avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Intrarea unui nou membru in ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Intrarea unui nou membru in ONG

Buna ziua!
Intrarea unui nou membru intr-o asociatie presupune doar adeziunea scrisa sau se anunta si in Registrul F si As?
Si daca adeziunea se intampla dupa ce a avut loc AG?
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 19:25, 5 Iulie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@romascanu. DIn faptul ca ati scris la persoana a II-a s-ar putea intelege ca am avea opinii contrare. De fapt impartasesc si eu revolta fata de acele interpretari date de unele instante, intepretari pe care le consider aberante, incalcand libertatea constitutionala de asociere si drepturi civile subiective. In opinia mea inscrierea in RAF a diverselor modificari de acte constitutive fiind doar o forma de publcitate, pentru opozabilitate fata de terti, daca nu sunt informati pe alta cale, deci chiar si daca ar ramane interpretarea ca lista membrilor in general, si nu doar a celor fondatori, e parte integranta din Statut si Actul Constitutiv, tot nu ar trebui considerat ca o persoana devine membru numai odata cu adaugarea lui in lista anexa la Statut si Actul Constitutiv asa cum sunt ele depuse la Judecatorie, si respectiv nu ar trebui considerat ca ii inceteaza calitatea de membru numai odata cu depunerea la RAF prin procedura de modificare a actelor constitutive a unei versiuni de Statut si Act Constitutiv a caror lista de membri inclusa in acele acte nu mai cuprinde acea persoana.... In opinia mea calitatea de membru se dobandeste la data cand organul statutar abilitat sa acorde calitatea de membru aproba cererea acelei persoane, pe mai departe e problema de publicitate si opozabilitate, si respetiv calitatea de membru inceteaza la data decesului, a retragerii voluntare (sau expirarii preavizului, daca s-a instituit asa ceva si in masura in care se considera compatibila libertatea de asociere cu existenta unui preaviz la retragere) sau la data adoptarii de catre organul statutar abilitat a hotararii de aplicare a sanctiunii de excludere, sau eventual la data comunicarii catre cel exclus... si de aici incolo e doar problema de publicitate si opozabilitate... Ce am subliniat este ca sunt si unele instante care dau o alta interpretare, pe care si eu o consider gresita...
Buna ziua, legat de acceptarea sau scoaterea de membrii, s-a mai schimbat ceva intre timp sau tot presupune modificarea statutului, cu actualizare RAF la judecatorie ?
Ultima modificare: Vineri, 5 Iulie 2024
ceti2, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate proiectul de lege care ar fi eliminat acea formalitate exagerata ( operare in RAF, prin Judecatorie, a actualizarilor listei de membri ai asociatiei) si altele sta din februarie blocat la Camera Deputatilor, care iata a intrat in vacanta parlamentara pana in septembrie, desi era stabilit pentru decembrie data la care comisia juridica trebuia sa depuna raportul si apoi sa intre in plen la vot final.... Deci in continuare trebuie operata prin judecatorie modificarea listei de membri, si nenorocita de Decizie ICCJ (RIL) 19/2023 publicata in Monitorul Oficial in 30 ianuarie mai si prevede acum expres ca noii membri nu pot sa isi exercite drepturile pana nu apar in RAF adica practic e ca si cum nu ar fi membri pana nu trec actele de AG prin judecatorie.... Din pacate asta e acum situatia..... av. Radu Mititean

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere membru in ong Liciu Liciu Buna ziua, In dosarului ce urmeaza a fi depus la judecatorie pentru infiintarea ONG-ului mi s-a cerut sa fie prezente cazierele fiscale si juridice ale ... (vezi toată discuția)
Infiintare filiala ong amalia_cojocaru amalia_cojocaru Buna ziua, am o mare nelamurire. Am infiintat acum cativa ani, in 2007, un ONG in judetul Gorj in orasul natal, de care nu m-am putut ocupa tocmai petru ca ... (vezi toată discuția)
Schimbarea partiala a membrilor fondatori in asociatie. nidus nidus Buna ziua! Avem o asociatie, in domeniu educational, infiintat in 2001. La infiintare s-a trecut ca membru fondator un numar mare de asociati/ fosti ... (vezi toată discuția)