stabilit potrivit legii;
3. onorariul avocatului in faza de executare silita;
4. onorariul expertului, al traducatorului si al interpretului;

5. cheltuielile efectuate cu ocazia publicitatii procedurii de executare silita si cu efectuarea altor acte de executare silita;
6. cheltuielile de transport;
7. alte cheltuieli prevazute de lege ori necesare desfasurarii executarii silite.
(4) Sumele datorate ce urmeaza sa fie platite se stabilesc de catre executorul judecatoresc, prin incheiere, pe baza dovezilor prezentate de partea interesata, in conditiile legii. Aceste sume pot fi cenzurate de instanta de executare, pe calea contestatiei la executare formulate de partea interesata si tinand seama de probele administrate de aceasta. Dispozitiile art. 451 alin. (2) si (3) se aplica in mod corespunzator, iar suspendarea executarii in privinta acestor cheltuieli de executare nu este conditionata de plata unei cautiuni.
(5) In cazul in care sumele stabilite potrivit alin. (4) nu pot fi recuperate de la debitor, din lipsa bunurilor urmaribile sau din alte cauze, ele vor fi platite de creditor, care le va putea recupera de la debitor cand starea patrimoniala a acestuia o va permite, inauntrul termenului de prescriptie.
(6) Pentru sumele stabilite potrivit prezentului articol, incheierea constituie titlu executoriu atat pentru creditor, cat si pentru executorul judecatoresc.


Deci, este foarte clar că cel interesat, adică de regulă creditorul va „avansa” inclusiv onorariul executorului înainte ca acesta să efectueze actul de executare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare executor judecatoresc / avocat lauradx lauradx Bunica mea a castigat un proces ( definitiv si irevocabil ). M-a rugat sa ma interesez in legatura cu problema ei. Dansa vrea sa apeleze la un executor ... (vezi toată discuția)
Despagubiri salariale titibus titibus Pentru despagubiri egale cu salariile majorate ,reactualizate si indexate de la data concedieri pina la data deciziei cistigate in instanta, pentru care am ... (vezi toată discuția)
Factura pentru prestare servicii - de catre executorul judecatoresc ailicec ailicec in urma unei hotararii judecatoresti definitive si irevocabile au fost calculate de catre un executor drepturile banesti care trebuie incasat de catre un ... (vezi toată discuția)