avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi

De la 11.00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Reges-Online: Aspecte esențiale privind operarea noului registru și completările necesare 

Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Intrarea unui nou membru in ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Intrarea unui nou membru in ONG

Buna ziua!
Intrarea unui nou membru intr-o asociatie presupune doar adeziunea scrisa sau se anunta si in Registrul F si As?
Si daca adeziunea se intampla dupa ce a avut loc AG?
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 19:25, 5 Iulie 2024
Asociatia doreste sa infiinteze sucursale in mai multe judete, cu 5 membrii care ulterior sa scrie si sa implementeze proiecte. Pana la obtinerea proiectului in sine jobul nu e remunerat iar una din conditii estr adeziunea cu o cotizatie anuala de 60 ron din partea fiecaruia. Va multumesc mult pentru informatie. Aceasta suma poate reprezenta un fel de donatie presupun...?
Daca veti scrie proiecte, o sa vedeti ca pe unele se pot deconta si cheltuieli cu salarii. In rest, e adevarat ca se face voluntariat.
La o asociatie aderi ca sa DAI, nu sa sa PRIMESTI ceva material - deci este un soi de donatie ceea ce dai ca bani sau ca bunuri, respectiv "act dezintresat" ceea ce dai ca munca voluntara, ca know-how. La fel si cand desfasori activitate de volutariat. Faci asta daca ai motive caritabile sau militante, daca vrei sa contribui neremunerat la un scop in beneficiu public sau la ceva de interes mutual, deci si pentru tine, dar nepatrimonial, adica sa nu primesti bani sau bunuri sau servicii pentru activitatea ta in acea organizatie...
Ca eventual poti sa devii si salariat al organizatiei, sau sa primesti o indemnizatie pentru activitatea depusa in anumit organ al asociatiei, este posibil dar nu e regula, si nu pentru calitatea de membu primesti acei bani, ci pentru activitatea specifica depusa, asa cum primeai remunerare si daca nu erai membru. Doar ca unele asociatii prefera sa angajeze pe posturi remunerate numai - sau in primul rand - persoane care au calitatea de membru. Probabil de aici s-au ivit confuziile.
Si da, orice ONG cam are nevoie de bani, si la asociatii prima sursa fireasca de bani sunt cotizatiile membrilor, pentru ca daca devii membru aderi la scopul asociatiei si ai datoria impliciata sa activezi in acel scop, si de regula nu e suficient sa contribui moral sau doar cu know-how sau munca voluntara, si se cere si un aport material periodic in bani, dupa cum decide Adunarea Generala....
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2013
radumititean, utilizator
@romascanu:
Sunt instante, inclusiv din Bucuresti, care au interpretat - aberant in opinia mea, dar asa au intepretat - OG 26 / 2000 in sensul ca este parte integranta din Statut si Actul Constitutiv lista membrilor in general, nu doar componenta initiala, si prin urmare ca orice dobandire sau pierdere a calitatii de membru al asociatiei ar presupune parcurgerea procedurii de modificare a actelor constitutive.... Ba mai mult, au respins cereri de modificare a actelor constitutive pe motiv ca semnatarii procesului-verbal de sedinta a AG ar fi altii decat cei care figurau in cea mai recenta versiune de act aflata in arhiva instantei, si ca dpdv al instantei aceia ar fi membrii, chiar daca intre timp majoritatea de ani de zile se retrasesera sau fusesera exclusi si primiti altii... Repet, este o intepretare aberanta in opinia mea, dar exista, si ar trebui avertizati cei care pun intrebari ca sunt si asemenea interpretari si ar fi bine sa se intereseze de practia Judecatoriei in a carei competenta intra ONG-ul in cauza, ca sa nu aiba surprize neplacute....
radumititean a scris:

Sunt instante...care au interpretat ...că orice ... pierdere a calitatii de membru al asociatiei ar presupune parcurgerea procedurii de modificare a actelor constitutive....

Atunci am şi eu o întrebare: pe cine ÎMPUªCAŢI pentru a pune bazele LIBERTÃŢII de asociere!?

Pe mine, fiindcă vreau să-mi exercit principala libertate de a NU (mai) face parte dintr-o asociaţie ori pe aceia care NU votează/semnează pentru retragerea mea?

Art. 6. - (1) În vederea dobândirii personalităţii juridice, membrii asociaţi încheie actul constitutiv ....
(2) Actul constitutiv cuprinde...
a) datele de identificare a membrilor asociaţi: ...
b) exprimarea voinţei de asociere ...
...
i) semnăturile membrilor asociaţi.

Este logic şi necesar ca actul constitutiv să conţină datele de identificare şi semnăturile acelora care şi-au exprimat astfel VOINŢA de asociere încheind actul în vederea dobândirii personalităţii juridice.

Dar retragerea mea in lume ori pe lumea aialaltă (dacă socotiţi că mai am atâta libertate fără semnăturile membrilor "la zi" ai vreunei asociaţii) nu-i poate obliga pe unii dintre cei rămaşi să pună pistolul la ceafa altora pentru a întruni majoritatea voturilor necesare procedurii de modificare a actelor constitutive.

Nu pui temelia libertăţii când îi împuşti pe cei care gândesc altfel decât tine - A. de Sain-Exupery.

Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Inscriere membru in ong Liciu Liciu Buna ziua, In dosarului ce urmeaza a fi depus la judecatorie pentru infiintarea ONG-ului mi s-a cerut sa fie prezente cazierele fiscale si juridice ale ... (vezi toată discuția)
Infiintare filiala ong amalia_cojocaru amalia_cojocaru Buna ziua, am o mare nelamurire. Am infiintat acum cativa ani, in 2007, un ONG in judetul Gorj in orasul natal, de care nu m-am putut ocupa tocmai petru ca ... (vezi toată discuția)
Schimbarea partiala a membrilor fondatori in asociatie. nidus nidus Buna ziua! Avem o asociatie, in domeniu educational, infiintat in 2001. La infiintare s-a trecut ca membru fondator un numar mare de asociati/ fosti ... (vezi toată discuția)