avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Intrarea unui nou membru in ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Intrarea unui nou membru in ONG

Buna ziua!
Intrarea unui nou membru intr-o asociatie presupune doar adeziunea scrisa sau se anunta si in Registrul F si As?
Si daca adeziunea se intampla dupa ce a avut loc AG?
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 19:25, 5 Iulie 2024
@romascanu:
Faceti o confuzie:
Eu cand am scris ca OG 26 / 2000 prevede ca "lista membrilor ar fi parte integranta din Statut" nu ma refeream la lista cu membrii organelor de conducere, administratie si control, prevazuta de art. 6 alin.2 lit.g) citat de Dvs, caci acela se refera la COnsiliu Director, Comisie de Cenzori....
M-am referit la art. 6 alin.2 lit.a) care obliga sa ai in actul constitutiv "datele de identificare a membrilor asociaţi: numele sau denumirea şi, după caz, domiciliul sau sediul acestora" si art. 6 alin.3 lit.a) care te obliga sa le ai si in Statut.
Asa ca daca asociatia are 1000 de membri, dupa litera legii in statut si actul costitutiv ar trebui sa ai lista nominala, cu datele de identificare, a acelor 1000 de membri.
La asta ma refeream.
Imi cer scuze daca nu am fost suficient de clar in exprimare si s-a crezut ca ma refer la art.6 alin.2 lit.g), caz in care criticile la adresa opiniei mele desigur ca ar fi fost partial indreptatite, ca lista cu componentii organelor alese se parte din actul constitutiv, nu si din statut, si sunt in numar limitat si se schimba in principiu mari rar decat simplii membri in asociatie...

radumititean a scris:

...criticile la adresa opiniei mele ...

Nu am criticat nicio clipa opinia dvs. ci, asa cum am scris si subliniat, am exprimat parerea mea (opinia mea) in raport cu ceea ce chiar dvs. ati sesizat ca fiind:

interpretari uneori aberante.

Opiniile sunt libere, nu şi obligatorii (Caragiale).

Iar in materii in care opinia sentenţioasă (si uneori aberantă) stă în vârful stiloului altuia B-), nu mă apuc să garantez că opinia mea e "beton" ori că se va izbi cu soluţia. Ba, ii mai şi trimit pe cei ce cer, să-l caute pe cel ce garantează, dar cu precizarea: uitati-vă bine la el că ori e prost ori e excroc!

Acestea fiind zise, abia acum m-a apuc de "critică". :)

Aşa cum bine aţi remarcat, actul constitutiv (şi Statutul) trebuie să contină, potrivit art. 6 alin. lit. a (art. 6 alin 3 lit a) datele de identificare a membrilor asociati.

Da, dar care dintre ei? (căci litera i din art 6 alin 2 mai cere si semnăturile lor).

Aceştia sunt cei dintâi (tot ei formează şi cea dintâi adunare generală. Altfel spus, "confuzia", pe care ziceti că aş fi făcut-o, venea dintr-o bine calculată "întâmplare" / corelare a literei a cu lit. g din art 6 alin 2.).

Aceştia sunt SEMNATARII (art. 6 alin 2 lit. i) actului constitutiv, adică CTITORII, INTEMEIETORII "cetăţii" (asociaţiei), dacă nu-i place cuiva să folosească sinonimul fondatori.
Asociaţia ia fiinţă prin VOINŢA membrilor dintâi, exprimată în actul constitutiv semnat de ei.

constitutiv = care serveşte la contruirea unui lucru, zice DEX-ul

Cetăţenii ce intră şi ies mai pe urmă n-o fac prin dărâmarea cetăţii şi reclădirea ei, ci folosesc ... poarta prevăzută în acte (= capitorul X din Statut, intitulat MODUL de dobândire şi pierdere a calităţii de asociat).

Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
romascanu, moderator
Si eu mi-as dori, ca ONG-ist, din motive practice, sa fie aceasta interpretarea majoritara a instantelor, in sensul ca in actul constitutiv si statut se trece lista "membrilor asociati" in sensul de fondatori, deci lista initiala, si ca modificarile ulterioare de lista a membrilor nu ar trebui considerate modificare de acte constitutive, si deci nu ar necesita operare in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, sau in tot cazul nu in forma modificarii actelor constitutive.... Probabil ca or mai fi instante care dau o asemenea intepretare, insa in ultimii ani am vazut tot intepretarea cum ca "membrii asociati" la care face referire Ordonanta sunt membrii la zi, nu doar cei initiali, si deci ca modificarea ulterioara a listei de membri prin primire de noi membri respectiv demisie / retragere , deces/radiere sau excludere, ar fi o modificare a actelor constitutive si necesita operarea in RAF ca orice modificare, si deci ca forma actualizata a actului constitutiv si statutului, incluzand aceasta lista actualizata, este evidenta oficial opozabila tertilor cu privire la membrii asociatiei... Mai multi judecatori cu care ma dezbatut subiectul au recunoscut ca este o interpretare cam fortata si nepractica ba chiar chinuitoare pentru organizatiile care au o dinamica ridicata a membership-ului, dar ca e necesara in lipsa unui alt mod reglementat de actuala lege de a avea o evidenta consemnata oficial a membrilor, evidenta necesara pentru protectia tertilor, care ar putea fi interesati de ex. sa actioneze in instanta nu doar ONG-ul ci si individual membrii organelor de conducere ori, daca a descarcat Consiliul Director si si-a insusit deciziile acestuia, s-ar intepreta ca si Adunarea Generala e vizata ca organ si deci si membrii acesteia, care sunt chiar membrii organizatiei, si de aici nevoia de a fi accesibila public lista membrilor cat posibil la zi, si nu doar lista initiala, a celor care au avut calitatea de fondatori, si care ar putea la un moment dat sa nu mai aiba niciunul calitatea de membru al asociatiei.... Si eu consider ca este o interpretare dezavantajoasa pentru ONG-uri si criticabila din multe puncte de vedere, dar doar pe aceasta am intalnit-o in ultimii ani. Am si formulat in repetate randuri alaturi de alte ONG-uri solicitari de modificare sau clarificare a OG 26 / 2000 inclusiv in acest sens, dar au ramas fara efect asupra inteleputului nostru legiuitor propriu-zis cat si asupra celui delegat, atat cand se pregatea OG-ul respectiv, in 1999, cat si in anii ulteriori, cu ocazia diverselor modificari si completari prin lege sau ordonante...
Buna ziua. Referitor la adeziunea la ong, asociatia la care ma refer percepe o taxa anuala, in plus de acest lucru,privitor la oferta de munca pe care o au, mai solocita si inca 4 persoane care sa constituie impreuna echipa pt o sucursala, fiecare evident aderand la ong si platind respectiva taxa, de care cica se vorbeste in ong 26. Este un mod abuziv de a face bani acest lucru sau este o metoda frecvent folosita. Va multumesc pentru ajutor
Da. Se practica o cotizatie de membru al ong. Nu prea inteleg treaba cu "oferta de munca".

Alte discuții în legătură

Inscriere membru in ong Liciu Liciu Buna ziua, In dosarului ce urmeaza a fi depus la judecatorie pentru infiintarea ONG-ului mi s-a cerut sa fie prezente cazierele fiscale si juridice ale ... (vezi toată discuția)
Infiintare filiala ong amalia_cojocaru amalia_cojocaru Buna ziua, am o mare nelamurire. Am infiintat acum cativa ani, in 2007, un ONG in judetul Gorj in orasul natal, de care nu m-am putut ocupa tocmai petru ca ... (vezi toată discuția)
Schimbarea partiala a membrilor fondatori in asociatie. nidus nidus Buna ziua! Avem o asociatie, in domeniu educational, infiintat in 2001. La infiintare s-a trecut ca membru fondator un numar mare de asociati/ fosti ... (vezi toată discuția)