avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract cu firma de repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract cu firma de repartitoare

Buna ziua,
Am rugamintea de a ma ajuta in lamurirea urmatorului aspect:
Asociatia de proprietari nr.100 s-a dizolvat incepand cu data de 7.08.2012 si s-a alipit la Asociatia nr. 102. Exista o hotarare judecatoreasca din care rezulta ca s-a luat act de alipirea Asociatiei 100 la Asociatia 102, avand acelasi sediu. Asociatia 100 avea la randul ei incheiat un contract cu fima de repartitoare costuri pentru incalzire incheiat la data de 12.09.2005 pentru o perioada de 10 ani. Acum daca Asoc.100 s-a dizolavat si s-a alipit la un alt nr., contractul incheiat cu firma de repartitoare mai este valabil? Sau trebuia incheiat un nou contract? Mentionez ca Asoc. 100 a instiintat firma de repartitoare despe dizolvare, acestia din urma motivand ca contractul este perfect valabil pentru o periada de inca 6 ani.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:19, 18 Martie 2013
Asociatia 100 mai exista ca persoana juridica acum?
Cititi cu atentie contractul incheiat cu firma de repartitoare si vedeti daca s-a prevazut incetarea contractului in cazul incetarii functionarii asociatiei 100 sau a firmei cu repartitoarele.
Contractul a fost incheiat cu o asociatie (100) care avea atunci un sediu, o adresa, un cod de inregistrare fiscala, o incheire judecatoreasca de infiintare..., ori toate aceste elemente nu mai exista acum, asa cum nu mai exista acea asociatie.
Ma intreb daca firma cu repartitoare s-ar fi desfiintat, oare asociatia era obligata sa plateasca 10 ani cuiva ceva!? Numai daca inainte de desfiintare s-ar fi transferat contractul altei firme cu acordul asociatiei.
Poate ca in cazul desfiintarii asociatiei si trecerea proprietarilor din aceasta in alta asociatie, daca se voia de ambele parti, se tranfera contractul noii asociatii.
Altfel nu exista baza legala ca firma sa emita factura catre noua asociatie pentru simplul motiv ca nu are nici o relatie contractuala cu aceasta.
Eu nu va in asta neplata unor servicii contractuale, pentru ca firma a incasat pentru ceea ce a facut pana acum pentru asociatia 100, iar in situatia desfiintarii acestei, nu va mai calcula de acum inainte si normal ca nu va mai avea de ce sa emita factura pe viitor.
In cazul acesta, daca asociatia 100 dispare cu tot cu sediu, adresa, inregistrare fiscala, incheiere judecatoreasca de infiintare, nici datoriile fata de terti n-ar mai trebui platite, RADET, Apa Nova, Enel, EON, GDF, salubrizare etc? Ca doar nu mai are nicio obligatie, nemaiexistand... Initial acestia vor da in judecata asociatia, dar cu cine sa se judece, daca aceasta nu mai exista? Ii opreste furnizarea utilitatii? Factura va trebui sa vina, in final, pentru ca scara respectiva nu poate sta fara apa, gaze, gunoi, ca urmare a unei anexe la contract sau un contract nou, ceva de genul acesta. Pana la urma, ajungem tot acolo, la preluarea pe contract a unei alte entitati, iar vechile datorii reapar si sunt preluate de asociatia noua.

Si aici nu e vorba numai de furnizorii sau prestatorii obisnuiti de servicii, ci si de un prezumtiv prestator in cazul reparatiei terasei, sa zicem, caruia asociatia 100 trebuia sa-i plateasca lunar, timp de un an de zile o rata lunara.
In niciun contract nu am vazut o clauza de genul "daca se asociaza cu alta asociatie, va face si va drege...." .... sau exista?
Nu e aceeasi logica?

Dar, din cate scrie utilizatoarea, asociatia 102 este nemultumita de continuarea contractului si nu vad de ce, pentru ca nimic din contract nu ar implica-o, decat ca plateste un comision pe care il recupereaza imediat de la proprietari. Care e problema de fapt? Care locatari sunt nemultumiti?
Sa facem totusi distinctie intre un furnizor de utilitati si un prestator de servicii.
Eu as compara mai degraba contractul incheiat cu firma de repartitoare cu un contract individual de munca (CIM).
Prin incetarea activitatii asociatiei, inceteaza toate contractele de munca, de mandat...
Nu cred ca la desfiintarea asociatiei 100, presedintele acesteia trebuie sa-si primeasca banii conform contractului de mandat de la niua asociatie. Nu cred ca salariatii (administratorul, casierul, contabilul sau cenzorul) asociatiei 100 vor fi platit in continuare de noua asociatie. Le inceteaza contractele conform legii.
Nici macar femeia de serviciu, chiar daca face in continuare curatenie pe aceeasi scara, nu va ramane cu acelasi contract. CIM al acesteia incheiat cu asociatia 100, inceteaza conform legii si va fi angajat prin CIM de noua asociatie.
Nimic nu este automat, iar noua asociatia nu are obligatii fata de saariati si prestatori de servicii decat in conditiile in care incheie contracte cu acestia.
Contractul cu firma prestatoare nu poate fi asimilat cu un CIM pentru ca firma nu este angajata asociatiei, ci partener intr-o relatie comerciala, deci este un contract comercial, asa cum se face si cu o firma care vine sa-ti repare liftul, il platesti in rate si la mijlocul anului iti vine sa te dizolvi si sa te asociezi cu alta asociatie. Nu mai platesti ratele la lift ca ai disparut ca persoana juridica? Contractul nu mai functioneaza? Nu cred.
Pana la urma este si o problema de moralitate, ca sa zicem asa, ca inainte de a face pasul spre dizolvare si asociere cu alta entitate, sa-ti rezolvi problemele, sa inchei socotelile si apoi sa te "mariti" .... :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2013
elga50, moderator
Nici macar la contractele de munca nu se poate ce spune domnul Adrian Tot.
Sigur ca trebuie incheiat un nou contract dar pana la incheierea acestuia activitatea se va desfasura dupa vechiul contract sau se suspenda activitatea.
Ce se intampla daca noua asociatie hotaraste sa reduca salariul femeii de serviciu?
I se va plati acesteia un salariu micsorat DUPA ce a prestat munca?
Nu! Se va plati salariul la zi dupa vechiul contract si abia dupa aceea se discuta despre noile conditii.

Alte discuții în legătură

Contract firma repartitoare ionutdaniel10 ionutdaniel10 Va salut, Suntem o asociatie de proprietari din Bucuresti si de vreo 2 luni ne tot chinuim sa renuntam la repartitoare. Pe scurt, avem un ... (vezi toată discuția)
Probleme cu firma ce mi-a montat repartitoarele cristiant1978 cristiant1978 Bună ziua, Vin si o cu o intrebare . Recent mi-am montat repartitoare in apartament ( ma obliga lege că nu mi-as fi montat in veci eu fiind fanul ... (vezi toată discuția)
Plata citire repartiroare andreeaene andreeaene buna ziua, acociatia blocului in care m-am mutat are contract pentru citirea repartitoarelor cu firma ista. eu sunt debransata si am centrala proprie si ... (vezi toată discuția)